Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

5 Οκτωβρίου 2023

Τηλεοπτική καμπάνια για τον εορτασμό της ζωής και του κρασιού στην Ισπανία, ένας άλλος κόσμος, αντίθετος με τις τάσεις των μηνυμάτων υγείας στη Γαλλία

Ενώ στη Γαλλία συζητούν μια καμπάνια για την αποφυγή υπερβολών μεταξύ των νέων, στην Ισπανία επικοινωνούν αποφασιστικά υπέρ της μέτριας κατανάλωσης κρασιού μόνο για ευχαρίστηση.

 

«Γιατί κάθε μέρα υπάρχουν λόγοι να κάνεις πρόποση, να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις με κρασί!» διακηρύσσει η ισπανική διαφήμιση: καθαρά και απλά αδιανόητο στη Γαλλία

 

Ο Διεπαγγελματικός Οργανισμός Οίνου της Ισπανίας (OIVE) μόλις ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου μια «τηλεοπτική καμπάνια που μας προσκαλεί να γιορτάσουμε τη ζωή» τονίζοντας την έναρξη της περιόδου συγκομιδής, καθώς επίσης τονίζει ότι πρέπει να «πάρουμε τη ζωή με θετικό τρόπο να σταματήσουμε να περιμένουμε την ιδανική στιγμή για να δοκιμάσουμε ένα ποτήρι κρασί». Εικόνες από το τσούγκρισμα των ποτηριών με κρασί και ένα σύνθημα "μόνο επειδή!" ». Αυτό είναι αδιανόητο στη Γαλλία, όπου η ίδια η έννοια της μέτριας κατανάλωσης παραμένει μια ατελείωτη πηγή κριτικής για τους υγιεινιστές.

Τελευταίο παράδειγμα στη Γαλλία με την καμπάνια «αυτή είναι η βάση» που παρουσιάστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου από το Υπουργείο Υγείας και την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας «για την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ και ναρκωτικών». Το σύνθημα «πιείτε επίσης νερό αν καταναλώνετε αλκοόλ, αυτή είναι η βάση» προκαλεί «γέλιο και είναι ακατανόητο» για τη Le Figaro και είναι «αμφιλεγόμενη» σύμφωνα με το BFM TV. Η επικοινωνία αυτή «είναι λίγο διφορούμενη. Δεν μιλάει για τους κινδύνους του αλκοόλ, δεν λέει ότι πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωσή μας... Μιλά για προφυλάξεις» αναφέρει ο Bertrand Basset, πρόεδρος της ένωσης Addictions France, στις 26 Σεπτεμβρίου στο Sud Radio, εκφράζοντας τη λύπη του ότι «μετά την επιτυχημένη καμπάνια τον περασμένο Ιανουάριο, το λόμπι του αλκοόλ διαμαρτυρήθηκε και έθεσε όρια σε αυτά που πρότεινε ως καμπάνιες πρόληψης. Αυτή η καμπάνια είναι πολύ εντός των ορίων. Δεν μιλούν για τους κινδύνους του αλκοόλ, δεν λένε ότι πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωσή μας. Λένε «όταν πίνεις, λάβε κάποιες προφυλάξεις». «Πιείτε επίσης νερό αν καταναλώνετε αλκοόλ, αυτή είναι η βάση», είναι σχεδόν ένα κίνητρο: «πίνετε όσο θέλετε, αρκεί να πίνετε λίγο νερό μαζί του». Αυτή η ασάφεια είναι που ενοχλεί».

 

Η δημόσια υγεία επιλέγει μηνύματα

Ενώ πρόσφατα ακυρώθηκαν καμπάνιες εμπνευσμένες από υγιεινολόγους, ο Υπουργός Υγείας, Aurélien Rousseau, δεν μετρίασε την ένταση δηλώνοντας στο X (πρώην Twitter): «δημόσια υγεία σημαίνει καθορισμός προτεραιοτήτων και επιλογή μηνυμάτων. Μπορούν να συζητηθούν φυσικά… Όχι όμως η αποφασιστικότητά μας να πολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα της δημόσιας υγείας». Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά των Πυρηναίων προβάλλουν την μέτρια κατανάλωση, «ακριβώς επειδή!» Θα μεταδίδεται στην τηλεόραση και στα κοινωνικά δίκτυα. Γιατί η OIVE «θέλει να φέρει το κρασί πιο κοντά στον καταναλωτή και να δείξει ότι είναι ο ιδανικός σύντροφος για τις στιγμές αναψυχής μας, πάντα με μέτρο. » Είναι αρκετό για να επιβεβαιωθεί η πρόταση του Francis Bacon: «λέγεται γενικά ότι οι Γάλλοι είναι σοφότεροι από ό,τι φαίνονται και ότι οι Ισπανοί φαίνονται σοφότεροι από ό,τι είναι».

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 435 επισκέπτες συνδεδεμένους