Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

31-1-2013

ΠΑΣΕΓΕΣ: Σύσκεψη 30/1/2013 . ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟΣ Ο Ν. 4015/11, ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ  ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ, ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

Σύσκεψη  πραγματοποίησε χθες η ΠΑΣΕΓΕΣ στο ξενοδοχείο Park  με την παρουσία μεγάλου μέρους των εκπροσώπων των συνεταιρισμών μελών της, στην οποία  αναλύθηκε διεξοδικά η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του μνημονίου, αλλά και της αλλαγής στον τρόπο φορολόγησης. Εκτιμάται πως οι συνολικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, γεγονός που έρχεται να εξανεμίσει σχεδόν το σύνολο των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών.
Όπως είπε ο κ. Καραμίχας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, η ΠΑΣΕΓΕΣ συζητά ένα πακέτο ισοδύναμων πολιτικών -απέναντι στα όσα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει- που άμεσα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και να λειτουργήσουν ως οξυγόνο για τον αγροτοδιατροφικό τομέα συνολικά. Δηλαδή τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες αλλά και τη μεταποιητική βιομηχανία.
Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ζητείται να υπάρξει μακροχρόνια ρύθμιση με χαμηλό επιτόκιο για τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για δάνεια που έχουν λάβει αγρότες, κτηνοτρόφοι και μεταποιητικές βιομηχανίες, να μην επιβληθεί χαράτσι στα αγροτεμάχια, να απαλλαγούν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής του 13% να ισχύσει για τη φετινή χρονιά και να διαμορφωθεί στο μισό σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους που πλήττονται ιδιαίτερα, ενώ σε ό,τι αφορά στο «κακό» χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, είτε αφορά σε φυσικά πρόσωπα, είτε σε επιχειρήσεις, να αφαιρεθούν τόκοι, προσαυξήσεις και να γίνει μακροχρόνια ρύθμιση.
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ άσκησε οξεία κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δη στον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη, ότι δεν έχει αναλάβει ουσιαστικές δράσεις για τη χάραξη μιας νέας αγροτικής πολιτικής, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον νόμο για τους συνεταιρισμούς, αλλά και στην απορροφητικότητα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας "Αλέξανδρος Μπαλτατζής". «Ο κ. Τσαυτάρης έχει τεράστιες ευθύνες. Έχει στα χέρια του εδώ και δύο μήνες το πόρισμα της επιτροπής που ο ίδιος δημιούργησε για τους συνεταιρισμούς, που λέει ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος και δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία. Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" ανησυχούμε ότι τα ποσά δεν θα απορροφηθούν με τον ρυθμό που κινείται το υπουργείο και θα τα επιστρέψουμε πίσω. Θα πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλία και να διαπραγματευτεί παράταση ενός χρόνου με την ΕΕ» σημείωσε ο κ. Καραμίχας.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ θα συνεχίσει τον κύκλο των επαφών της με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ έχει ζητήσει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Μετά την σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παράσταση παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα.
Αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:


ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

(Αθήνα, 30.1.2013)
Στη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις Διοικήσεις των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας και με εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων, με σκοπό να εκτιμήσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό χώρο, διαπιστώνουμε ομόφωνα ότι τα προβλήματα οξύνονται καθημερινά και απειλούν με καταστροφή τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς της χώρας.
Ο αγροτικός κόσμος έχει φτάσει σε απόγνωση και υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμός σε όλη την χώρα. Την ίδια στιγμή το Κυβερνητικό έργο στερείται σχεδιασμού, στρατηγικής και αποτελεσματικότητας και είναι όχι μόνο ανύπαρκτο, αλλά και αρνητικό.
Η μεγάλη αύξηση του κόστους αγροτικής παραγωγής, εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων στην ενέργεια (αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ) και στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης), στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και σε όλες τις εισροές καθιστούν σχεδόν αδύνατη την καλλιέργεια. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται σημαντική κάμψη στις τιμές παραγωγού, με αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά το 2010 (7,6%), κατά το 2011 (5,5%), αλλά και κατά το 2012 (13,3%). Παράλληλα, η ύφεση στην οικονομία, η υποχρηματοδότηση του αγροτικού τομέα και η εντεινόμενη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, έχουν σχεδόν εξαφανίσει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης των αγροτών και των επιχειρήσεών τους.
Από τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης, που αποφασίστηκαν με το νόμο του Μνημονίου ΙΙΙ, διαπιστώνεται η αφαίμαξη των συντάξεων του ΟΓΑ (750 εκατ. ευρώ), η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ, (90 εκατ. ευρώ), η αύξηση του ορίου ηλικίας των συνταξιούχων του ΟΓΑ, η μείωση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες (152 εκατ. ευρώ), η μείωση επιδότησης του ΕΦΚ πετρελαίου (130 εκατ. ευρώ) και η μείωση προγραμμάτων της γεωργίας (25 εκατ. ευρώ), με συνέπεια η συνολική επιβάρυνση για τους αγρότες από τις περικοπές αυτές να υπερβαίνει το 1 δις ευρώ κατά το 2013.
Επίσης με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς των αγροτών (45 εκατ. ευρώ), με την σημαντική αύξηση της φορολογίας των αγροτών (145 εκατ. ευρώ), με την κατάργηση της απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος των συναλλαγών των αγροτικών συνεταιρισμών με τα μέλη τους (107 εκατ. ευρώ), με την νέα αύξηση στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (40 εκατ. ευρώ) και τελικά με την επικείμενη επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας στα αγροτεμάχια (500 εκατ. ευρώ) οι αγρότες θα επιβαρυνθούν κατά το 2013 με 900 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Συνολικά η επιβάρυνση των αγροτών από τα μέτρα της Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο επίπεδο των 1900 εκατ. ευρώ, εξανεμίζοντας το σύνολο σχεδόν των άμεσων ενισχύσεών τους που εισπράττουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τονίζουμε ότι ο νόμος 4015/2011 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματά τους, αλλά σαν ανεφάρμοστος που είναι έχει εγκλωβίσει τις συνεταιριστικές οργανώσεις, που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μετατροπές και συγχωνεύσεις. Οι συνεχείς αναβολές κατάθεσης των αναγκαίων τροποποιήσεων, όπως αυτές που εισηγούνται εδώ και 3 μήνες, από την Επιστημονική Επιτροπή, που συνέστησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν ως συνέπεια την αποδιοργάνωση και τη διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας. Ο Υπουργός αρνείται να πάρει πρωτοβουλίες.
Υπογραμμίζουμε τον κίνδυνο της αποεπένδυνσης του αγροτικού τομέα, εξαιτίας της μηδενικής απορρόφησης της δαπάνης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, λίγο πριν το τέλος του, τόσο στα σχέδια βελτίωσης, όσο και στη μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Εξάλλου, παρά τις εξαγγελίες, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια για την ενεργοποίηση του Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας ώστε να στηριχθεί η χρηματοδότηση των αγροτών και των επιχειρήσεών τους, ενώ, από την άλλη πλευρά, τα χρέη των αγροτών και των κτηνοτρόφων συνεχώς διογκώνονται, μια και δεν ισχύουν πλέον οι εγγυήσεις του Δημοσίου.
Έπειτα από τα προηγούμενα προτείνουμε ομόφωνα τα ακόλουθα :
1. Να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και να μην αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησής τους.
2. Να μην μειωθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και να καταργηθεί η πρόσφατη αύξηση (12%) στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
3. Να μην μειωθεί η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες και η απόδοσή του να γίνεται μόνο μία φορά το χρόνο, με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
4. Να τεθεί όριο για την ένταξη των μικρών παραγωγών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (τήρηση βιβλίων), γιατί προκύπτει πολύ μικρό ακαθάριστο εισόδημα, αλλά και σημαντική λογιστική επιβάρυνση.
5. Οι αγρότες που πρόκειται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (τήρηση βιβλίων) να έχουν τη δυνατότητα να περιλαμβάνουν στα έξοδά τους τις αποσβέσεις όλων των παραγωγικών στοιχείων της αγροτικής εκμετάλλευσης στη λογιστική τους αξία. Παράλληλα να παρέχεται δυνατότητα μεταφοράς της ζημίας για συμψηφισμό στα επόμενα έτη.
6. Να μειωθεί ο ενιαίος συντελεστής φορολόγησης (13%), αλλά και να ισχύσει ο μειωμένος συντελεστής από το 2013.
7. Να καθιερωθεί η έκδοση ηλεκτρονικού παραγωγικού τιμολογίου για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων.
8. Να ενεργοποιηθεί το Μητρώο Εμπόρων με ουσιαστικά μέτρα.
9. Να λειτουργήσει εκ νέου ο ΕΛΟΓΑΚ ως αυτόνομος και ανεξάρτητος Οργανισμός για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και να επανέλθει ο τομέας των δασών στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
10. Επιβάλλεται να προβλέπεται αφορολόγητο ποσό, ύψους 5.000 ευρώ καθαρού εισοδήματος για όλους τους αγρότες.
11. Να υλοποιηθεί άμεσα η έγκριση - και κυρίως η πληρωμή των σχεδίων βελτίωσης των αγροτών, αλλά και των επενδύσεων των επιχειρήσεών τους στην εμπορία και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων με την ενεργοποίηση και τη στήριξη του Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας.
12. Να ισχύσει μακροχρόνια ρύθμιση με την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των αγροτών με χαμηλότοκα και μακροπρόθεσμα δάνεια.
13. Να υιοθετηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή της εκποίησης των ενυπόθηκων παραγωγικών ακινήτων και εγκαταστάσεων των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών από τον εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εξόφλησή τους, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, με άτοκα δάνεια, που να καταβάλλονται σε ετήσιες ισόποσες δόσεις. Με την ολοκλήρωση της εξόφλησης να γίνεται άμεσα άρση των υποθηκών για τα ακίνητα αυτά. Για όσους αγρότες δεν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη να αρθούν οι υποθήκες.
14. Να ενεργοποιηθεί άμεσα η απόφαση για την εφαρμογή του νόμου 128/75 που προβλέπει την επιδότηση κατά δύο μονάδες (2%) των βραχυπρόθεσμων και με μία μονάδα (1%) των μεσοπρόθεσμων δανείων των αγροτών, εφόσον αυτά χορηγούνταν από την ΑΤΕ.
15. Να κατατεθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή οι τροπολογίες του νόμου 4015/2011, όπως έχουν κατατεθεί στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής που ορίστηκε από τον Υπουργό.
Το ψήφισμα αυτό να παραδοθεί στον Πρωθυπουργό και στους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων και να πραγματοποιηθεί παράσταση εκπροσώπων της σημερινής συγκέντρωσης στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όλοι οι συγκεντρωμένοι, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία οφείλεται να υποστηριχθούν, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο σ’αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Πατρίδα μας.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 557 επισκέπτες συνδεδεμένους