Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

21 Ιουλίου 2022

Η Κίνα αυξάνει τις εισαγωγές κρασιού

Οι κινεζικές εισαγωγές κρασιού τους πρώτους πέντε μήνες του έτους συνέχισαν την πτωτική τους τάση, αλλά η συνολική πτώση μετριάστηκε από ανάπτυξη τον Μάιο. Γενικότερα, οι αβεβαιότητες αιωρούνται καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων Covid διπλασιάζεται και πάλι στη Σαγκάη, αυξάνοντας τους φόβους για νέο περιορισμό.

 

Η Γαλλία παίρνει το προβάδισμα στα εμφιαλωμένα κρασιά και η Χιλή στα χύμα κρασιά.

Οι συνολικές εισαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών στην Κίνα για πέντε μήνες μειώθηκαν χωρίς εξαίρεση, καθώς τα μέτρα κατά της Covid που ελήφθησαν το δεύτερο τρίμηνο στραγγάλισαν σημαντικούς κόμβους κατανάλωσης και εμπορίου όπως η Σαγκάη. Οι εισαγωγές κρασιού μειώθηκαν κατά 13,7% σε αξία στα 592,8 εκατ. δολάρια (587 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κινεζική Ένωση Εισαγωγών και Εξαγωγών Οίνου και Αλκοολούχων ποτών (CAWS). Ωστόσο, τον Μάιο, οι εισαγωγές κρασιού αυξήθηκαν, κατά 12,2% σε αξία, φτάνοντας τα 141,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (140 εκατ. ευρώ), για συνολικά 38 εκατομμύρια λίτρα. Αυτή είναι η πρώτη μηνιαία αύξηση που καταγράφεται μέχρι σήμερα. Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθεί το συμπέρασμα εάν αυτή η αύξηση αντανακλά ανάκαμψη της ζήτησης ή εάν οφείλεται σε καθυστερήσεις στις παγκόσμιες αποστολές. Η Σαγκάη, η οποία μόλις βγήκε από μια περίοδο περιορισμού άνω των δύο μηνών, καταγράφει τώρα νέα κρούσματα, γεγονός που εγείρει και πάλι φόβους για ενδεχόμενο εγκλεισμό.

 

Η Γαλλία ηγείται στα εμφιαλωμένα κρασιά και η Χιλή στα χύμα κρασιά

Όσον αφορά τις εισαγωγές κρασιού, η Γαλλία βρίσκεται στην κορυφή των συσκευασμένων αποστολών. Κατάφερε επίσης να διευρύνει το χάσμα με τις άλλες χώρες προμηθευτές, ενώ η Αυστραλία, πρώην νούμερο ένα στις εισαγωγές, σχεδόν ξεχάστηκε, αφού το μερίδιο αγοράς της δεν ξεπερνά πλέον το 0,5%. Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, η Γαλλία εξήγαγε στην Κίνα κρασιά συνολικής αξίας 254,2 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (252 εκατ. ευρώ), που αντιπροσωπεύει το 42,8% των συνολικών εισαγωγών. Ωστόσο, πρόκειται για πτώση 10,9% σε αξία και 23,1% σε όγκο, σύμφωνα με τα στοιχεία της CAWS. Η Χιλή διέκοψε με επιτυχία την πτωτική τάση και κατέγραψε ανάπτυξη τόσο σε όγκο όσο και σε αξία. Η χώρα της Νότιας Αμερικής εξήγαγε 64,3 εκατομμύρια λίτρα κρασιού, αξίας 155 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (154 εκατ. ευρώ), στην Κίνα τους πρώτους πέντε μήνες, σημειώνοντας αύξηση 16,08% σε όγκο και 11,95% σε αξία. Το μερίδιο αγοράς της επίσης αυξήθηκε στο 26,15%. Τα συσκευασμένα κρασιά της Χιλής αντιστοιχούσαν σε περίπου 116,1 εκατομμύρια δολάρια (115 εκατομμύρια ευρώ), ή περίπου το 74% των συνολικών εξαγωγών της στην Κίνα, υποδηλώνοντας ότι τα ποιοτικά κρασιά αυξάνονται, με όλο και περισσότερους εμπόρους να στρέφονται στη Χιλή για να αντικαταστήσουν τα αυστραλιανά κρασιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα χύμα κρασιά δεν αποτελούν σημαντική δραστηριότητα για τη Χιλή. Πράγματι, η τελευταία παραμένει η κορυφαία εισαγωγός χώρα χύμα κρασιού στην Κίνα, καταλαμβάνοντας σχεδόν το 72% της συνολικής αξίας των εισαγωγών χύμα κρασιού, όπως φαίνεται από τα στοιχεία CAWS.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζουν έδαφος

Όσον αφορά τα κρασιά συσκευασμένα σε μεγέθη που κυμαίνονται από 2 έως 10 λίτρα, η Αυστραλία κυριαρχούσε αρχικά σε αυτήν την κατηγορία, καθώς οι ποινικοί δασμοί που επιβλήθηκαν από την Κίνα ισχύουν μόνο για αυστραλιανά κρασιά συσκευασμένα σε μεγέθη 2 λίτρων ή λιγότερο. Ωστόσο, έδωσε τη θέση της στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία με βάση τα στοιχεία για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο. Εξαιρουμένης της Χιλής, οι εξαγωγές των ΗΠΑ κατέγραψαν επίσης αύξηση σε αξία σε διάστημα πέντε μηνών, αυξημένες κατά 19,3% στα 20,4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (20 εκατ. €) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 347 επισκέπτες συνδεδεμένους