Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

28 Μαρτίου 2012

Οι Αμερικανοί είναι «ανοιχτοί» σε οίνους άλλων χωρών

Η οινοποσία δεν συνδέεται στενά με την Αμερικάνικη κουζίνα και κουλτούρα όπως γίνεται στα ευρωπαϊκά κράτη, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν αγοράζουν κρασί – το 38% αναφέρει ότι ποτέ δεν έχει αγοράσει κρασί. Παρόλ’ αυτά το ήμισυ των Αμερικάνων ενήλικων άνω των 21 ετών αναφέρουν σε έρευνα ότι πίνουν  κρασί πολλές φορές το μήνα (48%) και περισσότεροι από ένας στους πέντε αγοράζουν 4 ή περισσότερες φιάλες το μήνα (22%).

Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Harris Poll σε δείγμα 2.056 ενηλίκων από τις 6-13 Φεβρουαρίου 2012.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων αγοράζουν ή πίνουν κρασί από τις ΗΠΑ (89%) γεγονός που οφείλεται είτε στο κόστος αγοράς, είτε στον πατριωτισμό είτε στην προσωπική προτίμηση. Σημαντικό ωστόσο ποσοστό αγοράζει ή πίνει κρασί από την Ιταλία (37%), από την Αυστραλία (34%) και από τη Γαλλία (33%), ενώ ένας στους πέντε ή λιγότεροι αγοράζουν ή πίνουν κρασί από τη Χιλή (21%), την Ισπανία (21%), τη Γερμανία (20%) ή την Αργεντινή (19%). Περιορισμένος αριθμός αγοράζει ή πίνει κρασί από τη Ν. Ζηλανδία (11%), τη Ν. Αφρική (9%), την Πορτογαλία (8%) ή τη Βραζιλία (6%) και πολλοί λίγοι αγοράζουν ή πίνουν κρασί από την Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Βολιβία, την Τουρκία ή την Πολωνία (3% ή λιγότεροι).

Ανεξάρτητα από τις επιλογές των Αμερικανών σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς λένε προτίθενται ν’ αγοράσουν κρασιά από τις ΗΠΑ (85%), Ιταλία (62%), Γαλλία (60%), Αυστραλία (50%) και Ισπανία (50%). Ένα τέταρτο ή περισσότερο προτίθενται ν’ αγοράσουν κρασί από τη Γερμανία (42%), Αργεντινή (38%), Χιλή (38%), Νέα Ζηλανδία (38%), Πορτογαλία (36%), Ν. Αφρική (31%), Ελλάδα (30%), Βραζιλία (30%) και Ισραήλ (25%), παρόλο που οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν παραμείνει ίδιες από το 2008. Αυτό δείχνει ότι ενώ η εξέλιξη των γεύσεων είναι γρήγορη, οι συνήθειες αλλάζουν με πιο αργό ρυθμό.

Σύμφωνα με αυτή την οπτική, το 78% των ενηλίκων που πίνουν κρασί, αναφέρουν ότι μερικές φορές ή συχνά αγοράζουν ένα μπουκάλι κρασί που έχουν δοκιμάσει ήδη. Η πρακτική αυτή ωστόσο είναι περισσότερο κοινή στους ενηλίκους μεγαλύτερης ηλικίας και στις γυναίκες. Πάνω από τους μισούς ενήλικες, ηλικίας άνω των 67 ετών, αγοράζουν κρασιά που ήδη έχουν δοκιμάσει.

Όταν οι καταναλωτές κρασιού ρωτήθηκαν για το κόστος αγοράς μιας φιάλης κρασιού, το 61% ανέφερε ότι πλήρωσε $14 ή λιγότερο, το 35% πλήρωσε $10 - $14 και το 26% πλήρωσε λιγότερο από $10.

Οι ενήλικες, ηλικίας άνω των 67 ετών (27%) και οι ηλικίες 48-66 (25%) είναι περισσότερο πιθανόν να αγοράσουν περισσότερα από 4 μπουκάλια κρασί το μήνα σε σχέση με τις ηλικίες 36-47 (8%) και 18-35 (2%). Επίσης οι ενήλικες των Μεσανατολικών περιοχών αγοράζουν λιγότερο κρασί (13%) σε σχέση με το Νότο (24%), 25% οι ανατολικές περιοχές και 29% οι δυτικές περιοχές. Οι ενήλικες των δυτικών πολιτειών αγοράζουν τα περισσότερα κρασιά με το 10% να δηλώνει ότι αγοράζει 11 ή περισσότερες φιάλες το μήνα.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 159 επισκέπτες συνδεδεμένους