Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

14 Δεκεμβρίου 2023

Νέο Στρατηγικό σχέδιο για την οινοποιία στη Γαλλία που δεν προορίζεται να είναι ένα μάταιο βιομηχανικό σχέδιο

Η στρατηγική για την προσαρμογή του κλάδου στις μελλοντικές προκλήσεις, που φτιάχτηκε από και για λογαριασμό των Γάλλων οινοπαραγωγών, αντανακλά ένα συλλογικό όραμα που απαιτεί την κινητοποίηση πόρων για να υλοποιηθεί και να έχει τον επιθυμητό αντίκτυπο.

 

«9 επαγγελματικές και διεπαγγελματικές οργανώσεις ζητούν μια «νέα συμφωνία για το κρασί», ώστε ο κλάδος να είναι πιο ευέλικτος και διεκδικητικός και να μπορεί να προσαρμόσει την προσφορά προϊόντων του στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των διαφορετικών καταναλωτών και αγορών»

 

Το νέο γαλλικό τομεακό σχέδιο έφτασε. Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, η βιομηχανία κρασιού αποκάλυψε το στρατηγικό της σχέδιο κατά τη διάρκεια του εξειδικευμένου συμβουλίου κρασιού του FranceAgriMer. Συγκεντρωμένοι και με έντονο προβληματισμό 9 παραγωγικοί και εμπορικοί οργανισμοί* για ένα χρόνο, εκπόνησαν τη στρατηγική μελέτη που περιλαμβάνει «νέες προβλέψεις [που εγείρουν] φόβους για συρρίκνωση 20% της αγοράς κρασιού τα επόμενα 10 χρόνια, με τρομερές κοινωνικές συνέπειες». Απέναντι στην υποκατανάλωση, αυτό το στρατηγικό σχέδιο δεν ξεχνά καμία από τις μελλοντικές προκλήσεις του αμπελοοινικού τομέα στους 6 άξονές του.

Είναι αναγκαίο να προβούμε σε αμπελουργικές και οινολογικές καινοτομίες, για την προσαρμογή της παραγωγής στην κλιματική αλλαγή, την προώθηση της αγροοικολογικής μετάβασης, την τμηματοποίηση της προσφοράς, την διαφοροποίηση προφίλ και προϊόντων, το μέγεθος στη ζήτηση, την γνώση των προσδοκιών των καταναλωτών και την φιλοδοξία για εξαγωγικές κατακτήσεις αναφέρει η ανακοίνωση. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι από μόνο του ελκυστικό, αλλά πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το σχέδιο θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα;

 

Αυτή η αναφορά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πίνακα γραφημάτων

«Η έκθεση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να στηρίξει ένα στρογγυλό τραπέζι όπως τα προηγούμενα», επαναλαμβάνει ο Joël Boueilh, πρόεδρος των Vignerons Coopérators. Σημειώνοντας ότι ο αμπελοοινικός τομέας έχει υλοποιήσει επτά στρατηγικά σχέδια στην πρόσφατη ιστορία του (το τελευταίο είναι δέκα ετών και δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2013), ο Jérôme Despey, πρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου κρασιού του FranceAgriMer, σημειώνει μια σημαντική διαφορά στο vintage plan 2023: ενώ παλαιότερα το Δημόσιο ήταν μέτοχος, εδώ «πρόκειται για το έργο της συν-κατασκευής μεταξύ επαγγελματιών της αγοράς και παραγωγής. Είναι πραγματικά ο τομέας που έχει έρθει γύρω από το τραπέζι για να οικοδομήσει ένα σχέδιο που δεσμεύει τον τομέα, ώστε να βρίσκει ενέργειες που θα οδηγούν σε αποτελέσματα. » Και «δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, είμαστε όλοι πρόθυμοι να εργασθούμε» υπογραμμίζει ο αμπελουργός από το Saint-Geniès-des-Mourgues (Hérault).

«Η βιομηχανία κρασιού πρέπει να ανανεωθεί. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να μεταμορφώσει με επιτυχία ένα μέρος του κλάδου. Επειδή υπάρχουν πράγματα που λειτουργούν πολύ καλά μαζί με οριακά μοντέλα, πρέπει να υποστηριχθούν», συμφωνεί ο Samuel Montgermont, πρόεδρος της Vin & Société, ο οποίος σημειώνει ότι «αυτό δεν είναι ένα σχέδιο της βιομηχανίας που της έχει ανατεθεί. Προέρχεται από τον κλάδο και την επιθυμία του να οργανωθεί. Το τομεακό σχέδιο έχει αυτή την αρετή: μας βάζει όλους στο τραπέζι. Μάθαμε να συνεργαζόμαστε. Θα πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα, το οποίο θα πετύχει μόνο με τη θέληση των συμμετεχόντων. Για ένα χρόνο λέγαμε τα πάντα, τώρα προχωράμε».

 

Από τη διάγνωση στη θεραπεία

Με έξι ομάδες εργασίας για κάθε έναν από τους τομείς του σχεδίου, οι εθνικοί εκπρόσωποι του αμπελοοινικού τομέα χωρίστηκαν σε ζεύγη παραγωγής/εμπορίας για να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις (συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης). Για να φτάσουμε στο τέλος, η πρόκληση είναι να διατηρήσουμε την ενότητα με βάση τα ευρήματα και τις προτεινόμενες λύσεις. «Πρέπει να είμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας», συνόψισε ο Jérôme Bauer σχετικά με το θέμα των εκριζώσεων, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας παραγωγών οίνου και αποσταγμάτων με Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη (CNAOC).

