Εκτύπωση
PDF

18 Ιανουαρίου 2023

ΔΙΕΥΚΡΙΝIΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΟΣΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΤΑ 50% ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Οι διευκρινίσεις για την εφαρμογή της ΥΑ 185340 ΕΞ 2022 (ΦΕΚ 6447Β/2022) που αφορά τον έλεγχο των προϋποθέσεων για την απαλλαγή των αγροτών από το φόρο εισοδήματος των κερδών από αγροτική δραστηριότητα κατά 50% ή 30% κατά περίπτωση, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης της ΚΕΟΣΟΕ με το νομικό τμήμα του Υπ.Α.Α.Τρ.

Ειδικότερα το θέμα που συζητήθηκε αφορούσε την αναγκαιότητα έκδοσης διευκρινιστικής εγκυκλίου, για την ρητή απαλλαγή των αγροτών – μελών Αγροτικών Συνεταιρισμών, από την υποχρέωση σύναψης συμβάσεων με τον συνεταιρισμό στον οποίο ανήκουν, θέμα που θα ήταν άστοχο και παράνομο, δεδομένου ότι οι συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας, συνάπτονται από αγρότες με τρίτους και όχι με την επιχείρησή τους, που είναι ο συνεταιρισμός.

 

Το νομικό τμήμα του ΥπΑΑΤρ παρείχε τις ακόλουθες διευκρινίσεις :

1. Σύμφωνα με το άρθρο 1 § 2α, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών δεν θα συνάψουν συμβάσεις με τον συνεταιρισμό στον οποίο ανήκουν. Το Υπ. Α.Α.Τρ, σύντομα θα διαβιβάσει τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Μ.Α.Σ.), στην ΑΑΔΕ, η οποία θα τα ενσωματώσει στην εφαρμογή της, ώστε να γίνεται αυτόματος έλεγχος της ιδιότητας του μέλους του συνεταιρισμού και να μην απαιτείται ανάρτηση σύμβασης μεταξύ του μέλους και του συνεταιρισμού του.

Το θέμα που ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί και δεν έχουν παρασχεθεί οδηγίες από την ΑΑΔΕ, είναι αυτό της μεθοδολογίας ταυτοποίησης μέσω ηλεκτρονικής πιθανόν εφαρμογής, της παράδοσης από το συνεταιρισμένο μέλος του 75% των παραχθεισών ποσοτήτων από αυτό στον συνεταιρισμό του, θέμα για το οποίο αναμένεται επίσης διευκρινιστική απόφαση.

2. Όσον αφορά τα μέλη των αναγκαστικών συνεταιρισμών, τα οποία καταχωρούν τα στοιχεία του άρθρου 4 (Επωνυμία συνεταιρισμού, νόμο σύστασης του αναγκαστικού συνεταιρισμού και Α.Φ.Μ.), δεδομένου ότι η σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ (www.aade.gr/mybussinessupport/οιεφαρμογέςμου/Συμβάσεις Συμβολαιακής Γεωργίας), δεν «επιτρέπει» την ολοκλήρωση της διαδικασίας χωρίς την ανάρτηση σχετικής σύμβασης, η νομική Σύμβουλος του Υπ.Α.Α.Τρ δεσμεύτηκε να ενημερώσει την ΑΑΔΕ και τον υπουργό Υπ.Α.Α.Τρ, ώστε να αρθεί η υποχρέωση ανάρτησης σύμβασης από τα μέλη των αναγκαστικών συνεταιρισμών.

 

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 71 επισκέπτες συνδεδεμένους