Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

19 Δεκεμβρίου 2023

H νέα εμπορική πραγματικότητα της αγοράς κρασιού στις Η.Π.Α

Μετά από 40 χρόνια ανάπτυξης, η αμερικανική αγορά κρασιού ξεμένει από ενέργεια. Εκτός από οικονομικούς παράγοντες, οι επαγγελματίες ανησυχούν για την έλλειψη ανανέωσης των γενεών και την άνοδο του νεοαπαγορευτικού κινήματος.

 

Μετά από 40 χρόνια απίστευτης ανάπτυξης, η αγορά κρασιού στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο ανώτατο όριο.

 

«Δεν έχω δει ποτέ τον κλάδο σε τέτοια κατάσταση», δηλώνει απογοητευμένος ο Steve Dorfman, συνεργάτης της διεθνούς χρηματιστηριακής εταιρείας Ciatti, με έδρα την Καλιφόρνια. «Μετά από 40 χρόνια απίστευτης ανάπτυξης, η αγορά κρασιού στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο ανώτατο όριο. Εάν δεν προσελκύσουμε νέους καταναλωτές, ποιος θα διασφαλίσει το μέλλον του κλάδου; » Οι ανησυχίες του επιβεβαιώνονται από τις εκτιμήσεις της συγκομιδής στην Καλιφόρνια. Ελλείψει επίσημων στατιστικών πριν τον προσεχή Μάρτιο, οι επαγγελματίες επισημαίνουν τη σημαντική ποσότητα σταφυλιών που δεν τρυγήθηκαν ή απορρίφθηκαν φέτος, λόγω έλλειψης αγορών.

 

Υπερβολική παραγωγή στην Καλιφόρνια

«Νομίζω ότι η παραγωγή θα είναι περίπου 3,5 έως 3,6 εκατομμύρια τόνους», προβλέπει ο Jim Carter, διευθυντής ανάπτυξης στον καλιφορνέζικο γίγαντα Bronco, τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες με περισσότερα από 250 εμπορικά σήματα. «Θα έλεγα ότι μισό εκατομμύριο τόνοι σταφυλιών έχουν εξαφανιστεί σε σύγκριση με το δυναμικό παραγωγής». Σίγουρα, η πίεση των ασθενειών και οι δύσκολες κλιματικές συνθήκες έχουν να κάνουν με αυτό, αλλά η Ciatti αναγνωρίζει ότι μέρος της συγκομιδής δεν έχει βρει αγοραστή. «Δεδομένου ότι η ανάκαμψη των πωλήσεων κρασιού βραχυπρόθεσμα φαίνεται απίθανη, η αγορά σταφυλιών θα παραμείνει αναμφίβολα υπό πίεση το 2024», θεωρεί ο Chris Bitter, αναλυτής του πρακτορείου Terrain. «Οι εκτάσεις αμπελώνων στην Καλιφόρνια δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη τη νέα επιχειρηματική πραγματικότητα για το κρασί, επομένως υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης». Μια κατάσταση που δεν αφορά μόνο την Καλιφόρνια και που έκανε τον Jim Carter να υποστηρίξει ότι «το μερίδιο των εισαγωγών θα μπορούσε να μειωθεί ελαφρά το 2024».

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αμερικανικός τομέας αντικατοπτρίζονται επίσης σε μια σημαντική σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς και σε οριζόντιες συμφωνίες που συνδυάζουν κρασιά, οινοπνευματώδη ποτά και άλλα ποτά, ένδειξη και αυτή του «υβριδισμού» της κατανάλωσης. «Οι οικογενειακές επιχειρήσεις όπως η Korbel πιθανότατα θα εξαγοραστούν επειδή η μετάβαση μεταξύ γενεών στην κεφαλή αυτών των εταιρειών αποδεικνύεται δύσκολη», πιστεύει ο Steve Dorfman. «Είμαι αισιόδοξος για την Bronco», δήλωσε ο Jim Carter, «αλλά θα δούμε εταιρείες να βγαίνουν από τον κλάδο. Άλλοι θα υποβάλουν αίτηση πτώχευσης, αλλά ήταν απαραίτητη μια διόρθωση».

