Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

17 Μαΐου 2023

Η διαστρωμάτωση των εκτάσεων του ελληνικού αμπελώνα, συνεχίζει να τεκμηριώνει τον έντονο κατακερματισμό του

Ελαφρά βελτιωμένα, παρουσιάζονται τα διαρθρωτικά μεγέθη του ελληνικού αμπελώνα, οινοποιήσιμων ποικιλιών το 2023, έναντι του 2015, έτη για τα οποία η ΚΕΟΣΟΕ, προέβη σε επεξεργασία των μεγεθών ανά εύρος εκτάσεων και αριθμό παραγωγών.

Να επισημανθεί ότι στο μεσοδιάστημα μεταξύ 2015 και 2023, χορηγήθηκαν Άδειες Φύτευσης έκτασης 43.383,8 στρεμμάτων, οι οποίες συνέβαλαν σε μικρό βαθμό στην βελτίωση της εικόνας του κατακερματισμού που συνεχίζει να εμφανίζει ο ελληνικός αμπελώνας, δεδομένου ότι οι Άδειες Φύτευσης κατευθύνθηκαν κατά κύριο λόγο στους κατόχους υφιστάμενων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και όχι σε νέους δικαιούχους, αφού η σταθμική βαρύτητα του κριτηρίου της αύξησης των εκτάσεων, εξακολουθεί να είναι σημαντική (0,35 σε σύνολο στάθμισης κριτηρίων τη μονάδα).

Σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί, εξάγονται και τα παρατιθέμενα συμπεράσματα:

 

  • Μικρή άνοδος της μέσης εθνικής έκτασης ανά παραγωγό από 3,95% στρ./παρ. (2015) σε 4,11 στρ./παρ. (2023), η Περιφέρεια Αττικής εξακολουθεί να εμφανίζει τον μεγαλύτερο μέσο όρο με 8,15 στρέμματα ανά παραγωγό (2015: 8,28 11 στρ./παρ.)
  • Η πλειοψηφία των Περιφερειών παρουσιάζει, έστω ελαφρά αύξηση του μέσου όρου εκτάσεων ανά παραγωγό, πλην της Αττικής, της Δ. Ελλάδας, του Ν. Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων και της Κρήτης
  • Μείωση αριθμού παραγωγών μεταξύ 2015 (155.560) και 2023 (148.218) κατά 7.362 φυσικά πρόσωπα
  • Έως 10 στρέμματα κατέχουν το 91,29% των παραγωγών, η συνολική έκταση των οποίων αντιπροσωπεύει το 49,78% των συνολικών εκτάσεων της χώρας
  • Έως 20 στρέμματα κατέχουν το 96,74% των παραγωγών, η συνολική έκταση των οποίων αντιπροσωπεύει το 67,74% των συνολικών εκτάσεων της χώρας
  • Οι Περιφέρειες Ηπείρου, Κρήτης και Ιονίων Νήσων, παρουσιάζουν κατά σειρά, σχετικά μεγαλύτερο κατακερματισμό, ο οποίος εκτός των άλλων υποδηλώνει ότι η καλλιέργεια της αμπέλου έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα. Το ίδιο ισχύει για τη διαστρωμάτωση έως 10 στρέμματα ή και 20 στρέμματα και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες.
  • Την σχετικά καλύτερη εικόνα διαστρωμάτωσης παρουσιάζουν οι Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
  • Η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα στο εύρος εκτάσεων 30-50 στρέμματα, στο οποίο το 2,47% των παραγωγών κατέχει το 15,53% των εκτάσεων, ενώ σχετικά ικανοποιητικά ποσοστά σε αυτό το εύρος εμφανίζουν και οι Περιφέρειες Στ. Ελλάδας και Αττικής

Από την επεξεργασία των μεγεθών συνάγεται επίσης το συμπέρασμα, της αναγκαιότητας εφαρμογής πολιτικών, που έχουν σχέση με το κληρονομικό δίκαιο, της δημιουργίας τράπεζας γης, των χρήσεων γης και του αναδασμού.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 41 επισκέπτες συνδεδεμένους