Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

10 Ιουνίου 2024

Το Βέλγιο δεν θέλει πλέον να σκληρύνει την αντιαλκοολική εκστρατεία

Νέο σκηνικό στο Βέλγιο, όπου ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Frank Vandenbroucke αναγκάστηκε να αποσύρει το σχέδιό του να εντείνει την αντιαλκοολική εκστρατεία, λόγω έλλειψης κυβερνητικής συναίνεσης.

 

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από δημόσια στατιστική υπηρεσία, το 90-94% των Βέλγων καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο


Ανακούφιση, προς το παρόν, από την πλευρά των επαγγελματιών του κλάδου των αλκοολούχων ποτών καθώς και εκείνης των διαφημιστών στο Βέλγιο, μετά την απόσυρση πρότασης που διατύπωσε ο Υπουργός Υγείας που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των διαφημιστικών περιορισμών στο αλκοόλ με σιωπηρή μετάβαση από μια στρατηγική για την καταπολέμηση της κατάχρησης αλκοόλ σε μια πολιτική που στιγματίζει κάθε κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και μέτρια.

 

Ένας υπουργός που ξεπέρασε τα όρια του Σχεδίου για το Αλκοόλ

Ενώ ο Frank Vandenbroucke ήθελε να προχωρήσει πολύ πέρα από αυτό που είχε αποφασιστεί το 2023 ως μέρος της διαομοσπονδιακής στρατηγικής σχετικά με την καταπολέμηση της κατάχρησης αλκοόλ, βασιζόμενος σε μια έκθεση που συντάχθηκε από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Υγείας του Βελγίου, τελικά δεν ακολουθήθηκε από τα κόμματα στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Η αιτία αυτής της απόφασης έγκειται στον τομέα των πολιτικών συμφωνιών που είναι απαραίτητες ώστε η κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις με συλλογικό τρόπο», επιβεβαιώνει ο Geert Van Lerberghe, διευθυντής της επαγγελματικής οργάνωσης Vinum Et Spiritus. Πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας TRIS, το Βέλγιο διαβίβασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιανουάριο βασιλικό διάταγμα για τη θέσπιση περιοριστικών μέτρων στη διαφήμιση των αλκοολούχων ποτών, την προστασία των ανηλίκων και «ένα μήνυμα ενημέρωσης για την υγεία, του οποίου το περιεχόμενο ορίζεται από τον υπουργό», ενώ επίσης πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, έχουν εκδώσει λεπτομερείς γνωμοδοτήσεις.

 

Επικείμενες βουλευτικές εκλογές

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ασυνέπειες στο κείμενο, συμπεριλαμβανομένης της απουσίας οποιασδήποτε ένδειξης σχετικά με τις προθεσμίες έγκρισης. Από την πλευρά τους, οι άλλες γνωμοδοτήσεις επισήμαναν το ασαφές πεδίο εφαρμογής και τον κίνδυνο δημιουργίας εμποδίου στο εμπόριο κατά παράβαση του ευρωπαϊκού δικαίου. Σημειώστε επίσης ότι, όπως και η ιρλανδική πρωτοβουλία, αυτή η μονομερής επιθυμία του Βελγίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προσέγγιση που υιοθετήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Λόγω αυτών των αρνητικών απόψεων, η διάρκεια της ευρωπαϊκής διαβούλευσης παρατάθηκε έως τις 22 Ιουλίου 2024. Στο Βέλγιο, η διεξαγωγή ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών στις 9 Ιουνίου είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί σε αναμονή η πρόταση του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας στο σημερινό νομοθετικό σώμα. «Το μέλλον της κυβερνητικής πολιτικής για το αλκοόλ θα εξαρτηθεί φυσικά από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, τη συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού, ή/και τις θέσεις των κομμάτων σχετικά με την πιθανή αναθεώρηση του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του αλκοόλ, για την κατάχρηση αλκοόλ και του οποίου η επαναξιολόγηση προγραμματίζεται για το 2025», διευκρινίζει ο Geert Van Lerberghe.

Μέχρι τότε, οι συνεργάτες στην αυτορρύθμιση της διαφήμισης αλκοόλ θα διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο και υπευθυνότητα μέσω ενός νέου διαφημιστικού σλόγκαν: «Η κατάχρηση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την υγεία».

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 122 επισκέπτες συνδεδεμένους