Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

28 Μαΐου 2014

Επιστολή ΚΕΟΣΟΕ για τον Περονόσπορο του 2011, για αδικαιολόγητη καθυστέρηση

Αδικαιολόγητη είναι πλέον η καθυστέρηση έναρξης διαδικασιών καταβολής αποζημιώσεων ΠΣΕΑ στους αμπελουργούς των οποίων οι αμπελώνες επλήγησαν το 2011 από την μοναδική σε ένταση προσβολή από τον περονόσπορο.

Η ΚΕΟΣΟΕ από την αρχή έλαβε πρωτοβουλία συνιστώντας επί της ουσίας Επιστημονική Επιτροπή για τη μελέτη του φαινομένου, απέστειλε την επιστολή που ακολουθεί στους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών τονίζοντας ότι οι αμπελουργοί παρά τις διπλές απώλειες που είχαν (καλλιεργητικές δαπάνες και φυτοπροστασίας και απώλεια εισοδήματος), βρίσκονται σε απελπιστική οικονομική θέση, δεδομένης και της βαθμιαίας πτώσης των τιμών των οινοσταφύλων.

Ακολουθεί η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, εδώ και ένα έτος η Commission ενέκρινε αποζημίωση μέσω των ΠΣΕΑ, των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τον περονόσπορο την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2011.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής "Σταυρακάκη" που εν τέλει απεδέχθη η Commission, αφενός οι αμπελουργοί δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπίσουν με τα δια-θέσιμα μέσα τον μύκητα, αφού επρόκειτο περί ασυνήθιστου φαινομένου ως προς την έκταση και την ένταση των προσβολών, αφετέρου υπήρξαν περιοχές της χώρας στις οποίες η καταστροφή ήταν ολοσχερής, για τη σταφυλική παραγωγή όλων των χρήσεων (οινοποιήσιμα, επιτραπέζια, σταφίδα).

Όπως γνωρίζουμε, εδώ και πολλούς μήνες είναι έτοιμο το σχέδιο της ΚΥΑ για τις λεπτομέρειες εφαρμογής ως προς τους δικαιούχους λήψης αποζημείωσης μέσω ΠΣΕΑ, ενώ παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι καταβολές αποζημιώσεων του έτους 2011. Δεδομένου ότι έχουν καταβληθεί και οι αντίστοιχες αποζημιώσεις των Π.Σ.Ε.Α., ετών 2012 και 2013, για τις αποζημιώσεις του περονόσπορου του 2011 δεν έχουν αρχίσει ούτε οι διαδικασίες υποβολής των αιτήσεων και κατά δήλωση του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Β. Έξαρχου αναζητώνται κονδύλια στον προϋπολογισμό, από το ΓΛΚ.

Κε Υπουργέ,

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό, ότι έχουν παρέλθει τρία έτη από την προσβολή του μύκητα, όταν οι αμπελουργοί το 2011 ήδη είχαν προβεί σε δαπάνες στους αμπελώνες που επλήγησαν (φυτοπροστασία, κλαδέματα, κλπ) και εν συνεχεία απώλεσαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους.

Είναι λοιπόν δεδομένο ότι για ένα ολόκληρο έτος χιλιάδες αμπελουργών όχι μόνο δεν είχαν εισόδημα από την παραγωγή τους, αλλά είχαν προβεί και σε μεγάλες δαπάνες για την αντιμετώπιση του περονόσπορου.

Η ΚΕΟΣΟΕ δέχεται πλήθος διαμαρτυριών από τους αμπελουργούς και φορείς τους για το εν λόγω θέμα που θεωρούμε ότι η ολοκλήρωσή του έχει καθυστερήσει απελπιστικά και άνευ ουσιώδους λόγου.

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ως προς το οικονομικό σκέλος, προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν, λαμβάνοντας υπόψιν την αλγεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τη στιγμή που έχει ήδη δεσμευθεί η σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2014.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 50 επισκέπτες συνδεδεμένους