Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

25 Ιουνίου 2024

Κινεζικοί φόροι στα κονιάκ και τα αρμανιάκ από τον Αύγουστο;

Άσχημη περίοδο διάγει το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι έρευνες αντιντάμπινγκ διαδέχονται η μία την άλλη και οι κίνδυνοι αντιποίνων θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα από το καλοκαίρι για τα αποστάγματα Charentais και Gascon.

 

«Η κινεζική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών», προειδοποιεί η επίσημη κινεζική τηλεόραση CCTV

 

Δράση, αντίδραση. Στις 12 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την εφαρμογή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα από 17% έως 38% από τις 4 Ιουλίου. Στις 14 Ιουνίου, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης China Central Television (CCTV) δημοσίευσαν ένα μακρύ «αποκλειστικό» άρθρο ανακοινώνοντας ότι «η κινεζική βιομηχανία είναι πολύ δυσαρεστημένη!». » και ότι «η Κίνα μπορεί να λάβει μέτρα κατά των μεγάλων κινητήρων*, του μπράντι κ.λπ. Επικαλούμενος «εσωτερικές» πηγές, ο ιστότοπος του Πεκίνου αναφέρει ότι «τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας αντιντάμπινγκ για τα ευρωπαϊκά μπράντι θα ανακοινωθούν πριν από τα τέλη Αυγούστου». Με στόχο το 97% των κονιάκ και των αρμανιάκ, αυτή η έρευνα που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο δεν φαίνεται να θέτει πλέον το ερώτημα το εάν θα στοχοποιηθούν τα οινοπνευματώδη ποτά, αλλά το πότε.

Οι κινεζικές αρχές γνωρίζουν καλά ότι τα κονιάκ εκτίθενται από αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς. «Όσο σημαντική κι αν είναι η κινεζική αγορά για την ευρωπαϊκή βιομηχανία μπράντι, ένα στοιχείο αρκεί για να καταδείξει το πρόβλημα: τα τελωνειακά δεδομένα δείχνουν ότι αν και οι πωλήσεις ευρωπαϊκού μπράντι έχουν μειωθεί σημαντικά σε άλλες αγορές σε όλο τον κόσμο, η κινεζική αγορά έχει γίνει το κλειδί. για την υποστήριξη των πωλήσεών του. Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, οι εξαγωγές μπράντι της ΕΕ στην Κίνα αυξήθηκαν κατά περισσότερο από ένα πέμπτο σε ετήσια βάση», αναφέρει η CCTV.

 

Πρόληψη παρά θεραπεία

Μειώνοντας προληπτικά τις αποδόσεις του 2024, η βιομηχανία κονιάκ φοβάται ότι η μηχανή της κολάσεως έχει πλέον ξεκινήσει και ότι είναι θέμα χρόνου να κλιμακωθεί σε εμπορική σύγκρουση. Κάτι που μπορεί συγκεκριμένα «να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς, εμποδίζοντας την εμπορία του κονιάκ στη δευτερογενή αγορά του» (που αντιπροσωπεύει το 25% των ποσοτήτων που πωλήθηκαν) ανέφερε πρόσφατα το Bureau National Interprofessionnel de Cognac (BNIC). Έχοντας τη δυνατότητα να στοχεύσουν και τα ευρωπαϊκά κρασιά, τα κινεζικά αντίποινα παραμένουν ως αποτελεσματική απειλή για την παύση των ευρωπαϊκών τελωνειακών δασμών.

 

Νέα κλιμάκωση

Η Κίνα μόλις ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ στις 17 Ιουνίου κατά των ευρωπαϊκών εξαγωγών χοιρινού κρέατος και υποπροϊόντων, παρόλο που μόλις πρόσφατα επέστρεψαν στην κινεζική αγορά (μετά την αφρικανική πανώλη των χοίρων). «Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων και των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας λόγω της ευρωπαϊκής έρευνας για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων τους, οι κοινοτικοί παραγωγοί αγροδιατροφής είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί για περαιτέρω κλιμάκωση, δεδομένου του θετικού εμπορικού ισοζυγίου που απολαμβάνει ο κλάδος με την Κίνα», αναφέρει ένα δελτίο τύπου από την Επιτροπή Επαγγελματικών Αγροτικών Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Copa) και τη Γενική Επιτροπή Αγροτικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Cogeca).

Υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που τα πιο επιτυχημένα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα παγιδεύονται σε διασταυρούμενα πυρά σε διαφορές που αφορούν άλλους τομείς», η Copa Cogeca καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να διασφαλίσει ότι δεν «δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση», ώστε να μην είναι η γεωργία που «πληρώνει για άλλη μια φορά τον λογαριασμό για διαφορές που αφορούν άλλους τομείς». Το γραφείο του Υπουργού Γεωργίας, Marc Fesneau της Γαλλίας αναφέρει στον Τύπο ότι «η κρατική επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κίνα τον Απρίλιο του 2023 και η κρατική επίσκεψη του Προέδρου Xi Jinping στη Γαλλία στις 6 και 7 Μαΐου** επέτρεψαν αξιοσημείωτη πρόοδο στο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στα γαλλικά αγροτικά προϊόντα και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών μας. Ούτε η Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Κίνα έχουν κανένα συμφέρον να υποβαθμίσουν τις εμπορικές τους σχέσεις στον γεωργικό και στον αγροδιατροφικό τομέα. »

 

Παγκόσμιο εργοστάσιο

«Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, μόνο εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μπορούν οι χώρες να επιτύχουν καλύτερη ανάπτυξη», προειδοποιεί το CCTV, επισημαίνοντας ότι «ακόμα και αν υπάρχει ανταγωνισμός στις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, υπάρχει επίσης μεγαλύτερη συνεργασία. Η win-win κατάσταση της συνεργασίας δεν αντανακλάται μόνο στην αυτοκινητοβιομηχανία. » Για τους αμπελώνες Charente και Gascon, η διπλωματία μπορεί ακόμα να εκτονώσει την κολασμένη σπείρα.

Κοστίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον τομέα Charente (ο φάκελος ενός από τους σημαντικότερους οίκους Cognac αποτελείται από 20.000 σελίδες), η έρευνα παραμένει επομένως πλήρως ενεργή, με τους κινδύνους τελωνειακών δασμών να επιβάλλονται ξαφνικά.

 

*: Περισσότερο από 2,5 λίτρα.

 

**: Κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία στις 6 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν προσωρινοί δασμοί αντιντάμπινγκ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 51 επισκέπτες συνδεδεμένους