Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

7 Αυγούστου 2023

Πτώση της κατανάλωσης οίνου προβλέπεται στη Γαλλία κατά 25%. Οι γυναίκες πλέον οι νέες καταναλώτριες

Την κατανάλωση του κρασιού δεν την κοιτάς πίσω, αλλά μπροστά. Ο γαλλικός αμπελοοινικός τομέας, πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα καταναλωτικά πρότυπα εκ μέρους των νέων και να προβλέψει τις απαιτήσεις τους για την ανάπτυξή του.

 

«Η γενιά των αμπελουργών και των εμπόρων μας πρέπει να αντιδράσει» τονίζει ο Bernard Farges.

 

Αυτό εξηγείται σήμερα από τις απαιτήσεις για απόσταξη και εκρίζωση, που σημαίνει ότι υπάρχει αποσύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης και της παραγωγής κρασιού, η οποία δεν θα είναι κυκλική αλλά δομική, προειδοποιεί η Εθνική Επιτροπή Διεπαγγελματικών για Οίνους με Ονομασία Προέλευσης και Γεωγραφική Ένδειξη (CNIV). Προβλέποντας τις τάσεις της επόμενης 12ετίας, ο φορέας προβλέπει ότι η γαλλική αγορά θα καταναλώσει 4,5 έως 6,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα λιγότερα το 2034 (-3,5 εκατομμύρια hl, εκ των οποίων 2 εκατομμύρια hl μόνο για τα κόκκινα κρασιά) μέσω της συνδυασμένης επίδρασης της δημογραφικής αλλαγής και του νέου τρόπου ζωής (- 4,5 έως -6,4 εκατομμύρια hl, λόγω της υποκατανάλωσης όλων των ηλικιακών ομάδων).

Σήμερα μειωμένη κάτω από 24 εκατομμύρια hl (-4,7 εκατομμύρια hl μεταξύ 2010 και 2022), η γαλλική κατανάλωση οίνων θα μειωθεί κατά 17 έως 25% για να φτάσει τα 20 έως 18 εκατομμύρια hl σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις το 2034. Αυτός ο υπολογισμός βασίζεται στην ανανέωση των γενεών, που είναι δυσμενής για την κατανάλωση κρασιού. Σύμφωνα με έρευνες του πάνελ Kantar σχετικά με την οικιακή κατανάλωση, μόνο τα δύο τρίτα των ατόμων ηλικίας 18-35 ετών αγοράζουν ήσυχα κρασιά. Πρόκειται για μια μέση ετήσια αγορά 13 φιαλών, όταν παλαιότερα αγοράζονταν 61 φιάλες/έτος. «Οι νεότερες γενιές που εισέρχονται στην αγορά καταναλώνουν μόνο περιστασιακά, ακόμη και κατ' εξαίρεση», συνοψίζει το CNIV στο τελευταίο του ενημερωτικό δελτίο.

 

Το δυναμικό παραγωγής μας είναι ήδη υπερμεγέθες κατά τόπους

«Το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει σοκ, αλλά δεν πρέπει να ατενίζουμε μακριά», προειδοποιεί ο Bernard Farges, πρόεδρος του CNIV, στο ενημερωτικό του δελτίο, σημειώνοντας ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη τώρα. Το δυναμικό παραγωγής μας είναι ήδη υπερμεγέθες κατά τόπους και θα είναι ακόμη περισσότερο αν δεν κάνουμε τίποτα, αν δεν αλλάξουμε τα προϊόντα μας, αν συνεχίσουμε να προβάλλουμε το κρασί όπως το προωθούμε σήμερα. Ανάμεσα στις προκλήσεις για το μέλλον, είναι η προσέλκυση νέων, αλλά και η συνεκτίμηση της αύξησης της γυναικείας κατανάλωσης. Σύμφωνα με την InterLoire, το 60% των νέων καταναλωτών είναι γυναίκες.

«Η παραδοσιακή εικόνα που σχετίζεται με τον πατέρα της οικογένειας που σερβίρει το κρασί αντικαθίσταται από την εικόνα της χειραφετημένης γυναίκας που επιλέγει να πιει κρασί» δείχνει η σύνοψη 30 συνεντεύξεων που έγιναν για τη Vin & Société από το IFOP (24 γυναίκες και 6 άνδρες μεταξύ 18 και 64 ετών), πιστεύοντας ότι «έτσι, οι γυναίκες ενσαρκώνουν ένα αίσθημα ανανέωσης και καινοτομίας για το κρασί. Η αντιμετώπισή τους και η συσχέτιση του κρασιού με την ισότητα των φύλων θα μπορούσε να το βοηθήσει να γίνει πιο σύγχρονο».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 195 επισκέπτες συνδεδεμένους