Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

10 Ιουλίου 2018

Νότια Αφρική, στην ξηρασία προσαρμόζονται οι αμπελοκαλλιεργητές

 

Από το τέλος του απαρτχάιντ πριν από είκοσι πέντε χρόνια, ο τομέας του κρασιού της Νότιας Αφρικής έχει γνωρίσει μια επανάσταση όσον αφορά τον εξοπλισμό, την ποιότητα, την αποδοχή του από τον κόσμο και τις εταιρικές δομές. Ωστόσο, η επίμονη ξηρασία - η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της φέτος - παρουσίασε τις ελλείψεις και τις προκλήσεις της τρέχουσας διάρθρωσης του τομέα.

 

Οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Vinpro, η συγκομιδή του 2018 μειώθηκε κατά 15% από πέρυσι σε 9.483.000 hl, με μεγάλες διαφορές μεταξύ περιφερειών. «Αυτό το έτος ήταν εξαιρετικά δύσκολο», παραδέχεται ο Gerhard van der Watt, διευθυντής του Perdeberg Cellar, ένα από τα οινοποιεία μέλος του Bulk Wine Centre, το οποίο αντιπροσωπεύει δυνητική αγορά 120 εκατομμυρίων λίτρων κρασιού. "Η μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής ήταν στις περιοχές Olifants River, Swartland και Paarl, οι οποίες υποφέρουν από προβλήματα ξηρασίας. Άλλες περιοχές κατέγραψαν ελάχιστες αυξομειώσεις, ενώ η Breedekloof, μια από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές περιφέρειες, σημείωσε ακόμη αύξηση της παραγωγής κατά 6%. Η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη στο τέλος του περασμένου έτους, η οποία προέβλεπε την επιστροφή σε επίπεδα του 2005 (9.050.000 εκατόλιτρα), δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά η Vinpro τονίζει, τη συνολική μείωση κατά 15% ως οριστικό αποτέλεσμα, απώλεια δηλαδή 1.700.000 hl σε σύγκριση με το 2017.

 

Οι παραγωγοί προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή

Η ανακούφιση κάτω από το βάρος της αρχικής πρόβλεψη μπορεί να αποδοθεί εν μέρει με τις στρατηγικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ξηρασίας, αναδεικνύοντας την ικανότητα των παραγωγών να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και την ανεπάρκεια υδάτινων πόρων. Σε ορισμένες περιοχές, οι αδειοδοτήσεις για άρδευση μειώθηκαν κατά 80%, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να υιοθετήσουν νέες τεχνικές, όπως για παράδειγμα, στο Paul Cluver wines, αγρόκτημα με 2 000 εκτάρια στην κοιλάδα Elgin νοτιοανατολικά του Κέιπ Τάουν, με εξωτικά είδη φυτών, όπως ο ευκάλυπτος και το πεύκο που εκριζώθηκαν για να προωθηθεί η φυσική βιοποικιλότητα, να βοηθηθεί η απορροή και να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Σε συνδυασμό με τη χρήση προστατευτικού στρώματος για την ανάκτηση του νερού και άρδευση την νύχτα, η περιοχή είδε τις αποδόσεις της να αυξάνονται, παρά την μείωση στο μισό των βροχοπτώσεων μεταξύ 2012/2014 και 2015/2017. Άλλα παραδείγματα όπως στο Boschendal και στη La Motte στο Franschhoek εφαρμόσθηκαν παρόμοιες στρατηγικές, με πειστικά αποτελέσματα. Ο Siobhan Thompson, διευθυντής του Wines of South Africa επιβεβαιώνει από την πλευρά του: «Υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στη στάση υπέρ της αμπελουργίας χωρίς άρδευση και υπέρ των ανθεκτικών στην ξηρασία ποικιλιών. Εμείς εξελισσόμαστε και μεταμορφώνουμε τον εαυτό μας σε μια στιγμή που σε άλλες περιοχές εκριζώνουν τους αμπελώνες ".

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 250 επισκέπτες συνδεδεμένους