Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

10 Απριλίου 2019

Άρθρο της κας Σταυρούλας Κουράκου-Δραγώνα στην Καθημερινή: Ο πόλεμος του κρασιού και τα «ψιλά» γράμματα

Έχοντας επί 30 χρόνια υποστηρίξει τα αμπελοοινικά συμφέροντα της χώρας μας στα διάφορα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, θεωρώ υποχρέωση να δώσω συνέχεια στο άρθρο (17.3.2019) του πάντα καλά ενημερωμένου δημοσιογράφου κ. Σταύρου Τζίμα σχετικά με το θέμα «Wines of Macedonia», που παρουσίασαν τα Σκόπια στην έκθεση οίνων του Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Σε όσα εκτέθηκαν για τον «πόλεμο» που σέρνεται εδώ και 20 χρόνια, με συνέπεια όταν στις ξένες αγορές λες «κρασί από τη Μακεδονία» να θεωρούν ότι προέρχεται από τα Σκόπια, δεν έχω να προσθέσω απολύτως τίποτε. Όμως το μέλλον διαφαίνεται ελπιδοφόρο, δεδομένου ότι η Βόρεια Μακεδονία οφείλει, προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να προετοιμάσει την οινική νομοθεσία της σύμφωνα με όσα ορίζονται από τους σχετικούς ενωσιακούς κανονισμούς. Σχετικά με το ετικετάρισμα των οίνων προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Κανένα γεωγραφικό όνομα δεν επιτρέπεται να αναγράφεται στις ετικέτες εάν δεν έχει αναγνωριστεί «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» (ΠΟΠ) ή «Προστατευόμενη Γεωγραφικά Ένδειξη» (ΠΓΕ).

2. Το γεωγραφικό όνομα που αναγνωρίζεται ΠΟΠ ή ΠΓΕ ανήκει σε περιοχή μικρότερη από την επικράτεια του κράτους. Επομένως, ενώ στη δική μας περίπτωση αναγνωρίστηκε οίνος ΠΓΕ Μακεδονία, γιατί η Μακεδονία είναι μέρος της Ελλάδας, δεν μπορεί να αναγνωριστεί οίνος ΠΓΕ Βόρεια Μακεδονία, γιατί η επωνυμία αυτή υποδηλώνει την επικράτεια της χώρας.

3. Στη διάταξη αυτή υπάρχει ένα παραθυράκι: προβλέπεται εξαίρεση εάν πρόκειται για πολύ μικρό κράτος, όπως το Λουξεμβούργο. Καίτοι η Β.Μ. δεν είναι τόσο μικρή χώρα, καλόν είναι, τόσο κατά τις διμερείς διαπραγματεύσεις που έχουν δρομολογηθεί σχετικά με τα εμπορικά και λοιπά σήματα όσο και κατά τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Β.Μ. στην Ε.Ε., οι Έλληνες διαπραγματευτές να προσέξουν να αποφευχθεί η κατάταξη της Β.Μ. στην εξαίρεση.

Σε απευκταία αντίθετη περίπτωση, είναι σημαντική μια άλλη διάταξη, σύμφωνα με την οποία η επωνυμία που έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ γράφεται στις ετικέτες υποχρεωτικά στην εθνική ή στις εθνικές γλώσσες του κράτους παραγωγής του οίνου. Στην περίπτωση που οι γλώσσες δεν ακολουθούν το λατινικό αλφάβητο, η επωνυμία μπορεί να επαναλαμβάνεται με λατινικούς χαρακτήρες (όχι να μεταφράζεται). Επομένως, στη δική μας περίπτωση είναι υποχρεωτική η αναγραφή στα ελληνικά ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και προαιρετικά να επαναλαμβάνεται MAKEDONIA. Ενώ προκειμένου για τη Β.Μ., στην περίπτωση που η γειτονική μας χώρας υπαχθεί στην εξαίρεση, θα πρέπει να γραφεί υποχρεωτικά στη σλαβική γλώσσα και να επαναληφθεί προαιρετικά η ονομασία με λατινικά γράμματα SEVERNA MAKEDONIJA και όχι NORTH MAKEDONIA. Θα πρέπει δε να οριστεί ότι οι δύο λέξεις του ονόματος θα γράφονται με γράμματα της ίδιας γραμματοσειράς, του ιδίου μεγέθους, σχήματος και χρώματος.

Αντί άκαρπων ενεργειών, θα συνιστούσα ήρεμη διαπραγμάτευση με καλή γνώση της οινικής νομοθεσίας της Ε.Ε.

* Η κ. Σταυρούλα Κουράκου είναι δρ χημικός, αντεπιστέλλον μέλος της Γεωργικής Ακαδημίας της Γαλλίας.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 422 επισκέπτες συνδεδεμένους