Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

2 Φεβρουαρίου 2023

Το 70% των οινοπαραγωγών αυξάνει τις τιμές εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων

Λέγεται ότι οι κρίσεις μπορούν να μας οδηγήσουν μπροστά και το νέο Business Report που παρουσιάστηκε αυτή την Τρίτη από το Πανεπιστήμιο του Geisenheim για την Prowein φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτή την υπόθεση. Μεταξύ των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της αναζήτησης νέων αγορών και της εξάπλωσης εναλλακτικών συσκευασιών, ο παγκόσμιος κλάδος του κρασιού ήταν ιδιαίτερα διαδραστικός το 2022.

 

Η Prowein αναμένει περισσότερους από 6.000 εκθέτες και περισσότερους από 50.000 επισκέπτες το 2023, κάτι που θα της επιτρέψει να επιστρέψει στις επιδόσεις του 2019.

Επί έξι χρόνια, οι διοργανωτές της γερμανικής εμπορικής έκθεσης Prowein – που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου στο Ντίσελντορφ – καλούν τη Δρ. Simone Loose και την ομάδα της από το διάσημο Πανεπιστήμιο του Geisenheim της Γερμανίας προκειμένου να διερευνήσουν τα συναισθήματα στον κόσμο για την οινοβιομηχανία και να σκιαγραφήσουν τις προοπτικές για το επόμενο έτος. «Αυτή η μελέτη είναι μοναδική, γιατί διερευνά πολλαπλές τάσεις του κλάδου», εξήγησε στο προοίμιο η Δρ Loose, επικεφαλής του Ινστιτούτου εμπορίου κρασιού και ποτών στο πανεπιστήμιο.

Τον Νοέμβριο του 2022, ερωτήθηκαν σχεδόν 2.500 επαγγελματίες και ειδικοί από 47 χώρες. Αν και η χρονιά είχε ξεκινήσει με μάλλον θετικές προοπτικές, με τον κλάδο να ελπίζει σε ανάκαμψη μετά την Covid, η πραγματικότητα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, οδηγώντας σε μια ιδιαίτερα επιφυλακτική αίσθηση στο τέλος του 2022. Κάθε έκθεση συνδέεται ασφαλώς με τις νέες προκλήσεις για τον κλάδο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2022 ήταν ιδιαίτερα τεταμένο. Οι αυξήσεις του κόστους, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και η οικονομική επιβράδυνση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων, ενώ παλαιότερες ανησυχίες όπως η κλιματική αλλαγή και η Covid έχουν δευτερεύουσα σημασία προς το παρόν.

 

Η πλειονότητα των παραγωγών μετακυλίουν τις αυξήσεις κόστους

Το αυξανόμενο κόστος (ενέργεια, γυαλί, χαρτί κ.λπ.) κατατάχθηκε στην κορυφή των παραγόντων που είναι πιθανό να επηρεάσουν περισσότερο τον κλάδο, με το 85% των ερωτηθέντων να έχει αυτή τη γνώμη. Ακολουθούν προβλήματα που προκαλούνται από την εφοδιαστική αλυσίδα (66%) και την οικονομική κρίση (55%). Αν και το ενεργειακό κόστος επηρεάζει σημαντικά ή πολύ σημαντικά τα δύο τρίτα των οινοπαραγωγών, τουλάχιστον οι προοπτικές για διακοπές ρεύματος είναι απομακρυσμένες. Για να αντισταθμίσουν αυτές τις αυξήσεις κόστους, σχεδόν το 70% των επαγγελματιών αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους, ενώ το 59% προσαρμόζουν τις διαδικασίες τους για εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας και το 41% επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μόνο το 11% σταματά την παραγωγή ορισμένων προϊόντων.

Όσον αφορά τα logistics, όπως ήταν αναμενόμενο, το 79% των ερωτηθέντων αντιμετώπισε προβλήματα σε αυτό το επίπεδο, ποσοστό που ανεβαίνει στο 88%, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των υλικών. Είναι πάνω από όλα το κόστος (81%) και οι καθυστερήσεις (70%) που δημιουργούν προβλήματα στις μεταφορές, μειώνοντας τα περιθώρια για το 59% αυτών. Σχεδόν το 30% των επαγγελματιών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχασαν τις πωλήσεις τους λόγω του υπερβολικού κόστους μεταφοράς, το οποίο αυξήθηκε κατά 21% λόγω των παρατεταμένων χρόνων παράδοσης. Όσον αφορά τα ξηρά υλικά, τα γυάλινα μπουκάλια αντιπροσώπευαν τον κύριο πονοκέφαλο στην παραγωγή και με μεγάλη διαφορά (92%), ακολουθούμενα από τα χαρτοκιβώτια (59%), τα πώματα (49%), τα ανταλλακτικά για εξοπλισμό (38%) και τις ετικέτες (38%) .

Ποιες στρατηγικές έχουν εφαρμοστεί για να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες; Αποθήκευση (63%), προσαρμογή χρόνου παραγωγής και παράδοσης (51%), τροποποίηση των μοντέλων που χρησιμοποιούνται (47%) και παραπομπή σε άλλους προμηθευτές (39%). Το 19% των επαγγελματιών συμφώνησαν σε υψηλότερες τιμές για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους. Ως αποτέλεσμα, χρειάστηκε να απελευθερωθεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών και περισσότερα χρήματα για τη χρηματοδότηση των αποθεμάτων, ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε με την αύξηση των επιτοκίων. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων έχει μεγαλύτερα αποθέματα απούλητου κρασιού και ένα παρόμοιο ποσοστό έχει χάσει συμβόλαια ή πελάτες. Και η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί: το 31% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2024, ενώ το 23% πιστεύει ότι δεν θα συμβεί στο εγγύς μέλλον. Μόνο το 27% των εταιρειών προβλέπει βελτίωση το 2023.

 

Πολλές προληπτικές στρατηγικές

Τελευταία μεγάλη ανησυχία: η αντίδραση των καταναλωτών στην οικονομική κρίση. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να πίνουν κρασί, αλλά λιγότερο ή λιγότερο ακριβά κρασιά. Τέλος, τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο ανθεκτικός είναι ο αμπελοοινικός τομέας απέναντι σε καταστάσεις κρίσης: μόνο το 36% των εταιρειών σκοπεύει να σταματήσει ή να μειώσει τις επενδύσεις. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ τα δύο τρίτα από αυτούς έχουν δει τα κέρδη τους να πέφτουν, τα περιθώρια παραμένουν θετικά, με ένα μικρό μόνο ποσοστό να θεωρεί ότι βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο. Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία τους σκέφτεται να εφαρμόσει προληπτικές στρατηγικές: μείωση κόστους, αναζήτηση νέων αγορών (εξαγωγή), προσαρμογή του χαρτοφυλακίου προϊόντων στις τάσεις της αγοράς, εστίαση στα τοπικά και ισχυρά brands και στην καινοτομία.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 25 επισκέπτες συνδεδεμένους