Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

11 Οκτωβρίου 2011

Οδηγίες υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διεξαγωγή ελέγχων σε οινοποιητικές επιχειρήσεις

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Κανελλόπουλος, ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων στις οινοποιητικές επιχειρήσεις, για την αποφυγή εισόδου στα οινοποιεία μη οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου.

Ακολουθεί η σχετική εγκύκλιος:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ, ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Αχαρνών 2,101 76, ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Ε. Κούρεντα
Τηλέφωνο: 2102124351
FAX: 2105238337
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.   
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα   26  / 09  /2011
Αρ. Πρωτ.   187180
ΠΡΟΣ: Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
Έδρες τους

ΚΟΙΝ:

1. Γραφείο Υπουργού: κ. Κ. Σκανδαλίδη
2. Γραφείο Υφυπουργού: κ. Ι. Δριβελέγκα
3. Γραφείο Γεν. Γραμματέα: κ. Γ. Κανελλόπουλο
4. Γραφείο Γεν. Γραμματέως:κα. Γ. Μπαζώτη

ΘΕΜΑ : «Διεξαγωγή ελέγχων σε οινοποιητικές επιχειρήσεις»

Είναι ήδη γνωστό ότι η οινοπαραγωγή για την αμπελοοινική περίοδο 2011-2012, λόγω προσβολής των αμπελώνων από περονόσπορο, είναι μειωμένη σε μεγάλο ποσοστό  και εμφανίζεται ως η χαμηλότερη της τελευταίας δεκαετίας σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.  Προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος στις  οινοποιητικές επιχειρήσεις σταφυλιών από μη οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου παρακαλούμε όπως  ενταθούν οι έλεγχοι στις οινοποιητικές μονάδες και συγκεκριμένα:

  1. Να διενεργούνται έλεγχοι στα σημεία παραλαβής των πρώτων υλών (σταφύλια), να διασφαλίζεται η επιλεξιμότητα της πρώτης ύλης καθόσον  οι χρησιμοποιούμενες ποικιλίες υποχρεωτικά είναι οινοποιήσιμες και ταξινομημένες βάσει του άρθρου 120α του Καν(ΕΚ)1234/2007 του Συμβουλίου και τη με αριθμ. 247771/4-3-2010 υπουργική απόφαση «Ταξινόμηση ποικιλιών αμπέλου» (Β 381).
  2. Να ελέγχονται τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των σταφυλιών σύμφωνα με τον Καν(ΕΚ) 436/2009 της Επιτροπής και να διασφαλίζεται ότι τηρείται ρητά το άρθρο 12 της με αριθμ.   285870/1-09-2004 ΚΥΑ «Στην περίπτωση μεταφοράς νωπών σταφυλιών, στο συνοδευτικό έγγραφο αναγράφεται υποχρεωτικά η περιοχή προέλευσης, η ποσότητα και η ονομασία της κάθε ποικιλίας των μεταφερομένων σταφυλιών».
  3. Να ελέγχεται η ορθή και έγκαιρη καταχώρηση των στοιχείων στα  βιβλία  που τηρούνται υποχρεωτικά στα οινοποιεία σύμφωνα με τον Καν(ΕΚ) 436/2009 της Επιτροπής και τη με αριθμ.   285870/1-09-2004 ΚΥΑ, ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι εισερχόμενες ποσότητες (σταφύλια, γλεύκος, οίνος) αντιστοιχούν στα παραγόμενα τελικά προϊόντα. Σε κάθε έλεγχο των βιβλίων αυτά σφραγίζονται και υπογράφονται από τον αρμόδιο επί των αμπελοοινικών θεμάτων οριζόμενο ελεγκτή.
  4. Να διασφαλίζεται ότι η πρώτη ύλη (σταφύλια) για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ προέρχονται από αμπελοτεμάχια που περιλαμβάνει η οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.
  5. Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι:
  • Επιτρέπεται η οινοποίηση σταφυλιών από ποικιλίες διπλής/τριπλής χρήσης με την προϋπόθεση ότι τα αμπελοτεμάχια από τα οποία προέρχονται μετέχουν στο αμπελουργικό δυναμικό παραγωγής της χώρας σύμφωνα με τον ΚΑΝ(ΕΚ)1234/07, είναι καταχωρημένα στο αμπελουργικό μητρώο ως αμπελοτεμάχια παραγωγής οινοποιήσιμων ποικιλιών και  φέρουν τον κωδικό της οινοποιήσιμης ποικιλίας.
  • Απαγορεύεται η παραλαβή και η επεξεργασία στις οινοποιητικές εγκαταστάσεις  επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου καθώς έρχεται σε αντίθεση με την ΚΟΑ του Οίνου.
  • Απαγορεύεται η παραγωγή στις οινοποιητικές εγκαταστάσεις οινικών προϊόντων άλλων από αυτών που αναφέρονται στο Παράρτημα ΧΙβ του Καν(ΕΚ) 1234/07.

Σημειώνουμε ότι στις οινοποιητικές επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με την τήρηση της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας:

- Δεν θα υπογράφονται συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς αμπελοοινικών προϊόντων και δεν θα θεωρούνται τα βιβλία από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, με αποτέλεσμα να μην έχουν το δικαίωμα βάσει των κοινοτικών διατάξεων να θέσουν σε κυκλοφορία(εμπορία) τα προϊόντα τους.

- Δεν θα χορηγούνται οι κωδικοί αριθμοί για τους οίνους ΠΓΕ, δεν θα δικαιούνται κατάταξη οίνων και χορήγηση ταινιών ελέγχου σε οίνους ΠΟΠ.

- Δεν θα έχουν δικαίωμα ένταξης σε Επενδυτικά Προγράμματα και στα Ειδικά Μέτρα Στήριξης (π.χ. προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών) του Καν(ΕΚ)1234/2007 του Συμβουλίου.

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι με το αρ. πρωτ.  176433/22-08-2011 έγγραφό μας σας έχουμε ζητήσει στοιχεία που αφορούν σε εισαγωγές και διακινήσεις οίνων στη χώρα μας. Παρακαλούμε από τις υπηρεσίες που δεν έχουν απαντήσει να συλλέξουν τα στοιχεία και να μας τα διαβιβάσουν το ταχύτερο δυνατό.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 134 επισκέπτες συνδεδεμένους