Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

6 Νοεμβρίου 2023

Χωρίς ελάχιστες τιμές στους οίνους, διαμορφώνεται «τοπίο κοινωνικής καταστροφής στην αμπελουργία».

Το σωματείο οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων επαναλαμβάνει το αίτημά του για καθορισμό κατώτατης τιμής που ορίζεται και εγγυάται το κράτος για να σωθεί ο αμπελώνας από μια επιζήμια οικονομική σπείρα που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των μελών του.

 

Το Κίνημα για την Προάσπιση των Οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη Γαλλία (MODEF) καλεί την Πολιτεία να ορίσει σταθερή και εγγυημένη κατώτατη τιμή για τα κρασιά


Εξακολουθώντας να επικρίνει τα αιτήματα για την εκρίζωση των αμπελιών στη Γαλλία, το Κίνημα για την υπεράσπιση των οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων (MODEF) καλεί το κράτος να ορίσει μια σταθερή και εγγυημένη κατώτατη τιμή για τους οίνους. «Η απόσταξη είναι μέτρο κρίσης, πιέζει τις τιμές προς τα κάτω» προειδοποιεί το σωματείο σε δελτίο τύπου, εκτιμώντας ότι «η Πολιτεία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι αμπελουργοί είναι στα χειρότερα τους. Η MODEF φοβάται κοινωνική καταστροφή στην αμπελουργία! Σήμερα οι αμπελουργοί δεν θα μπορούν να επιβιώσουν με τόσο χαμηλές τιμές. Η οικονομική κατάσταση των αγροκτημάτων είναι δύσκολη, οι ταμειακές ροές στο κόκκινο. »

Αντιδρώντας στη διαδήλωση της 19ης Οκτωβρίου στη Narbonne (Aude), το MODEF δεν αναφέρει στο δελτίο τύπου του τις ενέργειες αποκλεισμού και καταστροφών εισαγόμενων οίνων που έγιναν στα ισπανικά σύνορα, αλλά εστιάζει στους λόγους της οργής, δηλαδή «μια άνευ προηγουμένου κρίση που έχει χαρακτηριστικά: πτώση στη συγκομιδή στο Νότο, τιμές που καταβάλλονται στους παραγωγούς σε κάθετη πτώση, το κόστος που έχει εκραγεί κατά 40%, εντυπωσιακή άνοδος των τιμών των ξηρών υλικών, η υποκατανάλωση κόκκινου, ο πληθωρισμός που περιορίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και επιβραδύνει τις αγορές κρασιού…»


Προτάσεις

Αντιμέτωπη με τα διαφαινόμενα οικονομικά αδιέξοδα και την αυξανόμενη ανθρώπινη απόγνωση, το MODEF προτείνει «κατώτατη τιμή καθορισμένη και εγγυημένη από το κράτος: 100 €/hl για τους επιτραπέζιους οίνους, 160 €/hl για τους οίνους ΠΓΕ, 200 €/hl για τους οίνους ΠΟΠ και 260 €/hl για βιολογικά κρασιά.” Καθώς και «καταβολή προκαταβολής 15% κάθε φορά που υπογράφεται σύμβαση», προώθηση από το Υπουργείο Γεωργίας «σύστασης μονάδας κρίσης με τη συμμετοχή όλων των αγροτικών σωματείων», «δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης για αμπελουργούς. ενός δισεκατομμυρίου ευρώ», «καταβολή κοινωνικών εισφορών από τον προϋπολογισμό», λήξη αδειών για νέες φυτεύσεις και «επιστροφή δικαιωμάτων φύτευσης», «ενίσχυση ανά εκτάριο για τους βιολογικούς αμπελώνες», «αύξηση μισθών και συντάξεων. «…
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 105 επισκέπτες συνδεδεμένους