Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

10 Οκτωβρίου 2022

Οι Βρυξέλλες δεν προβλέπουν έκτακτες ενισχύσεις για τον αμπελοοινικό τομέα

Ο απόηχος των απόψεων από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι τα αιτήματα για στήριξη από τον αμπελοοινικό τομέα δεν έχουν αποδοχή.

 

Οι επανειλημμένες αιτήσεις για βοήθεια από τον τομέα οίνου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι σήμερα προσκρούουν στην επιφυλακτικότητα της τελευταίας

Κρύο ντους. Στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μέτρα βοήθειας που ζήτησε ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας εξαιτίας του πληθωρισμού δεν θεωρούνται απαραίτητα. Ενώ ο ευρωπαϊκός τομέας ζητά αποζημίωση για την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την επανεκκίνηση των εργαλείων που ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Covid-19 (απόσταξη κρίσης, ενίσχυση αποθεματοποίησης, βελτιωμένα ποσοστά ενίσχυσης κ.λπ.), Ευρωπαίος αξιωματούχος ανακοινώνει ότι «Δεν υπάρχουν σχέδια επί του παρόντος για τη θέσπιση πρόσθετων έκτακτων μέτρων για την ειδική στήριξη του αμπελοοινικού τομέα».

Δηλώνοντας ότι «ο αμπελοοινικός τομέας δεν υφίσταται την τρέχουσα κρίση μεμονωμένα, αλλά με όλους τους άλλους αγρότες και παραγωγούς, τη γενική οικονομία και την ευρωπαϊκή κοινωνία στο σύνολό της», η πηγή των Βρυξελλών σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης για τους αγρότες την περασμένη άνοιξη (μετά τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία). «Τα μέτρα αυτά περιελάμβαναν τη διανομή 500 εκατομμυρίων ευρώ σε εθνικές πιστώσεις για τη στήριξη των αγροτών που πλήττονται περισσότερο από το αυξανόμενο κόστος των εισροών και το κλείσιμο των εξαγωγικών αγορών (τις οποίες τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να καλύψουν έως και 200% με εθνικούς πόρους)» αναφέρει ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι από τον Μάιο, τα κονδύλια του ΕΓΤΑΑ επιτρέπουν στα κράτη μέλη να καταβάλλουν εφάπαξ πληρωμή σε αγρότες και εταιρείες γεωργικών προϊόντων διατροφής, που επηρεάζονται από το αυξανόμενο κόστος των εισροών.

 

Κλιματική ασφάλιση και ψηφιακή σήμανση

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της κλιματικής ασφάλισης πολλαπλών κινδύνων, η αρχή της "έγινε αποδεκτή από τα κράτη μέλη στην τελευταία μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (άρθρο 76 παράγραφος 5 του κανονισμού για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ)" αναφέρει ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες για τις σκέψεις άλλων κρατών μελών επί του θέματος».

Σχετικά με τον φόβο ενός νέου κύματος «απαγορευτικού» σε μελλοντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, η ευρωπαϊκή πηγή αναφέρει το πολύ ότι «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επισήμανση των προϊόντων διατροφής, ιδίως στο αλκοόλ, αναμένεται τους επόμενους μήνες. Θα είναι λοιπόν μια πρόταση που στη συνέχεια θα συζητηθεί από τους συννομοθέτες».

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 219 επισκέπτες συνδεδεμένους