Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

26 Απριλίου 2021

Ο OIV δίνει μια μικτή εικόνα της παγκόσμιας αγοράς κρασιού το 2020

 

Pau Roca, Γενικός Διευθυντής του OIV: "το έτος 2021 θα μπορούσε να είναι μια επανάληψη του 2020".

Μετά το 2020 που σημαδεύτηκε από την πανδημία COVID-19, η παγκόσμια αγορά κρασιού φαίνεται να είναι μουδιασμένη. Η κατανάλωση, η παραγωγή και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί, αλλά ο τομέας οίνου θέλει να πιστέψει σε μια ανάκαμψη παρά το ότι το 2021 είναι ακόμα ασαφές.

Ο Pau Roca Blasco, διευθυντής του OIV (Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου) από το 2019 φαίνεται να είναι πολύ έμπειρος σε αυτήν την άσκηση. Με επίσημο τόνο, επέστρεψε στα στοιχεία της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού κατά την ετήσια ανασκόπηση του OIV την Τρίτη 20 Απριλίου 2021. Ωστόσο, παρά το ότι είναι εξοικειωμένος με διαδοχικές μειώσεις στην αγορά κρασιού, ο Pau Roca πιθανότατα δεν περίμενε ένα τέτοιο ισοζύγιο. Αφού έδειξε την αλληλεγγύη του στους αμπελουργούς που επλήγησαν από τον παγετό τις τελευταίες εβδομάδες, ο OIV εκτίμησε την παγκόσμια κατανάλωση κρασιού στα 234 εκατ. HL, μειωμένη δηλαδή κατά -3% σε σύγκριση με το 2019, το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από το 2002. Η πτώση είναι παρόμοια με εκείνη που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Ωστόσο, όπως μας υπενθυμίζει ο Pau Roca: «Εάν είμαστε σε παρόμοιο μοτίβο με αυτό που παρατηρήθηκε μετά την κρίση του 2008, είναι ορατή μια ταχεία ανάκαμψη της κατάστασης, η απόδειξη βρίσκεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2020».

 

Ασύμμετρη μείωση της κατανάλωσης

Ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή λόγω του περιθωρίου αβεβαιότητας όσον αφορά την παρακολούθηση της παγκόσμιας κατανάλωσης (περιορισμοί, κλείσιμο καναλιών διανομής, κλπ.). Μεταξύ των μεγάλων ηττημένων, είναι η Κίνα, η οποία καταγράφει πτώση κατά -17% σε σύγκριση με το 2019.

Στην Ευρώπη, η Γαλλία φαίνεται να είναι ανθεκτική, η κατανάλωσή της παραμένει αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2019, δηλαδή στα 24,7 Mhl (αλλά μειωμένη 7,8% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας). Οι Ιταλοί, από την πλευρά τους, «ανατίναξαν τους φελούς (+ 7,5%)», έτσι ώστε με 24,5 Miohl να βρίσκονται πίσω από τη Γαλλία στο βάθρο των καταναλωτικών χωρών, ειδικά επειδή, όπως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που εξακολουθούν να βρίσκονται στην 1η θέση (33 Miohl) δεν παρουσίασε καμία αλλαγή το 2020. Η Ισπανία σημείωσε πτώση -6,8% (9,6 Miohl).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,2% (13,3 Mhl) παρά το δυσμενές πλαίσιο που συνδέεται με την αναταραχή του Brexit.

 

Ελαφρά αύξηση της παραγωγής

Από την πλευρά της συγκομιδής, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού, εξαιρουμένου του χυμού σταφυλής και του γλεύκους το 2020, εκτιμάται στα 260 Mhl, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση σχεδόν 3 Mhl (+ 1%), σε σύγκριση με το 2019. Συνολικά, μετά από δύο συνεχόμενα πτωτικά έτη το 2017 και το 2018, το 2020 ευθυγραμμίζεται με το επίπεδο της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού του 2019, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ελαφρώς κάτω του μέσου όρου.

Η παραγωγή οίνου στην ΕΕ ανήλθε στα 165 Mhl το 2020 και παρουσιάζει αύξηση 8%. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κορυφαίο ευρωπαϊκό τρίο (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία) κατέχει ηγετική θέση με όγκους παραγωγής που κατέγραψαν αντίστοιχες αυξήσεις 1,5 Miohl (+ 3%), 4,4 Miohl (+ 11%) και 7,0 Miohl (+ 21%) αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2019, αύξηση που σχετίζεται κυρίως με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Και πάλι το 2020, η τριπλέτα αυτή του κρασιού αντιπροσωπεύει μόνο του, το 53% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού.

 

Η καλή ευρωπαϊκή υγεία δεν είναι μεταδοτική

Στο Νέο Κόσμο, η τάση είναι πτωτική, έτσι οι μεγάλες χώρες της Νότιας Αμερικής βρίσκονται σε απότομη πτώση. Αργεντινή (-17%), Χιλή (-13%) και Βραζιλία (-5%). Μαύρες μέρες, αφού η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με τη διαχείριση της καταστροφικής κρίσης υγείας και το 2020 γνώρισε το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής από το 2016.

Και στην Κίνα το 2020 η παραγωγή μειώθηκε κατά 16% σε σύγκριση με το 2019.

Το ίδιο ισχύει και για τη Βόρεια Αμερική (22,8 Mhl το 2020, μείωση κατά 11%), όπου οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες ήταν καταστροφικές για τη βιομηχανία.

 

Τα αφρώδη κρασιά σε γκρίζα ζώνη, τα BIB αποδίδουν

Οι αφρώδεις οίνοι μειώθηκαν (-5% σε όγκο, -15% σε αξία) σε σύγκριση με το 2019 - η σαμπάνια υπέφερε κυρίως (-18% των αποστολών), με απώλεια 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις πωλήσεις. Τα εμφιαλωμένα κρασιά, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 53% των όγκων που διαπραγματεύονται παγκοσμίως το 2020, τα πήγαν καλά και είναι ακόμη υψηλά όσον αφορά τον όγκο μεταξύ των χωρών εξαγωγής, 81% στην Πορτογαλία, 73% στη Γερμανία, 71% στη Γαλλία. Η Γαλλία παραμένει η χώρα εξαγωγής που αποτιμά καλύτερα τα κρασιά της παγκοσμίως .Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, διατηρεί τον τίτλο του πρώτου εισαγωγέα κρασιού σε αξία μπροστά από τη Μεγάλη Βρετανία. Από την πλευρά των εμπορευματοκιβωτίων, τα BiB πηγαίνουν καλά και φαίνεται να αγνοούν την υγειονομική κρίση, καθώς είναι η κατηγορία που παρουσίασε την ισχυρότερη επέκταση το 2020, +12% σε όγκο, +8% σε αξία σε σχέση με το 2019.

Αν και είναι επιθυμητή η επιστροφή στην "κανονικότητα", ο Pau Roca προειδοποιεί ότι "το έτος 2021 θα μπορούσε να είναι αντίγραφο του έτους 2020".

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 248 επισκέπτες συνδεδεμένους