Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

18 Ιανουαρίου 2024

Ιστορικός εκσυγχρονισμός: Το Οντάριο απελευθερώνει τη διανομή κρασιού, μπύρας και μηλίτη έως το 2026

Το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2026, οι καταναλωτές του Οντάριο θα μπορούν να αγοράζουν τα κρασιά, τις μπύρες, τους μηλίτες και άλλα έτοιμα προς κατανάλωση ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ σε καταστήματα εκτός από τα υποκαταστήματα του μονοπωλίου LCBO. Τα οινοπνευματώδη εξαιρούνται.

 

Το LCBO θα παραμείνει ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές κρασιού στον κόσμο

 

Ζήστε το Οντάριο ελεύθερο από περιορισμούς. Η κυβέρνηση του Καναδά αναφέρεται σε δελτίο τύπου στη «μεγαλύτερη επέκταση όσον αφορά την επιλογή και την ευκολία των καταναλωτών από το τέλος της απαγόρευσης, σχεδόν πριν από 100 χρόνια». Συγκεκριμένα, το δίκτυο διανομής για τα προαναφερόμενα προϊόντα θα επεκταθεί έως και σε 8.500 νέα συμμετέχοντα καταστήματα, παντοπωλεία και σουπερμάρκετ στην περιοχή. Από την άλλη, η εμπορία των οινοπνευματωδών ποτών θα παραμείνει υπό την αιγίδα του μονοπωλίου. "Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές του Οντάριο δεν μπορούν να επωφεληθούν από την ίδια αγοραστική εμπειρία με τους Καναδούς σε όλες τις άλλες περιοχές της επικράτειας όταν θέλουν να αγοράσουν κρασί για μια δεξίωση ή ένα κιβώτιο μπύρας ή κρασιού, ή αλκοολούχα αναψυκτικά", δήλωσε ο υπουργός Doug Ford. Η κυβέρνησή του αποφάσισε να μην ανανεώσει τη Γενική Συμφωνία Πλαίσιο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2025 και η οποία περιόριζε τον αριθμό των καταστημάτων λιανικής πώλησης που είναι εξουσιοδοτημένα να πωλούν αλκοολούχα ποτά.

 

Πιο ανταγωνιστικές τιμές

Ως μέρος αυτών των αποφάσεων, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι «το Οντάριο θα διαμορφώσει ανταγωνιστικές τιμές για όλους τους ιδιώτες λιανοπωλητές, προκειμένου να ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό και να προσφέρει πιο συμφέρουσες τιμές στους καταναλωτές». Για να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές δεν τιμωρούνται, τα καταστήματα λιανικής LCBO θα διατηρούν σταθερές τιμές σε όλη την επαρχία και οι έμποροι λιανικής θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν τιμές προσφοράς σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Αυτό, γνωρίζοντας ότι η πολιτική ελάχιστων τιμών θα παραμείνει σε ισχύ «για να διατηρηθούν υπεύθυνα πρότυπα κατανάλωσης». Μεταξύ άλλων σχεδιαζόμενων μέτρων, το Οντάριο θα καταργήσει τους περιορισμούς στα μεγέθη συσκευασίας σε μπύρες, μηλίτες και έτοιμα προς κατανάλωση ποτά και θα παράσχει στους τοπικούς παραγωγούς υποστήριξη για να διευκολύνει τη μετάβαση σε μια πιο ανοιχτή αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Πρόγραμμα Υποστήριξης για κρασιά με ετικέτα VQA (Vintners Quality Alliance) θα ενισχυθεί από το 2024-25, για μέγιστη διάρκεια πέντε ετών έως το 2028-29, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η πώληση των κρασιών VQA που παράγονται στο Οντάριο. Τα προγράμματα του Ταμείου Εμπορίου Οίνου και το Πρόγραμμα Βοήθειας για μικρούς παρασκευαστές μηλίτη και αποστακτήρια, θα παραταθούν για μέγιστη περίοδο πέντε ετών, θα υπάρξει διαβούλευση γύρω από τον αμπελοοινικό τομέα που θα συγκεντρώσει τους κυβερνητικούς εκπροσώπους και τους εταίρους από τον κλάδο, και κυρίως , θα κατατεθεί νομοσχέδιο με στόχο την κατάργηση του βασικού φόρου 6,1% στο κρασί που διακινείται από τα οινοποιεία. Αυτό το μέτρο, το οποίο παραμένει υπό ψηφοφορία, αποτελεί ισχυρό αίτημα του κλάδου που θεωρούσε τον εαυτό του τιμωρημένο σε σύγκριση με τους άλλους αμπελοοινικούς κλάδους της χώρας.

Όσο για το LCBO, θα παραμείνει «ο αποκλειστικός χονδρέμπορος για όλους τους λιανοπωλητές, τα μπαρ και τα εστιατόρια που πωλούν αλκοόλ και θα προσφέρει στους καταναλωτές ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών και εισαγόμενων ποτών. Αυτή η δομή θα συνεχίσει να προσφέρει τα πλεονεκτήματα της αγοραστικής δύναμης και των οικονομιών κλίμακας του LCBO σε παγκόσμια κλίμακα», σημειώνει η κυβέρνηση του Οντάριο. Θα συνεχίσει τις συζητήσεις του με τη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών στην περιοχή και σκοπεύει να πραγματοποιήσει «μια πιο εμπεριστατωμένη εξέταση των φόρων και των τελών για την μπύρα, το κρασί και τα αλκοολούχα ποτά, με στόχο την προώθηση μιας πιο ανταγωνιστικής αγοράς προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών του Οντάριο. Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wine Growers Ontario, Aaron Dobbin, εκτίμησε ότι «ο οινικός τομέας του Οντάριο γιορτάζει σήμερα μια από τις καλύτερες μέρες που έχει ζήσει εδώ και δεκαετίες».

 

Τι γίνεται με το Quebec;

Άλλες επαρχίες έχουν ήδη ελευθερώσει τουλάχιστον εν μέρει την πώληση αλκοολούχων ποτών. Αυτό ισχύει για την Alberta, το Saskatchewan και τη Βρετανική Κολομβία. Στο Quebec, τα παντοπωλεία έχουν εξουσιοδοτηθεί από το 1978 να πωλούν κρασιά, αλλά αυτά περιλαμβάνουν «επιτραπέζια κρασιά, χωρίς ένδειξη προέλευσης και εμφιαλωμένα κρασιά στο Quebec και πωλούνται υπό αποκλειστική επωνυμία», όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος του SAQ, Geneviève Cormier. «Η έννοια της αποκλειστικής επωνυμίας ορίζεται από το γεγονός ότι πρέπει να είναι μια νέα μάρκα που δεν προκαλεί σύγχυση με καμία άλλη και που προσδιορίζει ένα κρασί του οποίου η πρώτη εμφιάλωση έγινε στο Quebec. [Οι κάτοχοι αδειών παντοπωλείου] έχουν επίσης εξουσιοδοτηθεί από το 2016 να πωλούν κρασιά βιοτεχνικής παραγωγής, που παράγονται στο Quebec». Όσον αφορά την επέκταση της πώλησης αλκοολούχων ποτών, η Geneviève Cormier υπενθυμίζει ότι «αυτή είναι μια πολιτική απόφαση και δεν υποχρεώνει το SAQ να τη σχολιάσει».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 345 επισκέπτες συνδεδεμένους