Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

30 Ιανουαρίου 2024

Οι έμποροι ζητούν ηρεμία από τους αμπελουργούς-οινοποιούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Γαλλία, ενώ οι αγρότες αποκλείουν το Παρίσι

Μετά από επιδρομές που στόχευσαν εμπόρους στο περιθώριο διαδηλώσεων που κύριο αίτημα ήταν οι αξιοπρεπείς τιμές, το Συνδικάτο του Languedoc ζητά ενότητα και κατευνασμό για να οικοδομηθεί ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

 

Ίδιος αγώνας: «σε τρία χρόνια, οι αμπελουργοί-οινοποιοί και οι έμποροι υπέστησαν ιστορικό πάγωμα, καλπάζοντα πληθωρισμό, έλλειψη ξηρών υλικών και ιλιγγιώδη πτώση της κατανάλωσης σε όλο τον κόσμο που επηρεάζει ιδιαίτερα τα κόκκινα κρασιά», σημειώνει η UEVM. (διαδήλωση στις 26 Ιανουαρίου 2024 στο Μονπελιέ)

 

Ενώ οι αμπελουργοί και οινοποιοί του Νότου βρίσκονται στο δρόμο με όλη τη γαλλική γεωργία, «το εμπόριο κρασιού στο Languedoc ανακοινώνει ότι λυπάται που οινοποιεία γίνονται στόχος ορισμένων οινοπαραγωγικών κινημάτων» όπως αναφέρουν σε ένα δελτίο τύπου της Ένωσης Εταιρειών Οίνων Μεσογείου ( UEVM) την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου. Το πρωί της 26ης Ιανουαρίου, παλέτες πυρπολήθηκαν και στέμφυλα πετάχτηκαν από αμπελουργούς και οινοποιούς από το Béziers μπροστά από τα οινοποιεία Castel και Grands Chais de France στο Hérault. Το προηγούμενο απόγευμα στη Nîmes, το εμπορικό κέντρο Johanès Boubée (θυγατρική του ομίλου Carrefour) έγινε στόχος αμπελουργών και οινοποιών από την Gard, οι οποίοι άδειασαν κάδους με κρασί, έσπασαν τον εξοπλισμό στις γραμμές εμφιάλωσης και επιτέθηκαν φραστικά στους υπαλλήλους του κέντρου αγορών και συσκευασίας. Οι αμπελουργοί-οινοποιοί μέμφουν τους εμπόρους για γαλλικοποίηση εισαγόμενων ισπανικών κρασιών και εκφράζουν την αντίθεση τους στις προτάσεις για μείωση της τιμής των χύμα κρασιών, γεγονότα που πέραν των άλλων δημιουργούν θυμό.

Σε κατευνασμό περισσότερο, παρά καταδίκη, προβαίνει ο Gilles Gally, πρόεδρος της UEVM αναγνωρίζοντας ότι «το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί χωρίς να μπορεί να μετακυλιστεί. Κατανοώ την αγωνία των αμπελουργών, αλλά η βία κατά των συντρόφων τους δεν είναι λύση». Αντιμέτωποι με οικονομικές, κλιματικές και γεωπολιτικές δυσκολίες, «η αγανάκτηση που εκδηλώνεται με βία είναι μεγάλη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δυναμική προσαρμογής σε νέες αγορές και να κερδίσουμε ξανά τις καρδιές των καταναλωτών» διακηρύσσει η UEVM. «Το Languedoc Roussillon είναι γεμάτο από υπέροχα terroirs. Είναι στο χέρι μας να οικοδομήσουμε συλλογικά βιώσιμες αγορές για να προωθήσουμε τα κρασιά μας» εύχεται ο Gilles Gally.

Όμως όπως διαφαίνεται οι κινητοποιήσεις, κάθε άλλο παρά κοπάζουν σηματοδοτώντας τα αδιέξοδα του αγροτικού πληθυσμού ,αφού από τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 2 μ.μ., αγρότες από τα διαμερίσματα: Aisne, Aube, Eure, Eure-etLoir, Île-de-France, Marne, Nord, Oise, Pas-de-Calais, Seine-et-Marne, Seine-Maritime και Somme, που είναι μέλη του δικτύου FNSEA και των Young Farmers of the Greater Paris Basin, αρχίζουν πολιορκία της πρωτεύουσας για αόριστο χρονικό διάστημα», όπως αναφέρουν οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις σε δελτίο τύπου. «Όλοι οι κύριοι άξονες που οδηγούν στην πρωτεύουσα θα καταληφθούν από αγρότες», προσθέτουν στο σύντομο κείμενο.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 28 επισκέπτες συνδεδεμένους