Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

20 Απριλίου 2023

Η Αυστραλία δημιουργεί ένα συλλογικό κέντρο αποαλκοoλοποίησης για να διαφοροποιήσει την προσφορά των κρασιών της

Χάρη στις νέες εγκαταστάσεις στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, οι Αυστραλοί παραγωγοί θα μπορούν πλέον να παράγουν κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα ή χωρίς αλκοόλ, σε πολύ μικρή κλίμακα.

 

Σχεδιασμένες ως «one-stop-shop» για επαγγελματίες, οι νέες εγκαταστάσεις μπορούν να επεξεργάζονται μικρούς όγκους, από 150 λίτρα, ελαχιστοποιώντας το κόστος και τους κινδύνους

 

Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ του νέου κέντρου αφαίρεσης αλκοόλ στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και της επιβολής προσαυξήσεων στα αυστραλιανά κρασιά στην Κίνα; Απάντηση: μια έντονη επιθυμία στην αυστραλιανή βιομηχανία να διαφοροποιήσει τόσο την προσφορά όσο και τις αγορές της. Για να βοηθήσει τους καλλιεργητές να ανακάμψουν από τις συνέπειες που υπέστη στην Κίνα, η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας, μαζί με το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, το Τμήμα Γεωργίας και το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Έρευνας Οίνου, επένδυσαν σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια AUD (περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ) σε εγκαταστάσεις αποαλκοόλωσης οίνων.

Με μια περιστρεφόμενη κωνική στήλη FlavorTech ως κεντρικό στοιχείο, το νέο κέντρο θα επιτρέπει στους παραγωγούς να πραγματοποιούν δοκιμές σε μικρές ποσότητες. «Η κλίμακα του εξοπλισμού είναι απαραίτητη καθώς θα επιτρέψει τη διεξαγωγή δοκιμών έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων από 150 λίτρα κρασιού και άνω ποσότητα, που είναι πολύ λιγότερη από τον εξοπλισμό εμπορικής κλίμακας του οποίου η ελάχιστη απόδοση είναι 10.000 λίτρα», εξηγεί ο καθηγητής Paul Grbin. επικεφαλής οινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. Επιπλέον, παρέχονται εγκαταστάσεις συσκευασίας και εμφιάλωσης, «ώστε τα προϊόντα δοκιμής να συσκευάζονται και να χρησιμοποιούνται ως δείγματα, είτε για καταναλωτές είτε για επαγγελματίες, για σκοπούς έρευνας αγοράς ή εξαγωγής». Και στις δύο περιπτώσεις, ο στόχος είναι να επιτραπεί στους Αυστραλούς επαγγελματίες να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος ανάπτυξης αυτών των οίνων και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο, προκειμένου να επωφεληθούν από αυτήν την ακμάζουσα αγορά.

 

Αντιμετώπιση της ποιοτικής και ποσοτικής πρόκλησης

Πράγματι, η παγκόσμια αγορά "Non alcohol" (ΝΑ) - όλων των κατηγοριών - αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό άνω του 25%, για μια αξία που εκτιμάται από το The IWSR σε περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 (δηλαδή 10 δισεκατομμύρια ευρώ). Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο του Ηνωμένου Βασιλείου, «η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η κατηγορία NΑ είναι αυτή της διαθεσιμότητας προϊόντων». Πέρα από την περιορισμένη προσφορά, το επίπεδο ποιότητας συχνά αποτελεί πρόκληση, ειδικά για τα κρασιά. Σε αυτές τις δύο μεγάλες προκλήσεις σκοπεύει να ανταποκριθεί η νέα μονάδα της Αυστραλίας. Το αυστραλιανό κρασί αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το 5% της παγκόσμιας αγοράς NΑ, αλλά μόνο το 3% της αξίας. Για τα ενδιαφερόμενα μέρη του έργου, αυτή η απόκλιση «υπογραμμίζει τη σημασία της ενίσχυσης της παγκόσμιας θέσης μας βελτιώνοντας την αισθητηριακή αντίληψη της γεύσης, της υφής και του αρώματος των κρασιών χωρίς ή με μειωμένο αλκοόλ».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 336 επισκέπτες συνδεδεμένους