Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

16 Αυγούστου 2023

Στο -14% η συγκομιδή για την Ιταλία, στο -12% για την Ισπανία το 2023

Από τις τρεις κύριες χώρες παραγωγής στη νότια Ευρώπη, μόνο η Πορτογαλία αναμένει αύξηση των όγκων της φέτος, με την Ιταλία και την Ισπανία να ανακοινώνουν χαμηλότερες ποσότητες λόγω των κλιματικών διακυμάνσεων.

 

Μέχρι στιγμής, η Πορτογαλία φαίνεται να έχει προστατευθεί από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής φέτος, με την παραγωγή να είναι αυξημένη κατά 8% σε σύγκριση με το 2022. Σύμφωνα με το Instituto da Vinha e do Vinho (ΙVV), η συγκομιδή θα φτάσει τα 7,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα , αύξηση που διατηρούν σχεδόν όλες οι παραγωγές περιοχές. Ενώ το Douro συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτήν την αύξηση όγκου (+146.000 hl), η περιοχή των Αζορών παίρνει το προβάδισμα με την ισχυρότερη αύξηση σε ποσοστό (+165%) . Παρά τις εξάρσεις ωιδίου και περονόσπορου , το IVV ανακοινώνει ότι τα σταφύλια είναι γενικά σε καλή υγειονομική κατάσταση, υποδηλώνοντας μια καλής ποιότητας συγκομιδή.

Στο -14% η Ιταλία με έντονες περιφερειακές διακυμάνσεις Οι Ιταλοί παραγωγοί, από την πλευρά τους, ήταν λιγότερο τυχεροί και θα πληρώσουν « βαρύ τίμημα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής », όπως σημείωσε ο γεωργικός οργανισμός Coldiretti στις αρχές Αυγούστου. Αν πέρυσι ο τομέας θεωρούσε ότι προστατεύεται από τις καταστροφές της υπερθέρμανσης του πλανήτη χάρη στις περίπου 635 ποικιλίες αμπέλου του, φέτος δεν θα είναι έτσι. Συνολικά, η παραγωγή υπολογίζεται επί του παρόντος στα 43 εκατομμύρια εκατόλιτρα – έναντι 50 Mhl το 2022 [ αλλά η εθνική πτώση κατά 14% επηρεάζεται από την πτώση κατά 50%, ακόμη και 60% σε ορισμένους αμπελώνες στο κέντρο και στα νότια της χώρας, που έχουν προσβληθεί έντονα από τον περονόσπορο .

Περιγράφοντας το 2023 ως « ένα από τα χειρότερα χρόνια στην ιστορία των ιταλικών αμπελώνων εδώ και έναν αιώνα, υπολογίζοντας το 1948,, το 2007 και το 2017 », η Coldiretti αναφέρει ότι βόρεια , παρατηρούνται πιο σταθερές ή ελαφρώς αυξημένες οι αποδόσεις σε σύγκριση με πέρυσι. : « Αν, στη Romagna, οι πλημμύρες προκάλεσαν σοβαρό πλήγμα στους αμπελώνες, στην Emilia, παρά τις χαλαζοπτώσεις, η παραγωγή διατηρείται σε ολόκληρη την κορυφογραμμή που περνάει από τη Modena, την Piacenza και την Parma μέχρι τις περιοχές του Oltrepo Pavese και του Asti και του Piemont στο Βένετο, μέσω Λομβαρδίας ". Συνεπώς, η Βόρεια Ιταλία θα παρέχει το 65% της εθνικής παραγωγής φέτος. Ο τρύγος ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου στη Σικελία και, όπως αλλού, οι προβλέψεις ενδέχεται να τροποποιηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Οι προβλέψεις για τον όγκο παραγωγής οίνου στην Ισπανία είναι επίσης αρνητικές φέτος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν από τους ισπανικούς συνεταιρισμούς, η εθνική συγκομιδή κρασιών και γλευκών θα ανέλθει μεταξύ 36 και 36,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, παραγωγή μειωμένη κατά 4,5 έως 5 Mhl σε σύγκριση με τα 41 Mhl του 2022. Αίτια : οι ακραίες θερμοκρασίες όπου ο υδράργυρος συχνά ξεπέρασε τους 40°C, καθώς και η ξηρασία. Στην κύρια περιοχή παραγωγής στην Castilla-La Mancha ,τα τρέχοντα στοιχεία τοποθετούν την παραγωγή γύρω στα 20 Mhl, δηλαδή 12% λιγότερο από το 2022 (22,8 Mhl) . Αποδεικνύεται ότι η λευκή ποικιλία σταφυλιών Airén άντεξε σε ακραίες θερμοκρασίες αρκετά καλά και ορισμένες επαρχίες όπως η Ciudad Real μπόρεσαν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την ξηρασία χάρη σε ένα καλά ανεπτυγμένο αρδευτικό δίκτυο. Συνολικά, οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις στις αρχές Ιουνίου βοήθησαν στην ανακούφιση των αμπελιών και συνεπώς επέτρεψαν την συγκομιδή.

Το επίπεδο παραγωγής χαιρετίζεται από τους συνεταιρισμούς της Castilla-La Mancha, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% της παραγωγής και της μεταποίησης σταφυλιών στην περιοχή. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι «η διατήρηση της μέτριας παραγωγής, κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Castilla-La Mancha , μετριάζει εν μέρει την ανισορροπία μεταξύ διαθέσιμης προσφοράς και ζήτησης, ιδίως για τα κόκκινα κρασιά.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 607 επισκέπτες συνδεδεμένους