Εκτύπωση
PDF

24 Νοεμβρίου 2022

Οι παραγωγοί οίνων και αποσταγμάτων με Γεωγραφική Ένδειξη της Γαλλίας (CNAOC) ανησυχούν για μια ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση που τα αποδυναμώνει

Η Εθνική Συνομοσπονδία παραγωγών ΠΟΠ κρασιών και αποσταγμάτων καλεί τους ευρωβουλευτές να υπερασπιστούν την ενσωμάτωση των ΠΟΠ στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη διαχείριση των προδιαγραφών τους από την Επιτροπή.

 

«Τα εργαλεία που λειτουργούν πάντα, πρέπει να τα διατηρούμε ή ακόμη και να αναπτύσσουμε χωρίς να τα παραμορφώνουμε» υποστηρίζει ο Jérôme Bauer.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) που μελετάται επί του παρόντος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεχίζει να ανησυχεί και να κινητοποιεί την γαλλική Εθνική Συνομοσπονδία Παραγωγών Οίνου και Αποσταγμάτων Οίνου με Ελεγχόμενες Ονομασίες Προέλευσης (CNAOC). Στη γενική της συνέλευση στις 15 Νοεμβρίου στο Παρίσι, η γαλλική ομοσπονδία κρασιών AOC επιμένει στις αναλύσεις της: «αυτό το σχέδιο για τις Γ.Ε. θα αποδυναμώσει τις ονομασίες προέλευσης κρασιών υπό το πρόσχημα της ενίσχυσής τους».

Ζητώντας από τους ευρωβουλευτές «διασφαλίσεις για την αποφυγή εκφυλισμού των ΓΕ» στις τροπολογίες τους (οι οποίες μπορούσαν να κατατεθούν έως τις 22 Νοεμβρίου), η CNAOC προτείνει «τη διατήρηση ενός ενιαίου κανονισμού σχετικά με την αμπελοοινική πολιτική» και όχι την έξοδο από το πλαίσιο των κανονισμών των ΠΟΠ που ρυθμίζουν την παραγωγή οίνου (στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής). Το διακύβευμα είναι υψηλό στρατηγικά, γιατί αν δεν γίνει τίποτα, «μπορεί να σημαίνει ότι το κρασί θα βγει από την ΚΑΠ. Τα αντι-αλκοόλ μπλοκ διάκεινται ευνοϊκά στην μεταρρύθμιση και είναι πολυάριθμα. Πρέπει να είμαστε πολύ σταθεροί σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Jérôme Bauer, πρόεδρος της CNAOC, σε δελτίο τύπου.

 

Μετατροπή των ΓΕ σε απλά εμπορικά σήματα

Δεύτερη πρόταση, διατήρηση των προδιαγραφών των οίνων στην ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι μεταφορά τους στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). «Με το πρόσχημα της απλοποίησης, η Επιτροπή προτείνει τη μετατροπή των ΓΕ σε απλά εμπορικά σήματα» προειδοποιεί η CNAOC. «Αντί να αναθέτουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες τη διαχείριση των προδιαγραφών μας, πρέπει να επιστρέψουμε το ουσιώδες περιεχόμενο στην ευθύνη των Κρατών Μελών και να αφήσουμε την αποκλειστική καταχώριση των γεωγραφικών ονομάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προτείνει ο Jérôme Bauer. Οι απόψεις αυτές παρουσιάσθηκαν ήδη από τους ευρωπαϊκούς οίνους ΠΟΠ στις Βρυξέλλες και υιοθετήθηκαν από τον εισηγητή της Επιτροπής Γεωργίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Paolo de Castro (Ιταλός ευρωβουλευτής).

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 217 επισκέπτες συνδεδεμένους