Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

7 Φεβρουαρίου 2011

Ποια κρασιά οφελούνται από το κινέζικο Eldorado;

Με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 30% για τρία έτη, η κινεζική αγορά είναι το νέο Ελντοράντο για τις εξαγωγές οίνου. Τα κρασιά από το Bordeaux είναι τα πρώτα που κεφαλαιοποίησαν την ανάπτυξη θεαματικά. Ωστόσο και άλλες γαλλικές περιοχές παραγωγής κρασιών δεν έμειναν απ’ έξω και καταγράφουν επίσης καλές επιδόσεις. Η Γαλλία κυριαρχεί στην κινεζική αγορά όσον αφορά τους εισαγόμενους οίνους.

Για τη Γαλλία η Κίνα ήταν προτεραιότητα πριν το 2009, τα εξαγόμενα γαλλικά κρασιά αντιπροσώπευαν 406.000 εκατόλιτρα, δηλαδή το 43% του όγκου των εμφιαλωμένων οίνων που εισάγονται στην Κίνα. Είναι πολύ μπροστά από τους ανταγωνιστές τους, το Νέο Κόσμο: η Αυστραλία και η Χιλή κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση με 186.000 hl και 68.000 hl αντιστοίχως. Η Ιταλία ακολουθεί τη Χιλή με 63.000 hl.
Η Κίνα είναι πλέον ο ένατος πλανήτης της αγοράς για το κρασί, με το 2,5% των παγκόσμιων εισαγωγών. Μόλις το 10% των οίνων που καταναλώνονται είναι εισαγόμενοι, αλλά αντιπροσωπεύουν το 40% της αξίας.

Η κινεζική αγορά, φούσκα ή Ελντοράντο;
Πώς θα εξελιχθεί η κινεζική αγορά τα επόμενα χρόνια; Οι εισαγόμενοι οίνοι θα συνεχίζουν να αναπτύσσονται με τον ίδιο ρυθμό; Αυτά είναι προφανώς τα ερωτήματα που ανακύπτουν απ’όλους τους επιχειρηματίες στην αγορά αυτή και πολύ λίγοι έχουν απαντήσεις. Η αγορά εξακολουθεί να είναι πολύ λίγο δομημένη και είναι δύσκολο να υπάρξουν ακριβή στοιχεία. Κάποιοι ανησυχούν με αυτή την εκθετική ανάπτυξη και τον δυνητικό κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς αυτής. Δεν αποκλείεται η ανάπτυξη αυτή να οδηγείται από τους Κινέζους εισαγωγείς που έχουν πρωταρχικό στόχο την απόκτηση το συντομότερο δυνατό μεριδίου αγοράς. Θέλουν να είναι οι πρώτοι που θ’ ανοίξουν καταστήματα στις περιοχές που δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη. Αλλά σήμερα είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί κατά πόσον η αύξηση των εισαγωγών είναι παράλληλη με εκείνη της κατανάλωσης. Δεν υπάρχει κανένα πάνελ καταναλωτών, που θα προσδιορίσει ποσοτικά τον όγκο του οίνου που καταναλώνεται στην πραγματικότητα. Από τα 723 εκατομμύρια κινέζων δυνητικών καταναλωτών, μόνο 19 εκ. καταναλώνουν κρασί και απ’ αυτούς 14,3 εκ. καταναλώνουν εισαγόμενους οίνους. Ο μέσος κινέζος καταναλωτής καταναλώνει 5 έως 6 λίτρα ετησίως. Πεδίο για ανάπτυξη υπάρχει όσο η κινέζικη οικονομία συνεχίζει ν’ αναπτύσσεται.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 321 επισκέπτες συνδεδεμένους