Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

16 Σεπτεμβρίου 2011

Νότια Κορέα: Η πτώση των τιμών των ευρωπαϊκών οίνων καθυστερεί

Τέθηκε σε ισχύ από 1ης Ιουλίου 2011, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Νότιας Κορέας που όμως δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καταναλωτών της Νότιας Κορέας. Οι καταναλωτές ανυπομονούν να δουν επιτέλους μια σημαντική πτώση στην τελική τιμή πώλησης των ευρωπαϊκών κρασιών, με την κατάργηση των τελωνειακών δασμών. 

Για τους εισαγωγείς της Νότιας Κορέας, ο λόγος για αυτή την καθυστέρηση οφείλεται στην πολυπλοκότητα των τελωνειακών διαδικασιών. Επί του παρόντος, σε κάθε πωλητή, θα επιστραφεί το 15% των τελωνειακών δασμών, όταν προσκομίσει έγγραφα που αποδεικνύουν την προέλευση των ευρωπαϊκών εισαγωγών. Το πρωτόκολλο σχετικά με την προέλευση, που καθιερώνει την επιστροφή, βάσει της προτιμισιακής σχέσης, απαιτεί επίσης οι ευρωπαίοι προμηθευτές να προβούν σε ειδικές τελωνειακές διατυπώσεις, που πρέπει να καταγράφουν την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων. Αυτές οι διαδικασίες μπορεί να διαρκέσουν  από δύο εβδομάδες έως δύο μήνες και έτσι εντείνουν τη σύγχυση εκείνων που ήλπιζαν σε μια τελωνειακά αυτόματη και άμεση παράδοση.

Οι τελωνειακοί της Νότιας Κορέας υπερασπίζονται τους εαυτούς τους για το ότι δεν είναι σε θέση να επιταχύνουν τη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, ενώ οι καταναλωτές της Νότιας Κορέας είναι ανυπόμονοι. Το 2004, η Νότια Κορέα είχε συνάψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Χιλή, αλλά η τιμή των κρασιών της μειώθηκε αρκετά αργότερα. Τα ΜΜΕ είχαν κατηγορήσει τους εισαγωγείς και τους διανομείς ότι αύξησαν τα περιθώρια κέρδους τους και δεν πέρασαν την μείωση στους καταναλωτές. Επομένως αυτή τη φορά, η προσδοκία είναι μεγαλύτερη και έχει επιδέξια συντηρηθεί από τα κορεάτικα σούπερ μάρκετ, τα οποία έχουν ξεκινήσει προωθητικές ενέργειες με προσφορές (-15% σε μια επιλογή ευρωπαϊκών οίνων), προκειμένου να προετοιμάσουν τους καταναλωτές για τις νέες τιμές.

Σύμφωνα με όσους εμπλέκονται στον τομέα της μεγάλης διανομής, η πτώση των τιμών (διαφημίζεται σε 10%) πρέπει να γενικευθεί από τον Σεπτέμβριο. Οι καβίστες και οι παράγοντες των δικτύων φαίνονται λιγότερο διατεθειμένοι να μειώσουν τις τιμές. Τον Ιούλιο του 2011, 1.323 τόνοι κρασί εισήχθησαν στη Νότια Κορέα,  όγκος ο οποίος αντιπροσωπεύει αύξηση 50% σε σύγκριση με 881 τόνους το μήνα Ιούνιο. Αν και ο αντίκτυπος της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου επί της τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές είναι ακόμα αόριστος, το φάσμα των εισαγόμενων ευρωπαϊκών οίνων διευρύνεται, με την ανάπτυξη εισαγωγής ισπανικών και ιταλικών κρασιών.

Η Νότια Κορέα είναι σήμερα και θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη αγορά κρασιού.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 144 επισκέπτες συνδεδεμένους