Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

4 Αυγούστου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στον αμπελουργικό κλάδο λίγο πριν από τον τρυγητό υπήρξαν αντικείμενο ευρείας σύσκεψης των οινοποιητικών συνεταιρισμών της χώρας  χθες στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ, με τη συμμετοχή βουλευτών και εκπροσώπων των κομμάτων.

 

Όπως τονίστηκε , η ανάγκη λήψης αποφασιστικών μέτρων είναι  πλέον επείγουσα και για το λόγο αυτό μάλιστα συνεταιριστές και βουλευτές επισκέφθηκαν από κοινού σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα τρία κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι:

1. Η δραματική επίδραση της ασθένειας του περονόσπορου σε μεγάλες αμπελουργικές περιοχές

της χώρας, με σαφείς ενδείξεις επιδημικής μορφής καταστροφικού χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι δεν είναι αυτονόητο ότι οι έλληνες αμπελουργοί θα αποζημιωθούν εξ΄ αιτίας εκτάκτων φαινομένων  , αν και έχουν καταβάλλει υψηλότατα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και επιπλέον πολλοί από αυτούς φέτος θα έχουν μηδενική παραγωγή.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η διερεύνηση του φαινομένου κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά , αφού πλησιάζει ο τρυγητός και  η  επιστημονική ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί  δεν ξεκίνησε  ακόμη το   έργο της.

Όπως αναφέρθηκε, είναι αναγκαίο οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να προβούν άμεσα σε δειγματοληπτικές εκτιμήσεις, ανά τοπικό διαμέρισμα, και σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες (ακόμη και εάν επιλεγεί η λύση των Π.Σ.Ε.Α.) να κινηθούν ταχύτατα, καθώς οι αμπελουργοί επωμίσθηκαν  υψηλά έξοδα για την αντιμετώπιση της ασθένειας και ήδη βρίσκονται προ οικονομικού αδιεξόδου λόγω της ανυπαρξίας παραγωγής και κατά συνέπεια εισοδήματος.

2.Η σχέση των περισσότερων συνεταιριστικών οργανώσεων με την ΑΤΕ είναι άκρως προβληματική αφού η τελευταία:

-Δεν χορηγεί τα άτοκα δάνεια που έχουν εγκριθεί  και για τα οποία έδωσε την εγγύησή του το ελληνικό δημόσιο

-Δανειοδοτεί με υψηλά επιτόκια που ανέρχονται στο 12%, αφαιρώντας ουσιαστικά την δυνατότητα χρηματοδότησης των συνεταιρισμών, οι οποίοι δεν δύνανται να έχουν πρόσβαση σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα, αφού τα ακίνητά τους είναι υποθηκευμένα στην ΑΤΕ

-Στοχεύει στην εκποίηση της ακίνητης περιουσίας των συνεταιρισμών την οποία υποεκτιμά ακόμη και για μικρές οφειλές

3.Η ανάγκη για ελέγχους στον τομέα είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία προκειμένου:

-N΄ αποφευχθούν οι ελληνοποιήσεις οίνων δεδομένου ότι ο όγκος της επερχόμενης συγκομιδής εκτιμάται μικρός

-Να αποτραπεί η είσοδος στον τομέα σταφυλιών που δεν επιτρέπεται να οινοποιηθούν και εκτός του ότι δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ αμπελουργών και οινοποιών, συμβάλλουν στην ένταση του φαινομένου της εγκατάλειψης των οιναμπέλων

-Να εξισορροπήσει η αγορά οίνου και να αποκτήσει επιτέλους υπεραξία το ελληνικό κρασί, οι τιμές του οποίου φέτος κινήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Για  τα συμπεράσματα της σύσκεψης,  θα επιδοθεί  επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από αντιπροσωπεία βουλευτών που παρέστησαν στην σύσκεψη  και προέδρων συνεταιριστικών οργανώσεων , στην οποία  τονίζεται ότι,  από το βαθμό ανταπόκρισης της Πολιτείας κρίνεται όχι μόνο το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας στην χώρα μας, αλλά και η επιβίωση πολλών οικογενειών που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν θα έχουν εισόδημα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν,  Γ. Γκικόπουλος  εκπρόσωπος του ΚΚΕ , οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ του Νομού Ηρακλείου Β. Κεγκέρογλου και Μ. Στρατάκης,  οι βουλευτές της Ν.Δ. Αττικής  Αθ. Μπούρας , Φλώρινας Ευστ. Κωνσταντινίδης, Ν. Τσούκαλης βουλευτής Δημοκρατικής Αριστεράς Αχαΐας, ο Τομεάρχης Αγροτικού της Ν.Δ. και βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης,   o Αντιπεριφερειάρχης Δ. Ελλάδας  Γ. Αγγελόπουλος  και από την ΠΑΣΕΓΕΣ ο αντιπρόεδρος Μιχ. Βουμβουλάκης.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 135 επισκέπτες συνδεδεμένους