 

Καλή απόδοση λευκών και αφρωδών οίνων

Η δυσαρέσκεια των καταναλωτών για τα κόκκινα κρασιά εξηγεί εν μέρει αυτές τις δυσκολίες: «Μόλις χτες βράδυ, εγκαταλείψαμε το κόκκινο κρασί», αναφέρει μεταφορικά ο Αμερικανός μεσίτης. «Ο κόσμος υιοθετεί τις νέες τάσεις πολύ γρήγορα και πολλοί έχουν αιφνιδιαστεί». Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την ένωση χονδρεμπόρων WSWA δείχνουν στην πραγματικότητα, ότι η αμερικανική αγορά κρασιού καθοδηγείται από τα λευκά - sauvignon blanc, pinot gris και λευκά μείγματα, από τα αφρώδη κρασιά και ειδικά το Prosecco. Αυτή η ανάπτυξη επιτρέπει στους λευκούς οίνους να αποδίδουν πολύ καλύτερα από τους κόκκινους και τους ροζέ, είτε για οικιακή κατανάλωση, είτε στον τομέα CHR. Ο Steve Dorfman σημειώνει επίσης την ισχυρή επιστροφή του Chardonnay, με τα ελαφρώς ξυλώδη προφίλ να είναι περιζήτητα, γεγονός «που δημιουργεί πρόβλημα επειδή τα βαρέλια είναι ακριβά».

 

Το χαμηλότερο επίπεδο τιμών υποφέρει

Στους δώδεκα μήνες που έληξαν τον Σεπτέμβριο του 2023, η Nielsen τοποθετεί την πτώση των αγορών κρασιού για οικιακή κατανάλωση στο -4,9%, με μείωση της αξίας κατά -1,4%. Ωστόσο, δεν ήταν όλα τα κανάλια πωλήσεων στο ίδιο σκάφος: σύμφωνα με την WSWA, τα καταστήματα λιανικής και τα εκπτωτικά καταστήματα παρουσίασαν τις πιο θετικές τάσεις, παράλληλα με τα καταστήματα αναψυχής και τις μεταφορές για τροφοδοσία. «Συνολικά, το υψηλό επίπεδο τιμών πάει καλά επειδή οι άνθρωποι έχουν ακόμα διαθέσιμα χρήματα. Αλλά κανείς δεν αγοράζει τα πολύ φθηνά προϊόντα, κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η κρίση δεν είναι τόσο σοβαρή όσο νομίζουμε», δήλωσε ο Steve Dorfman. Από την πλευρά της, η WSWA επιβεβαιώνει ότι είναι καλύτερο κανείς να τοποθετηθεί στην κατηγορία τιμών πάνω από $15: «Σίγουρα πολλά κρασιά σε αυτή την κατηγορία εξακολουθούν να πωλούνται. Οι αναλυτές της WSWA προβλέπουν μια μικρή ταλάντευση υπέρ του κρασιού το επόμενο έτος, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές όμως είναι περίπλοκες. «Η αμερικανική ζήτηση παραμένει αδύναμη», επιβεβαιώνει ο Καλιφορνέζος μεσίτης. «Βλέπουμε την επιστροφή του νεοαπαγορευτικού κινήματος. Η κυβέρνηση αναζητά φορολογικά έσοδα. Η τάση για μετριοπαθή κατανάλωση ενδυναμώνεται. Υπάρχει μια πληθώρα ποτών των οποίων το κρασί είναι μόνο μια πτυχή, από τη δεκαετία του 1960, η κουλτούρα των κοκτέιλ δεν ήταν ποτέ πιο δυνατή. «Δεν έχουμε κάνει αρκετή προσπάθεια για να κάνουμε το κρασί «σέξι»», τονίζει ο Dorfman. Και να σημειώσουμε: «Το κρασί είναι το μόνο ποτό που χρειάζεσαι συγκεκριμένο εργαλείο για να το ανοίξεις, ακόμα και οι σαρδέλες δεν έχουν πλέον αυτό το πρόβλημα! »

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 248 επισκέπτες συνδεδεμένους