Για να ανταποκριθεί στις πολλαπλές προκλήσεις, η εργαλειοθήκη που ζητά ο τομέας είναι διαρθρωτική, αλλά πρέπει πρώτα να βασίζεται σε προσωρινή βοήθεια για να ξεπεράσει το σκόπελο. Χρειαζόμαστε άμεση οικονομική στήριξη για τα ταμεία (ενισχυμένο ταμείο έκτακτης ανάγκης, τραπεζικό πάγωμα των δανείων, μετατροπή των EMPs σε επιδοτούμενα δάνεια κ.λπ.), επενδύσεις για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (ανθεκτικότητα σε κλιματικούς κινδύνους: παγετός, χαλάζι, ξηρασία ...), Η βοήθεια για την κατάκτηση μεριδίου αγοράς (κυρίως εξαγωγές) μας λείπει εδώ και μήνες, σύμφωνα με τον Jean-Marie Fabre, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Οινοπαραγωγών της Γαλλίας.

 

Εξειδικευμένη παρουσίαση

Μεταξύ της προσωρινής βοήθειας και της διαρθρωτικής στήριξης, όλα τα αιτήματα του κλάδου θα υποβληθούν στον Υπουργό Γεωργίας, Marc Fesneau, στις αρχές του 2024. Μετά τις αποστάξεις κρίσης το 2021 και το 2023, το στρατηγικό σχέδιο προκύπτει επίσης από την ανάγκη να αποδείξει ο αμπελοοινικός τομέας ότι δεν είναι καταδικασμένος να ζητά βοήθεια έκτακτης ανάγκης, αλλά ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε μια λογική διαρθρωτικής προσδοκίας.

Το νέο τομεακό σχέδιο πρέπει τώρα να υλοποιηθεί.

 

Το αναλυτικό σχέδιο

«Η βιομηχανία ανέλαβε την ιστορική πρωτοβουλία να συγκεντρωθεί για να επεξεργασθεί ένα στρατηγικό σχέδιο μετασχηματισμού, το οποίο θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας συλλογικής δυναμικής για την εκ νέου κατάκτηση του χαμένου εδάφους και τη διατήρηση του μέλλοντος του κρασιού στη Γαλλία», ανακοινώνει το δελτίο τύπου, αναλύοντας τέσσερις βασικούς άξονες:

«Κοινή χρήση και ενεργοποίηση των παρατηρητηρίων των τάσεων της αγοράς» (Άξονας Α) και της «Δυναμικής καινοτομίας» (Άξονας Β). Οι προβληματισμοί αυτών των ομάδων εργασίας έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στην επανασύνδεση του κλάδου με τους καταναλωτές που απομακρύνονται από το κρασί (ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές), δουλεύοντας ιδιαίτερα για την προσαρμογή των προϊόντων σε νέες προσδοκίες, νέες πρακτικές και νέες γεύσεις (παράδειγμα: κρασιά με λιγότερο αλκοόλ, νέες συσκευασίες κ.λπ.). Αυτός ο άξονας περιλαμβάνει ειδικότερα την ανάπτυξη μιας νέας ικανότητας στρατηγικής παρακολούθησης των προσδοκιών της αγοράς, για συλλογική ανάδειξη νέων ισχυρών προϊόντων και εμπορικών σημάτων που συμπληρώνουν την υπάρχουσα προσφορά, προωθώντας παράλληλα μια ισχυρή εμπορική κουλτούρα και σχέδια επικοινωνίας και μάρκετινγκ, με φιλόδοξο μάρκετινγκ.

«Υποστήριξη εξαγωγικών στρατηγικών» (Άξονας Γ). Το έργο αυτής της ομάδας αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη μεγαλύτερης εξαγωγικής απόδοσης –σε αξία και σε όγκο– σε μια εποχή που τα γαλλικά κρασιά αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό στις ξένες αγορές.

«Ενσωματώστε την αξία της περιβαλλοντικής διάστασης του τομέα» (Άξονας Δ). Οι ενδιαφερόμενοι φορείς οίνου πρέπει να υποστηρίξουν και να δείξουν την κοινωνική και περιβαλλοντική συνεισφορά του κλάδου, ιδίως ως απάντηση στις ολοένα και πιο σημαντικές ανησυχίες των καταναλωτών. »

Στο σχέδιο προστίθενται άλλοι δύο εγκάρσιοι άξονες:

«Οριζόντιος άξονας 1 – Προώθηση και εκσυγχρονισμός της εικόνας του κρασιού και του κλάδου, κινητοποιώντας όλους τους διαθέσιμους μοχλούς, συμπεριλαμβανομένου του οινοτουρισμού, στηριζόμενοι ιδίως σε νέες γενιές αμπελουργών.

Οριζόντιος άξονας 2 – Ανάπτυξη της ικανότητας του κλάδου για συλλογική δράση μέσω ανανέωσης των τρόπων διακυβέρνησής μας για την υποστήριξη του τομεακού σχεδίου και αναζήτησης όλων των πιθανών πηγών χρηματοδότησης, μέσω καλύτερης προσαρμογής του παραγωγικού δυναμικού στις απαιτήσεις της αγοράς».

 

*: Οι υπογράφοντες αυτό το σχέδιο είναι : Comité National des Interprofessions des Vins à appellation d'origine et à indication géographique (CNIV), Union des Maisons & Marques de Vin (UMVIN), Confédération Nationale des producteurs de vins et eaux de vie de vin à Appellations d'Origine Contrôlées (CNAOC), Confédération des Vin IGP de France (Vin IGP), Coopération Agricole – Vignerons Coopérateurs, les Vignerons Indépendants de France, Vin et Société, Jeunes Agriculteurs et Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles (FNSEA).

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 106 επισκέπτες συνδεδεμένους