Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

2 Μαρτίου 2011

Η παγκόσμια αγορά του κρασιού και των αλκοολούχων ποτών και οι προοπτικές της με ορίζοντα το 2014 - Έρευνα VINEXPO

Η παγκόσμια αγορά του κρασιού

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΑΥΞΗΣΗ

Το 2009 καταναλώθηκαν περισσότερες από 31,5 δισεκατομμύρια φιάλες κρασιού παγκοσμίως Το 2009, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού από σταφύλι (κρασιά  + αφρίζοντα κρασιά) έφτασε τα 2,626 δισεκατομμύρια κιβώτια που ισοδυναμούν με 31,51 δισεκατομμύρια φιάλες, αύξηση 4,5% σε σχέση με το 2005.

Με ορίζοντα το 2014, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού συνεχίζει να αυξάνεται. Η έρευνα VINEXPO ISWR, για την περίοδο 2009 - 2014, προβλέπει περιορισμένη αύξηση στην παγκόσμια κατανάλωση κρασιού της τάξεως του 3,18% φτάνοντας τα 2,729 δισεκατομμύρια κιβώτια.
Σε 10 χρόνια, η παγκόσμια κατανάλωση  θα έχει αυξηθεί κατά 8,6% δηλαδή 216 εκατομμύρια κιβώτια.

ΤΑ ΜΗ ΑΦΡΙΖΟΝΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ

Το 2009, τα μη αφρίζοντα κρασιά αντιπροσώπευαν το 92,6 % της κατανάλωσης κρασιού παγκοσμίως. Η παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης προέρχεται κυρίως από 3 χώρες: τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία

Την περίοδο 2010-2014 η κατανάλωση κρασιών θα αυξηθεί κατά 72,90 εκατομμύρια κιβώτια των 9 λίτρων (+2,98%).  Περισσότερα από τα τρία τέταρτα αυτής της ανόδου (73,38%) θα οφείλονται στην αύξηση κατανάλωσης στις 3 αγορές: Ηνωμένες Πολιτείες (+26,94 εκατομμύρια κιβώτια), την Κίνα (+20,76 εκατομμύρια κιβώτια) και τη Ρωσία (+5,53 εκατομμύρια κιβώτια).

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Το 2009, μία στις τέσσερις φιάλες που καταναλώθηκαν στον κόσμο ήταν εισαγόμενη (+9,31% σε σχέση με το 2005).

Η παγκόσμια αγορά των αλκοολούχων ποτών

Η παγκόσμια κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών έφτασε τα  2,7 δισεκατομμύρια κιβώτια το 2009

Μετά από αύξηση 7,61% από το 2005 έως το 2009, η παγκόσμια κατανάλωση αλκοολούχων έφτασε τα  2,704 δισεκατομμύρια κιβώτια των 9 λίτρων το 2009. Σύμφωνα με την έρευνα της Vinexpo, μετά το 2010, χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε επιβράδυνση της κατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 2,11%, η κατανάλωση αναμένεται να ανακάμψει και να σημειώσει άνοδο 2,23% την περίοδο 2010 – 2014. 
Η  βότκα  εξακολουθεί να είναι ο παγκόσμιος leader

Με κατανάλωση 487,97 εκατομμύρια κιβώτια των 9 λίτρων το 2010, η βότκα είναι μακράν, το πρώτο σε κατανάλωση αλκοολούχο ποτό στον κόσμο.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 344 επισκέπτες συνδεδεμένους