Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

28 Απριλίου 2022

Ο OIV ανακοινώνει εξαγωγές ρεκόρ και αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού το 2021

Το 2021 σηματοδότησε την επανέναρξη της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού, η οποία μειωνόταν από το 2018. Οι εξαγωγές φτάνουν σε νέα ύψη, ενώ η παγκόσμια παραγωγή μειώνεται ελαφρά, λόγω του παγετού του Απριλίου στην Ευρώπη.

 

Ο Pau Roca παρουσίασε τα στοιχεία του 2021 για τον παγκόσμιο αμπελοοινικό τομέα.

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), Pau Roca, παρουσίασε, στις 27 Απριλίου, τα ετήσια στοιχεία για τον παγκόσμιο αμπελοοινικό τομέα για το 2021.

Ένα εντυπωσιακό γεγονός, καθώς και καλό νέο είναι ότι, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού άρχισε να αυξάνεται ξανά το 2021 (236 εκατομμύρια hl (Mhl), +0,7%), ενώ μειωνόταν συνεχώς από το 2018, «οδηγούμενη από τη μείωση της κατανάλωσης στην Κίνα, που από το 2018 χάνει 2 Mhl ετησίως», ανέφερε ο Pau Roca.

Το 2020, η πανδημία (περιορισμοί, κλείσιμο χώρων κατανάλωσης, πτώση του τουρισμού), είχε επιδεινώσει περαιτέρω αυτή την τάση, επηρεάζοντας τις περισσότερες αγορές κρασιού, με αποτέλεσμα να σημειωθεί η χαμηλότερη παγκόσμια κατανάλωση κρασιού. «Το άνοιγμα των χώρων και η επανέναρξη των κοινωνικών δραστηριοτήτων έχουν οδηγήσει σε επανάκαμψη της κατανάλωσης κρασιού, αν και οι συμπεριφορές παραμένουν ετερογενείς ανάλογα με τη χώρα», επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής του OIV.

Αντιπροσωπεύοντας το 48% του παγκόσμιου συνόλου, η κατανάλωση της ΕΕ (114 Mhl) θα επιστρέψει στον μέσο όρο της δεκαετίας το 2021, με τη Γαλλία να είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στην Ένωση (25,2 Mhl). Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να κυριαρχούν στην παγκόσμια κατανάλωση (33Mhl), «αποδεικνύοντας για τρία χρόνια την ικανότητά τους για ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», σημειώνει ο Pau Roca.

Το 2021 σηματοδοτεί επίσης θετική δυναμική για τις παγκόσμιες εξαγωγές κρασιού. «Έφτασαν το επίπεδο ρεκόρ των 111,6 Mhl, αυξημένες κατά 4% σε σύγκριση με το 2020. Αυτό που είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι οι εξαγωγές σε αξία, όπου η αύξηση έφτασε το 16% για να φτάσει τα 34,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανταλλαγές το 2021. Βλέπουμε καθαρή αύξηση της τιμής των οίνων εξαγωγής», αναλύει ο Pau Roca. Η Γαλλία εδραιώνει τη θέση της ως ο κορυφαίος εξαγωγέας στον κόσμο, αφού έφτασε τα 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, «και όλοι οι μεγάλοι εξαγωγείς κατέγραψαν ανάπτυξη το 2021, με εξαίρεση την Αυστραλία, η οποία υπέφερε από τις κινεζικές αυξήσεις δασμών κατά την άποψή του».

Τα εμφιαλωμένα, χύμα ή αφρώδη κρασιά επηρεάζονται από αυτή την αύξηση, ενώ οι εξαγωγές σε bag-in-box παρουσιάζουν μείωση τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.

 

Πτώση της παραγωγής

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού (χωρίς χυμούς και γλεύκη) εκτιμάται σε 260 εκατομμύρια hl (Mhl) το 2021, μειωμένη κατά 3 Mhl (-1%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. «Δύο ανταγωνιστικές επιδράσεις σημειώθηκαν φέτος, με μια αξιοσημείωτη πτώση της συγκομιδής σε σημαντικές χώρες παραγωγής της ΕΕ, η οποία αντιτίθεται στα εξαιρετικά επίπεδα συγκομιδής στις περισσότερες χώρες του νότιου ημισφαιρίου. Αυτή έχει καταγράψει συνολική αύξηση 19% σε σύγκριση με το 2020», σημειώνει ο Pau Roca. Ωστόσο, η παγκόσμια παραγωγή το 2021 είναι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας.

Κυρίως λόγω παγετού, η παραγωγή της ΕΕ (153,7 Mhl) είναι μειωμένη κατά 8% σε σύγκριση με το 2020, 5% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία από μόνες τους παράγουν το 47% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού το 2021, αλλά μόνο η Ιταλία είχε υψηλότερη παραγωγή σε σύγκριση με το 2020 (+2%) και τον μέσο όρο της πενταετίας (+3%).

Κατά τα άλλα, η κινεζική παραγωγή κρασιού (5,9 Mhl το 2021) συνεχίζει την πτώση της που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, «λόγω της πτώσης της εσωτερικής ζήτησης, των κλιματικών συνθηκών, αλλά κυρίως της έλλειψης παραγωγικότητας που εμφανίζει ο κλάδος», αναλύει ο Γενικός Διευθυντής ο OIV. Η παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών (24,1 Mhl) σημειώνει αύξηση (+6%) σε σύγκριση με το 2020, που σημαδεύτηκε από πυρκαγιές και μόλυνση από καπνό, αλλά παραμένει χαμηλότερη κατά 3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας.

 

Οριακή πτώση

Τέλος, η επιφάνεια του παγκόσμιου αμπελώνα σημειώνει μια πτώση που περιγράφεται ως «οριακή» σε σύγκριση με το 2020, φτάνοντας για το 2021 τα 7,3 εκατομμύρια εκτάρια (Mha). Εμφανίζεται σταθερή από το 2017, αλλά η δυναμική της αλλαγής διαφέρει ανάλογα με τις περιοχές του πλανήτη. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κίνα και ακόμη και η Χιλή παρουσιάζουν μια ελαφρά αύξηση στις αμπελουργικές τους εκτάσεις, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποχωρήσει από το 2014.

Για 8η συνεχή χρονιά, οι αμπελώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σταθεροποιήθηκαν στα 3,3 Mha, «χάρη στην ενοποιημένη διαχείριση του παραγωγικού της δυναμικού», σημειώνει ο Pau Roca, η Ισπανία διατηρεί την ηγετική θέση παγκοσμίως με τα 964.000 εκτάρια της το 2021. Η Γαλλία παραμένει 2η στην κατάταξη (798.000 εκτάρια), ακολουθούμενη από κοντά από την Κίνα (783.000 εκτάρια).

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 252 επισκέπτες συνδεδεμένους