keosoe

Εκτύπωση
PDF

28 Ιουνίου 2012

Ένα εναλλακτικό hedge fund με κρασιά

Αν και ο ορισμός «εναλλακτικές επενδύσεις» είναι κάπως ρευστός, υπάρχουν ορισμένες επενδύσεις που σαφώς εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Η επένδυση στον τομέα του οίνου είναι μια από αυτές.

Ενώ, εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί τη συλλογή κρασιού, όπως και με τα κλασικά αυτοκίνητα, έργα τέχνης και αντίκες, περισσότερο  σαν χόμπι παρά επένδυση, έχει αποδειχτεί  ότι η επένδυση στον τομέα του οίνου αξίζει να εξετασθεί σοβαρά από οποιονδήποτε επιθυμεί να διαφοροποιηθεί από εξαιρετικά ευμετάβλητες μετοχές. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες σε τέτοιου είδους μετοχές είτε πρόκειται για ιδιώτες, κληροδοτήματα ή ιδρύματα εμπίπτουν πλήρως στο δόγμα/στρατηγική "πλουτίζω σιγά και αργά» και δεδομένου ότι τείνουν επίσης να έχουν ήδη σημαντικά κονδύλια σε άλλες μετοχές,  τους στόχους που θέτουν σαν εναλλακτική επένδυση γενικά είναι:


1. Διατήρηση Κεφαλαίου
2. Χαμηλή μεταβλητότητα
3. Χαμηλή συσχέτιση με τις μετοχές
4. Μέτρια ανάπτυξη
5. Διαφοροποίηση
6. Προστασία από τον πληθωρισμό

Ενώ είναι δυνατό να επιτύχουν τους περισσότερους από τους στόχους αυτούς σε διάφορες άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως τα κεφάλαια υποθήκης  REITs, οικόπεδα, προθεσμιακές συμβάσεις, hedge funds και διάφορα άλλα , έχει διαπιστωθεί ότι η επένδυση σε κρασιά γενικά έχει ένα βιώσιμο δρόμο προς την επίτευξη όλων αυτών των στόχων ταυτόχρονα.

Τα περισσότερα επαγγελματικής διαχείρισης επενδυτικά κεφάλαια σε κρασί βρίσκονται στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων  του Wine Growth Fund και του TWIF το οποίο ξεκίνησε το 2003. Το TWIF είναι ένα fund  με $ 80-εκατομμύρια ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επενδύει κυρίως σε Μπορντό (οι επενδύσεις σε ποιοτικά  κρασιά που παράγονται από Μπορντώ Chateaux Lafite, Latour, Margaux, Haut-Brion και Mouton Rothschild).

Φυσικά, όπως συμβαίνει με κάθε σημαντική επένδυση, οι διαχειριστές της έχουν κάνει στο ΤWIF σημαντική θεμελιώδη ανάλυση με μακροοικονομική διατριβή για την πλήρη αξιοποίηση της ευκαιρίας που παρουσιάζει το κρασί σαν επένδυση. Το TWIF έδωσε αξιοζήλευτες αποδόσεις στους επενδυτές της τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Δεν υπάρχουν όμως επενδύσεις που να  είναι εντελώς ανεξάρτητες από τη διάθεση και την απόδοση των ευρύτερων αγορών. Έτσι και το καλό κρασί δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό.

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Ημερίδα ΚΕΟΣΟΕ

8 Φεβρουαρίου 2018

Σχέδια Βελτίωσης - Επενδύσεις

Δείτε εδώ το video

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Aμπελοοινικά Nέα

Tο νέο τεύχος της εφημερίδας της KEOΣOE

Δείτε εδώ

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 234 επισκέπτες συνδεδεμένους