Εκτύπωση
PDF

14 Σεπτεμβρίου 2011

Απάντηση Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Δριβελέγκα στην ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου κ. Μ. Στρατάκη για τον περονόσπορο

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μ. Στρατάκης, σχετικά με την ένταξη του περονόσπορου, στο άρθρο 5 § 1 του Ν. 3877/2010 (συσχέτιση της ασθένειας με επιφυτείες και κάθε είδους και αιτίας καταστροφικού χαρακτήρα εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές καλλιεργειών …) απάντησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Δριβελέγκας. 

Ο κ. Δριβελέγκας διαβεβαίωσε ότι μέχρι 30 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με το εύρος και την ένταση της προσβολής από περονόσπορο σε αμπελοκαλλιέργειες.

Ο κ. Στρατάκης όπως αναφέραμε ζήτησε, στο πλαίσιο εφαρμογής του αρ.5 του ν.3877/2010, να ενταχθεί ο περονόσπορος, ως επιφυτεία στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και να τύχουν αποζημίωσης οι αμπελοκαλλιεργητές. Όπως επεσήμανε, οι καταστροφές στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας είναι ανώ του 80% και η παραγωγή σχεδόν ανύπαρκτη.

Ο κ. Δριβελέγκας, από την μεριά του, ενημέρωσε τον κ. Στρατάκη ότι η επιτροπή που έχει συσταθεί για να μελετήσει την έκταση των ζημιών από περονόσπορο, προκειμένου να ενταχθούν σε προγράμματα Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ), θα έχει ολοκληρώσει το πόρισμά της μέχρι 30/9.

Όμως, ο ΕΛΓΑ δεν είναι φέτος σε θέση, ταμειακά, να προβεί σε τέτοιου είδους αποζημιώσεις, ως αποτέλεσμα παλαιότερων αποφάσεων επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, που ζημίωσαν τα μέγιστα τον Οργανισμό και τον οδήγησαν στην υπερχρέωση, εξυπηρετώντας ημέτερους και ταυτόχρονα δημιούργησαν την γεωργία «της ξάπλας», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στη δευτερολογία του ο κ. Στρατάκης αναγνώρισε τη δυσκολία που έχει ο ΕΛΓΑ εξαιτίας της υπερχρέωσης, αλλά τόνισε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να τηρεί τους νόμους και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ζητείται κατ’ εξαίρεση απόφαση για τις αποζημιώσεις των αμπελοκαλλιεργητών.

Ειδικότερα ζήτησε από τον κ. υφυπουργό να δεσμευτεί ότι, εφόσον ζητηθεί να ενταχθούν οι ζημιές στα ΠΣΕΑ να ακολουθηθούν γρήγοροι ρυθμοί, όπως πολύ παλαιότερα με την περίπτωση του Τυρνάβου που οι παραγωγοί πήραν σε σύντομο χρόνο αρκετά χρήματα, ώστε να αποζημιωθούν έγκαιρα οι παραγωγοί των οποίων οι αμπελοκαλλιέργειες επλήγησαν από τον περονόσπορο τη φετινή χρονιά.

H ΚΕΟΣΟΕ βρίσκεται σε επαφή με την επιστημονική επιτροπή και τον ΕΛΓΑ προκειμένου να υπάρξει λειτουργική διασύνδεση των δυο μερών, αφού η ασθένεια παρατηρήθηκε σε νέες περιοχές, που αρχικά δεν είχαν προσβληθεί και συνεπώς ενταχθεί στις προβληματικές περιοχές.

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 83 επισκέπτες συνδεδεμένους