Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

13 Μαρτίου 2025

Η Αυστραλία βοηθά την οινοβιομηχανία της να αναπτύξει νέες συσκευασίες

Ως μέρος της στρατηγικής χαμηλών εκπομπών άνθρακα της αυστραλιανής οινοποιίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέθεσε σχεδόν 575.000 AUD (340.000 €) για τη μελέτη της σκοπιμότητας νέων λύσεων συσκευασίας, που διαφοροποιούνται από φιάλες ανοξείδωτου χάλυβα έως εύκαμπτες πλαστικές θήκες.

 

Η Packamama σκοπεύει να αναπτύξει τις επίπεδες φιάλες PET της, για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των κρασιών που περιέχουν και να τις προσαρμόσει σε κρασιά υψηλής ποιότητας

 

Η αυστραλιανή οινοποιία στοχεύει να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, με μείωση των εκπομπών κατά 42% έως το 2030. Έχοντας επισημάνει ότι περίπου το 70% των εκπομπών που παράγονται από τον κλάδο προέρχονται από την παραγωγή συσκευασιών και τη μεταφορά συσκευασμένων κρασιών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισε να ενθαρρύνει την εμφάνιση πιο φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων συσκευασίας. Ως εκ τούτου, διέθεσε συνολικό προϋπολογισμό περίπου 340.000 ευρώ σε έξι εταιρείες για να δοκιμάσει την τεχνική και εμπορική βιωσιμότητα ισάριθμων τύπων καινοτόμων συσκευασιών.

 

Ανακύκλωση στέμφυλων σταφυλιών

Για ορισμένες από τις εταιρείες, πρόκειται για την ανάπτυξη ποιοτικών βιοπολυμερών ή φυσικών πολυμερών που είναι βιοδιασπώμενα, για άλλες για τη δημιουργία οικολογικών δοχείων από ανοξείδωτο χάλυβα ή εύκαμπτο πλαστικό που ενσωματώνονται ευκολότερα σε συστήματα ανακύκλωσης. Μία από τις επιλεγμένες εταιρείες σχεδιάζει να εφαρμόσει συστήματα που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τη διαχείριση ατελειών στην παραγωγή γυαλιού, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα. Μια άλλη, η Margaret River Winery, εργάζεται ώστε να χρησιμοποιήσει στέμφυλα για να δημιουργήσει ένα άκαμπτο μπουκάλι κανονικού μεγέθους που μοιάζει με γυάλινο μπουκάλι, καθώς και ένα μικρό μέγεθος που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μπουκάλια PET που χρησιμοποιούν οι αεροπορικές εταιρείες.

 

Premium οίνοι σε φιάλες PET

Από την πλευρά της, η εταιρεία Packamama, η οποία έχει αναπτύξει επίπεδες φιάλες PET που διατίθενται στο εμπόριο από εταιρείες όπως οι Aldi UK, Miguel Torres και Accolade Wines (Hardy's), θα χρησιμοποιήσει τα 100.000 AUD της για να δοκιμάσει μια νέα λύση προσαρμοσμένη σε κρασιά υψηλής ποιότητας. Ο στόχος είναι να παραταθεί η διάρκεια ζωής των προϊόντων που συσκευάζονται σε αυτή τη μορφή, δημιουργώντας ένα βαρύτερο, παχύτερο μπουκάλι που ενσωματώνει ένα φράγμα οξυγόνου και υψηλή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η έρευνά του θα επικεντρωθεί επίσης στην αισθητική πτυχή, η οποία θα έχει στόχο οι φιάλες να ευθυγραμμίζονται περισσότερο με την αντίληψη των καταναλωτών για την ποιότητα, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγική ικανότητα. Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση μελετών σκοπιμότητας για τρεις μήνες. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η φάση, οι επιλεγμένες εταιρείες θα μπορούν να αναπτύξουν πρωτότυπα χάρη σε πρόσθετη χρηματοδότηση. «Ενώ οι τρέχουσες εναλλακτικές λύσεις για τα βαριά γυάλινα μπουκάλια, όπως οι ελαφριές γυάλινες φιάλες, τα κουτιά αλουμινίου, τα bag-in-box και οι συσκευασίες PET, μειώνουν τις εκπομπές, οι καλύτερες καινοτομίες στη βιώσιμη συσκευασία δεν έχουν ακόμη έρθει», δηλώνει ο Dr. Martin Cole, Διευθυντής της Wine Australia.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 89 επισκέπτες συνδεδεμένους