Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

6 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΔΟΑΟ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΜΕΡΙΚΗ

Τη στιγμή που ο μη κερδοσκοπικός Αμερικανικός οργανισμός Wine Market Council που ασχολείται με τις τάσεις που επικρατούν στην οινική αγορά των ΗΠΑ αναφέρει στην πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσε ότι οι Millenials,

οι νέοι δηλαδή από 21 έως 38 ετών, καταναλώνουν περισσότερο κρασί από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ελλάδα, το ελληνικό κρασί με λογότυπο New Wines of Greece ετοιμάζεται για το ετήσιο Road Show του στη Βόρειο Αμερική που διοργανώνεται από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ). Η συγκεκριμένη δράση συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Προβολής και προώθησης μέσω της ΚΟΑ Οίνου από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ε.Ε. και τον αμπελοοινικό κλάδο.

 

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Καναδικής και της Αμερικανικής Κυβέρνησης, οι πωλήσεις Ελληνικού κρασιού έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25% σε αξία τα τελευταία 5 χρόνια στις αγορές του Καναδά και των ΗΠΑ.

 

Οι φετεινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν walk around tastings, in store promotions στα καταστήματα των Κυβερνητικών μονοπωλείων διακίνησης αλκοόλ στον Καναδά, εκπαιδευτικά workshops και την πρώτη καταναλωτική εκδήλωση με τίτλο Taste of Greece.

 

Συγκεκριμένα:

- στις 5 Μαΐου θα πραγματοποηθεί walk around tasting για τους επαγγελματίες της αγοράς του Τορόντο στο Sudbury Glass Factory,

- στις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό workshop για τους υπαλλήλους του SAQ στο Quebec καθώς και για εκπροσώπους του Τύπου και της τοπικής οινικής αγοράς. Θα ακολουθήσει walk around tasting για τους επαγγελματίες της αγοράς του Μόντρεαλ στο μοναδικής θέας Science Center πάνω στο λιμάνι,

- στις 8 Μαΐου θα λάβουν χώρα in store γευστικές δοκιμές σε 50 καταστήματα του SAQ στο Quebec,

- τους μήνες Μάιο και Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν γευστικές δοκιμές για το ελληνικό κρασί σε 100 καταστήματα του LCBO στο Οντάριο,

- τέλος, στις 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό workshop και θα ακολουθήσει walk around tasting για την απαιτητική οινική αγορά της Νέας Υόρκης στο City Winery.

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Road Show η ΕΔΟΑΟ διοργανώνει για πρώτη φορά μια εκδήλωση με στόχο την προβολή του Ελληνικού Κρασιού μέσω της γαστρονομίας και του πολιτισμού που απευθύνεται σε καταναλωτές οινολάτρες της Νέας Υόρκης. Στην εκδήλωση αυτή συμμετέχουν 9 από τα πιο δημοφιλή, υψηλής ελληνικής κουζίνας, εστιατόρια του Μανχάταν και μια μπάντα από εξαίρετους Έλληνες μουσικούς. Μέσω της εκδήλωσης θα ενισχυθεί ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Μπορούμε» που στόχο έχει την καταπολέμηση της σπατάλης του περισσευούμενου φαγητού και την παροχή τροφής σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη σε όλη την Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Γραφείου Οίνου στη Βόρειο Αμερική, Σοφία Πέρπερα, εκείνο που κάνει το ελληνικό κρασί να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι παράγεται από εξαιρετικές γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού οι οποίες προσαρμόζονται σε μοναδικά αμπελοτόπια σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια στα χέρια ταλαντούχων οινοπαραγωγών οδηγούν στην παραγωγή κρασιών με ιδιαίτερη προσωπικότητα. Εάν συνδυαστεί το ποιοτικό δυναμικό του ελληνικού αμπελώνα με το πανέμορφο ελληνικό τοπίο και την οινική μας παράδοση που χάνεται στα βάθη τριών και πλέον χιλιετηρίδων, η Ελλάδα προσφέρει ένα μοναδικό οινικό πακέτο.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 276 επισκέπτες συνδεδεμένους