Εκτύπωση
PDF

7 Νοεμβρίου 2017

Η φυτοπροστασία των αμπελιών με drones, όνειρο ή πραγματικότητα;

Ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος στους απότομους αμπελώνες παραμένει πολύ περίπλοκος και επικίνδυνος για τους αμπελουργούς. Η άφιξη των αεροσκαφών και άλλων μίνι ελικοπτέρων αντιπροσωπεύει ένα νέο μονοπάτι.

Το πρώτο από αυτά, και ίσως το πιο προηγμένο, προέρχεται από μια ελβετική εταιρεία που ονομάζεται Agrofly. Ο Frédéric Hemmeler, διευθυντής της, εργάζεται εδώ και δύο χρόνια για την ανάπτυξη ενός drone «φροντίδας» για διαφορετικές καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των αμπέλων. Με συνολικό βάρος 40 kg, είναι σε θέση να μεταφέρει 20 kg "ωφέλιμο φορτίο" και έχει χωρητικότητα 16 λίτρων προϊόντος. Οι μπαταρίες του, τέσσερις συσσωρευτές τύπου LiPo, επιτρέπουν διάρκεια πτήσης 20 έως 25 λεπτά. Το σκάφος πετά πάνω από τους αμπελώνες (1,50 μέτρο πάνω από το έδαφος), καθοδηγείται με την ακρίβεια εκατοστού GPS «Rtk» και ψεκάζει από ψηλά. Μέχρι το καλοκαίρι του 2018, θα προστεθεί ένα εξάρτημα, κάτω από το μηχάνημα, ρυθμιζόμενο καθ 'ύψος το οποίο θα βρίσκεται έξω από τη ροή του αέρα, προκειμένου να ψεκάζονται τα πλαϊνά τμήματα του αμπελιού ώστε να προστατευθεί το σύνολο των σταφυλιών.

Με όγκο 100L / ha και ταχύτητα 12 km / h η παρέμβαση με drone διαρκεί περίπου 35 έως 40 λεπτά για 1 εκτάριο αμπελώνα, απαιτώντας αλλαγή των μπαταριών 2 με 3 φορές και γέμισμα 5 φορές το ελάχιστο της δεξαμενής. Στόχος είναι να μειωθεί ο όγκος σε 45-60 λίτρα / εκτάριο, χάρη στην ακρίβεια της ρίψης και στην καλύτερη στόχευση.

Ο εξοπλισμός του δοκιμάστηκε με ψεκασμό στο Καντόνι του Valais το 2017, σε συνεργασία με τη Syngenta και το Agroscope of Changins, για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη ποιότητα. Το drone θα πωλείται από το 2018, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017, η εταιρεία έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που της επέτρεψε να λειτουργεί με «πραγματικά» φυτοϋγειονομικά προϊόντα στην Ελβετία.

Άλλα drones αυτού του τύπου υπάρχουν αλλού, αλλά με μικρότερα πρότυπα, όπως αυτά που αναπτύχθηκαν από τις γαλλικές εταιρίες Flying eye και Agriload που χρησιμοποιούν Drone Volt, που μπορoύν να υποστηρίξουν μέχρι 20 κιλά βάρους και διαθέτουν ντεπόζιτο 12 λίτρων. Ψεκάζουν μέχρι 3 λίτρα προϊόντος ανά λεπτό, ώστε να μπορεί να καλυφθεί έκταση 1,8 εκταρίων σε 10 λεπτά (1 λίτρο / λεπτό), αλλά η αυτονομία του είναι 15 λεπτά. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί στα αμπέλια.

Άλλα υπάρχοντα αεροσκάφη που λειτουργούν ήδη στη γεωργία, διεθνώς, προσφέρονται κυρίως από κινέζους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της αγοράς DGI. Το «Agras MG-1S» έχει χωρητικότητα 10 λίτρα προϊόντος, και έχει έναν αισθητήρα ροής και ραντάρ, που του επιτρέπει να ανιχνεύσει αλλαγές στο έδαφος, ώστε να ρυθμίζεται το ύψος του αναλόγως. Συνοδεύεται από ένα έξυπνο σύστημα προγραμματισμού λειτουργιών.

Οι δυνατότητες φυτοπροστατευτικών παρεμβάσεων μικρού όγκου και η ενεργειακή αυτονομία αυτών των drones παραμένουν χαμηλές, οπότε δεν ταιριάζουν στις μεγάλες εκτάσεις αμπελοκαλλιέργειας. Ο Stéphane Chaise, διευθυντής του domaine Schlumberger (Αλσατία), υποστηρίζει ότι "αυτός ο τύπος εργαλείων προορίζεται μάλλον για μικρά αμπελοτεμάχια". Για αυτόν, το μέλλον της φυτοπροστασίας από αέρος βρίσκεται μάλλον σε εργαλεία μεγαλύτερου μεγέθους και βάρους, μεγαλύτερα από 60 κιλά, όπως το μίνι ελικόπτερο που κυκλοφορεί στο εμπόριο από την ιαπωνική Yamaha. Τα δύο μοντέλα της, το "R-Max", αυτο-οδηγούμενο, και το "Fazer" λειτουργούν χάρη σε βενζινοκινητήρες. Το Fazer έχει ωφέλιμο φορτίο 24 κιλών, με δύο δεξαμενές των 12 λίτρων το καθένα. Η συσκευή αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται στον αμπελώνα της Napa Valley από το Πανεπιστήμιο του Davis (Καλιφόρνια) για τον περονόσπορο. Χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Κορέα, για την προστασία των καλλιεργειών.

 

Το ελικόπτερο R-Max Yamaha αποτελεί το αντικείμενο

των πειραμάτων στους αμπελώνες της Napa Valley.

 

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 191 επισκέπτες συνδεδεμένους