"Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ στο πλαίσιο της με αρ. πρωτ.: 161/472/30-06-2020 σχετικής πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, είναι σε καθεστώς αξιολόγησης.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της ΚΕΟΣΟΕ

keosoe

Εκτύπωση
PDF

10 Φεβρουαρίου 2012

ΚΕΟΣΟΕ: Να μην δαιμονοποιηθούν οι συμβατικά παραγόμενοι οίνοι από μια ατελή νομοθεσία για τους βιολογικούς οίνους

Η Copa Cogeca χαιρετίζει την ψήφιση από την Διαρκή Επιτροπή Βιολογικής Γεωργίας των νέων κανόνων για τον βιολογικό οίνο, αλλά ζητά την ενδυνάμωση της περαιτέρω έρευνας.

Ο Γενικός Γραμματέας της  Copa Cogeca Pekka Pesonen υπογράμμισε «Η νομοθεσία αυτή είναι πρωταρχικής σημασίας δεδομένου ότι πολλά ιδιωτικά πρότυπα διαφέρουν μεταξύ τους. Είναι σημαντικό ν’ αναπτυχθεί μια αγορά για τα προϊόντα αυτά λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ζήτηση αλλά και τις εισαγωγές που προέρχονται από Τρίτες Χώρες».

Προβληματισμός όμως υπάρχει και στην ΚΕΟΣΟΕ σχετικά με τα στάδια παραγωγής βιολογικού οίνου, αφού θα πρέπει όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία των οίνων θα πρέπει να είναι βιολογικής προέλευσης. Αυτή τη στιγμή η αγορά βιολογικών υλών δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένη και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις πολύ διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούν οι συμβατικά παραγόμενοι οίνοι. Με το δεδομένο αυτό θα πρέπει να δοθεί μια μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή των διατάξεων όσον αφορά παραδείγματος χάριν τις ζύμες.
Η περίοδος αυτή θα δώσει την ευκαιρία ν’ αναπτυχθούν μέσω έρευνας εναλλακτικές βιολογικές ύλες.

Όσον αφορά το μέγιστο ποσοστό σε θειώδη η μείωση του ποσοστού αφορά μεσοπρόθεσμα όλους τους οίνους, ενώ είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι τεχνικές και τα υλικά που θα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή βιολογικών οίνων, ώστε να βελτιωθούν και οι κανόνες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ιταλία εμφανίζεται ως κυρίαρχη στις συναλλαγές των βιολογικών οίνων αξιοποιώντας την τάση των καταναλωτών στην αυξανόμενη αγορά βιολογικών προϊόντων.

Άποψη της ΚΕΟΣΟΕ την οποία έχει καταθέσει στις Copa Cogeca είναι ότι οι διαφορές των παραγόμενων «συμβατικών» οίνων ή των οίνων από βιολογικά σταφύλια δεν είναι μεγάλες αφού η πρώτη ύλη που είναι το σταφύλι οινοποιείας παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό προϊόν. Οι παρεμβάσεις από τη ζύμωση των σταφυλιών και μετά είναι ελάχιστες, γι αυτό και ο οίνος θεωρείται αυτούσιο προϊόν. Εν πάσει περιπτώσει στο όνομα των «βιολογικών οίνων» και στο μυαλό του καταναλωτή δεν θα πρέπει να δαιμονοποιηθούν οι συμβατικά παραγόμενοι οίνοι, που στην χώρα μας με τις ιδιαίτερα καλές εδαφοκλιματικές συνθήκες και τις ορθές οινολογικές πρακτικές τα οινικά προϊόντα παράγονται με σεβασμό στον Έλληνα καταναλωτή.  

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 173 επισκέπτες συνδεδεμένους