Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

15 Φεβρουαρίου 2013

TEI Αθηνών Τμήμα Οινολογίας: Υποβάθμιση του πτυχίου των οινολόγων με το σχέδιο Αθηνά

Έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκάλεσε το Τμήμα Οινολογίας των ΤΕΙ Αθηνών με αφορμή την πρόταση ενσωμάτωσης μέσω του Σχεδίου Αθηνά του τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων. Η έκτακτη Γενική Συνέλευση εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:
Με έκπληξη και πικρία διαπιστώσαμε ότι στο προτεινόμενο “Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» … για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης”, το Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας, ενσωματώνεται στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ως κατεύθυνση.  Η προτεινόμενη συγχώνευση είναι ανεδαφική, τόσο λειτουργικά, όσο και οικονομικά για τους εξής λόγους:

1.    Δεν υπάρχει οικονομικό όφελος για την πολιτεία (παραμένει ο ίδιος αριθμός διδασκόντων, η ίδια γεωγραφική τοποθεσία, οι ίδιες λειτουργικές δαπάνες για εκπαίδευση και συντήρηση των προτεινομένων κατευθύνσεων).

2.    Δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά εργασίας διότι μειώνεται το καταξιωμένο κύρος του πτυχίου του Οινολόγου σε γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, το οποίο ακολουθεί τα παγκοσμίως ισχύοντα σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV) και τη Διεθνή Πανεπιστημιακή Ένωση των Αμπελοοινικών Προϊόντων (AUIV), μέλος της οποίας είναι το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας.

3.    Τα γνωστικά αντικείμενα των δυο κατευθύνσεων είναι εξ ορισμού τελείως διαφορετικά. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν η Οινολογία να αποτελέσει κατεύθυνση οιουδήποτε άλλου κλάδου, δεδομένου ότι τα μαθήματα ειδικότητας αρχίζουν από το Α΄εξάμηνο, με συνέπεια η εκπαίδευση του απόφοιτου Οινολόγου, σύμφωνα με την προτεινόμενη συγχώνευση, να αποβεί ελλιπής και ανακόλουθη με τα προγράμματα σπουδών των αντίστοιχων Τμημάτων Οινολογίας σε Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία κ.λπ.

Επισημαίνουμε  ότι το Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1985, αφού διαπιστώθηκε η ανάγκη  και η χρησιμότητα του ρόλου του, όπως και η διαφορετικότητά του, στην παραγωγή έμψυχου κεφαλαίου για την ανάπτυξη όχι μόνο των κλάδων Οινολογίας και Ποτοποιίας, αλλά και της Ελληνικής ανταγωνιστικής Γεωργίας και Μεταποίησης, και του θεματικού τουρισμού καθώς και της οικονομικής και πολιτιστικής εξωστρέφειας της χώρας. Το Τμήμα ακολουθεί σύστημα διαχείρισης ποιότητας εκπαίδευσης σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο EN ISO 9001:2008 και έχει πιστοποιηθεί από την TÜV AUSTRIA CERT GmbH. Είναι το μοναδικό Τμήμα ΑΕΙ της χώρας, όπου συμμετέχει ως εταίρος στο Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "VINTAGE International Master of Science: Vine, Wine and Terroir Management", που υλοποιείται στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού Προγράμματος Erasmus Mundus 2009-2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Διεθνές Δίκτυο Οινολογικών Πανεπιστημίων OENOVITI.

Επίσης, επισημαίνουμε ότι το Τμήμα διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και ανάλογο εξοπλισμό, όπως και πρότυπο οινοποιείο, αξιόλογη και έμπειρη στελέχωση, είναι πλήρως διασυνδεμένο με την αγορά εργασίας και είναι το μοναδικό Τμήμα ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα που παρέχει σύγχρονη και ολοκληρωμένη τεχνικοοικονομική εκπαίδευση στους παρακάτω τομείς:
•    Αμπελουργία
•    Οινολογία
•    Αποσταγματοποιία
•    Ποτοποιία
•    Ζυθοποιία
•    Οξοποιία
•    Μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς, αναψυκτικά, ροφήματα και νερό

Ακόμη, αναφέρουμε ότι δεν υφίσταται δυσανάλογα μεγάλος ή αντίστοιχα μικρός ετήσιος αριθμός φοιτητών ή αποφοίτων ανά καθηγητή (μ.ο. 30 απόφοιτοι ανά έτος, 13 μέλη ΕΠ, 5 μέλη ΕΤΠ και 1 Τεχνίτης Εργαστηρίου).

H λειτουργία του Τμήματος είναι απόλυτα σύμφωνη με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας, δεδομένου ότι η πλειονότητα των αποφοίτων εργάζεται σε αντικείμενα που σχετίζονται με τον αμπελοοινικό κλάδο (συνήθως στην παραγωγική διαδικασία αλλά και στην εμπορία, - μάρκετινγκ οίνων και ποτών), όπως και σε δραστηριότητες οινικού τουρισμού. Ένα ποσοστό αποφοίτων (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού διπλώματος) ασχολείται με την έρευνα ως διδακτικό - ερευνητικό προσωπικό σε ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει η Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης της  Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (20-06-2011) «... Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Οινολογίας χαίρουν μεγάλης εκτίμησης μέσα στη βιομηχανία οίνου στην Ελλάδα και αυτό επιβεβαιώνει την ποιότητα και τα πρότυπα που υποστηρίζονται από το Τμήμα σε σχέση με το πρόγραμμα σπουδών και διδασκαλίας. Πράγματι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, οι πτυχιούχοι του Τμήματος όχι μόνο έχουν ανταποκριθεί στα απαιτούμενα διεθνή και επαγγελματικά πρότυπα, αλλά επίσης έχουν επιδράσει θετικά στην ελληνική βιομηχανία οίνου οδηγώντας την προς μια υψηλότερη ποιότητα, που έχει μεταφρασθεί σε διεθνή αναγνώριση των ελληνικών οίνων...».

Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε να αναθεωρηθεί η πρόταση της ενσωμάτωσης του Τμήματος Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και να παραμείνει αυτοτελές.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 350 επισκέπτες συνδεδεμένους