Εκτύπωση
PDF

3 Μαΐου 2023

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στους αμπελουργούς τους για τις κλιματικές επιπτώσεις

Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναφέρονται στον μέσο όρο για να αξιολογήσουν και να αντισταθμίσουν τις απώλειες των καλλιεργειών που προκαλούνται από κλιματικές καταστροφές, δήλωσε μια ειδικός σε θέματα ασφαλίσεων στο συνέδριο της Cnaoc.

 

Η Laurène Chmitelin, επικεφαλής στρατηγικών αγροτικών έργων στην Crédit Agricole Assurances, στο συνέδριο της Cnaoc

 

Όλοι πίστευαν ότι όλες οι χώρες ήταν στο ίδιο σκάφος όταν επρόκειτο για την ασφάλιση των καλλιεργειών. Προφανώς όχι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους αγρότες τους περισσότερο από ό,τι η Ευρώπη για την αντιμετώπιση των κλιματικών φαινομένων. Δεν αναφέρονται στον γενικό μέσο όρο για τον υπολογισμό των απωλειών των καλλιεργειών. Για το λόγο αυτό, η βοήθειά τους για την αντιστάθμιση αυτών των ζημιών εμφανίζεται στο πορτοκαλί κουτί του ΠΟΕ, το οποίο περιλαμβάνει ενισχύσεις που προκαλούν στρέβλωση του ανταγωνισμού. Η Ευρώπη, αντίθετα, αναφέρεται στον γενικό μέσο όρο, ώστε οι επιδοτήσεις της να εμφανίζονται στο πράσινο κουτί του ΠΟΕ, αυτό που ομαδοποιεί ενισχύσεις που δεν προκαλούν στρέβλωση του ανταγωνισμού.

 

Μια επιλογή της Ευρώπης

«Η Ευρώπη επέλεξε να βάλει την πολιτική των ασφαλίσεών της στο πράσινο κουτί. Τίποτα δεν υποχρεώνει ένα κράτος να το κάνει». Αυτές είναι οι πληροφορίες έκπληξη που δημοσίευσε η Laurène Chmitelin, επικεφαλής στρατηγικών γεωργικών έργων στην Crédit Agricole Assurances, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Cnaoc στις 27 Μαρτίου στο Villié-Morgon στο Beaujolais. Η εμπειρογνώμονων προσκλήθηκε να μιλήσει στη στρογγυλή τράπεζα για τα ΠΟΠ ενόψει της κλιματικής αλλαγής που διοργάνωσε η συνομοσπονδία συνδικάτων ονομασιών προέλευσης.

Η ομιλία της ερέθισε την αίθουσα. Ξεκινώντας από τον Eric Chadourne, πρόεδρο της ομοσπονδίας κρασιού Bergerac-Duras. «Για μένα ήταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε στο θέμα του γενικού μέσου όρου. Το βλέπουμε αυτό. Νιώθουμε σαν να μας πάνε μια βόλτα», διαμαρτυρήθηκε.

 

Βρείτε συμμάχους

Η Laurène Chmitelin πρόσθεσε ότι η Γαλλία ήταν η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση «που έθιξε το θέμα του γενικού μέσου όρου». Για να έχουμε εξελίξεις, η χώρα μας πρέπει να βρει συμμάχους. Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι «η ασφάλιση δεν προορίζεται να αντισταθμίσει τις μόνιμες μειώσεις της απόδοσης λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ασφαλίζει μόνο τυχαίους κλιματικούς κινδύνους».

Ακόμη και αν εγκαταλειφθεί ο γενικός μέσος όρος, οι ασφαλιστές θα σταματούσαν να ασφαλίζουν αμπέλια που πολύ συχνά πέφτουν θύματα παγετού, χαλαζιού ή ξηρασίας.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 222 επισκέπτες συνδεδεμένους