Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

19 Σεπτεμβρίου 2013

Πλούσια συγκομιδή σταφυλιών στη Βοιωτία χωρίς αντανάκλαση στις τιμές τους

Στη Βοιωτία και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας οι φετινές καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την αμπελοκαλλιέργεια. Μέχρι και τον μήνα Απρίλιο, η θερμοκρασία κυμάνθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς προβλήματα παγετού, με αρκετή ηλιοφάνεια και χωρίς έντονες βροχοπτώσεις. Από την άνοιξη ήδη η χρονιά υποσχόταν ποιότητα, μεγάλη παραγωγή και σχετική πρωιμότητα. Κάποια σποραδικά προβλήματα με χαλαζόπτωση τον Μάιο κατάστρεψαν την παραγωγή σε αμπελώνες μικρής ζώνης. Τον Ιούνιο, Ιούλιο, όπως και τον Αύγουστο οι κανονικές θερμοκρασίες, χωρίς  προβλήματα με καύσωνες, οι βόρειοι άνεμοι και η ανυπαρξία βροχοπτώσεων επίσπευσαν την ωρίμαση των σταφυλιών. Η ημερομηνίες έναρξης τρυγητού για τις λευκές και τις ερυθρές ποικιλίες της περιοχής ήταν ανάλογες της περσινής χρονιάς (π.χ. για το Σαββατιανό η 08/09/12).

Ως προς τον όγκο παραγωγής η φετινή χρονιά φαίνεται να έχει αυξημένη παραγωγή σε σχέση με την περσινή χρονιά, κατά 20% περίπου (κυρίως για τις λευκές ποικιλίες).

Ο μέσος σακχαρικός τίτλος της ποικιλίας Σαββατιανό, κατά μέσο όρο και ανάλογα τη ζώνη, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός και ίσως χρειαστεί ενίσχυση (εμπλουτισμός). Για τις υπόλοιπες ποικιλίες δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Η οξύτητα και το ph είναι σε κανονικές τιμές, ανάλογα με την ποικιλία.

Η ποιότητα τόσο των λευκών, όσο και των ερυθρών ποικιλιών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, με καλή σχέση ( ανάλογα την ποικιλία ) σακχάρων και οξύτητας.

Οι τιμές σταφυλιών για τους οίνους ποικιλίας διατηρήθηκαν στα περσινά επίπεδα, ενώ αντίθετα η τιμή της βασικής ποικιλίας Σαββατιανό σημείωσε ελαφρά πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη της περσινής χρονιάς, που δεν δικαιολογείται αφού στην περιοχή υπάρχει έντονο ενδιαφέρον εμπόρων για αγορά σταφυλιών με κατεύθυνση και την παραγωγή τσίπουρου.

Η τιμή του Σαββατιανού που κυμαίνεται μεταξύ 0,20-0,24 € επηρεάζει και τις όμορες περιοχές (π.χ. Θεσσαλία) αφού η τιμή του Μοσχάτου Αμβούργου στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, μειώθηκε από τα 0,35 € που κατέβαλε ο συνεταιρισμός ΑΟΣ Τυρνάβου στα 0,28 €, τιμή που καταβάλλει σήμερα το ελεύθερο εμπόριο.

Μπορεί εν μέρει η πτώση της τιμής του Σαββατιανού να οφείλεται στην αδύναμη οικονομικώς θέση που βρίσκονται μεγάλες οινοποιητικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Βοιωτίας, όμως οι τιμές αυτές δεν διασφαλίζουν το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας.

Εν τέλει η ευθύνη ανήκει και στους αμπελουργούς που δεν συσπειρώνονται σε οργανωμένα σχήματα και εμπορεύονται το προϊόν τους με όρους πληρωμής που είναι παράγωγο παρελθούσας νοοτροπίας.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 265 επισκέπτες συνδεδεμένους