Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

30 Ιανουαρίου 2025

Ειδικοί φόροι κατανάλωσης, περιβαλλοντικές υποχρεώσεις…
Οι φόροι για τα κρασιά αυξάνονται περαιτέρω στη βρετανική αγορά

Από την 1η Φεβρουαρίου, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που επιβάλλονται στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστούν σημαντική συνολική αύξηση, προτού οι νέες υποχρεώσεις ανακύκλωσης απορριμμάτων αυξήσουν περαιτέρω τη φορολογική επιβάρυνση των αλκοολούχων ποτών.

 

Η νέα κλίμακα των ειδικών φόρων κατανάλωσης για τα κρασιά, που εφαρμόζεται στην περιεκτικότητα σε αλκοόλ, υπόσχεται να είναι πραγματικός πονοκέφαλος για τους επαγγελματίες

 

Η μεταβατική περίοδος που προγραμματίζεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά τελειώνει το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας την έναρξη ισχύος μιας νέας φορολογικής κλίμακας στη βρετανική αγορά. Μόνο τα ήσυχα κρασιά με περιεκτικότητα σε αλκοόλη 11,5% και 12% θα δουν μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, κατά 4,9% και 0,8% αντίστοιχα, όπως και τα αφρώδη κρασιά, κατά -0,5%. Το νέο σύστημα προβλέπει φορολογία ανά βαθμό, σε δόσεις αλκοόλης 0,1%, και θα επηρεάσει κυρίως κρασιά με περιεκτικότητα σε αλκοόλ μεταξύ 13% και 14,5%. Σε αυτό προστίθεται η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης που προβλέπει ο φθινοπωρινός Finance Act, που αντιστοιχεί στην αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (δηλαδή 3,6%).

 

Μια πολυπλοκότητα χωρίς όνομα

Έτσι, ο φόρος σε μια φιάλη ήσυχου οίνου με 14,5% αλκοόλ θα αυξηθεί κατά 54 p, ή 64 σεντς, συν ΦΠΑ. Όπως επισημαίνει η Wine & Spirit Trade Association, «όταν ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης που έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2023, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε ένα κόκκινο κρασί ABV 14,5% αυξήθηκε κατά 98 p [δηλαδή 1,17 € ] σε μόλις 18 μήνες». Για να μην αναφέρουμε την πολυπλοκότητα ενός συστήματος που απαιτεί από τους επαγγελματίες να δηλώνουν κάθε αναφορά σύμφωνα με την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ. «Πουλάμε περισσότερα από 2.000 κρασιά το χρόνο και από τον Φεβρουάριο θα πρέπει να γνωρίζουμε την ακριβή περιεκτικότητα σε αλκοόλ για να υπολογίσουμε το συνολικό ποσό των φόρων που πρέπει να καταβληθούν», παραπονιέται ο Hal Wilson, συνιδρυτής του Cambridge Wine Merchants στην ομώνυμη πόλη. «Η γκάμα κρασιών μας έχει 48 διαφορετικά επίπεδα αλκοόλ, μεταξύ 8,5% και 22%.

 

Αναπόφευκτη άνοδος λιανικής τιμής

Ταυτόχρονα, οι νέες υποχρεώσεις στο πλαίσιο της πολιτικής «Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού (REP)» σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων θα οδηγήσουν επίσης σε αυξημένους φόρους για τις εταιρείες. Το μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο, θα σημειώσει αύξηση περίπου 12 p (ή 14 σεντς) στην τιμή μιας φιάλης κρασιού και 18 p (ή 21 σεντ) σε μια φιάλη οινοπνευματωδών ποτών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της WSTA. Σε αυτό το πλαίσιο, οι βρετανικοί φορείς έχουν προειδοποιήσει τους πελάτες τους εδώ και αρκετούς μήνες ότι δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις φόρων και ότι οι τιμές λιανικής θα πρέπει αναγκαστικά να αυξηθούν. «Δεν υπάρχουν νικητές με την εφαρμογή του ακρωτηριαστικού φορολογικού καθεστώτος του Ηνωμένου Βασιλείου», θρηνεί η WSTA. «Οι υψηλότεροι ειδικοί φόροι κατανάλωσης ωθούν τους καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερα και οδηγούν σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα το Υπουργείο Οικονομικών…»

 

Ένα νέο σύστημα από το 2027

Όσον αφορά το σύστημα REP, ενώ Βρετανοί επαγγελματίες δηλώνουν υπέρ της καλύτερης διαχείρισης των απορριμμάτων, πιστεύουν ότι «ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του REP ήταν μέχρι στιγμής συγκεχυμένος, με κακή διαχείριση και σε αυτό το στάδιο ακόμη ημιτελής». Οι τιμές έχουν επίσης εκτοξευθεί: το ποσό των 110 έως 215 στερλινών ανά τόνο γυαλιού (131 έως 256 ευρώ), που είχε αρχικά ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA), έχει πλέον ανέλθει σε περίπου 240 £ , αν και η WSTA υποστηρίζει ότι οι πραγματικές τιμές δεν θα γίνουν γνωστές το νωρίτερο μέχρι τον Ιούλιο. Τέλος, για όσους σκέφτονται να στραφούν σε άλλα δοχεία εκτός από γυάλινες φιάλες, η βρετανική κυβέρνηση μόλις ψήφισε νέους κανονισμούς θεσπίζοντας ένα νέο σύστημα κατάθεσης για φιάλες και κουτιά PET από τον Οκτώβριο του 2027...

 

Η επίδραση της αύξησης των φόρων στα κρασιά

με αλκοολικό βαθμό από 11,5% έως 14,5%

Η μεταβατική περίοδος εκπνέει στις 1/2/2025

Φόροι/από01/02/25


Οίνος % αλκοόλ

Σημερινοί φόροι/σε £

σε £

Αύξηση σε £

ποσοστό %

11,0

2,35£

2,43£

0,08£

3,3

11,5

2,67£

2,54£

-0,13£

-4,9

12,0

2,67£

2,65£

-0,02£

-0,8

12,5

2,67£

2,76£

0,09£

3,4

13,0

2,67£

2,88£

0,21£

7,9

13,5

2,67£

2,99£

0,32£

12

14,0

2,67£

3,10£

0,43£

16,2

14,5

2,67£

3,21£

0,54£

20,3

15,0

3,21£

3,32£

0,11£

3,5

750 ml

Πηγή WSTA

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 204 επισκέπτες συνδεδεμένους