Εκτύπωση
PDF

14 Μαρτίου 2022

Ενίσχυση Αναδιάρθρωσης, εισοδηματική ή επένδυση;
Η ΑΑΔΕ ενοχοποιεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Απάντηση στην Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γεώργιος Λογιάδης, με βάση την ενημέρωση που είχε από την ΚΕΟΣΟΕ, έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος μέσω της διευκρίνισης της ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή της ΑΑΔΕ προς το υπουργείο Οικονομικών, το θέμα της αντιμετώπισης της ενίσχυσης της Αναδιάρθρωσης των αμπελώνων ως εισοδηματικής ή ως επένδυσης, προϋποθέτει νομοθετική τροποποίηση (σ.σ. από το ΥΠΑΑΤ), αφού σύμφωνα με αντίστοιχο έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ενισχύσεις επενδυτικού χαρακτήρα, δίνονται (αποκλειστικά) μόνο, με την προσκόμιση παραστατικών τιμολογίων ή άλλων εξόδων, ενώ αντίθετα οι ενισχύσεις που χορηγούνται με βάση τις εκτάσεις, θεωρούνται εισοδηματικές.

Η διαχειριστική αυτή απλούστευση από την πλευρά της ΟΠΕΚΕΠΕ, παρακάμπτει την ουσία του σκοπού της ενίσχυσης για την αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων, που είναι καταφανώς επενδυτικός, υιοθετώντας μια κοντόφθαλμη λογιστική οπτική, που διαχωρίζει τον χαρακτήρα της ενίσχυσης σε εισοδηματικό ή επενδυτικό, ανάλογα με το αν η ενίσχυση χορηγείται αντικρυζόμενη με ποσά τιμολογίων ή όχι.

Ως γνωστόν οι αμπελουργοί που προβαίνουν σε αναδιάρθρωση λαμβάνουν τιμολόγια από τους προμηθευτές τους (είτε για φυτωριακό υλικό, είτε για αγορά πασσάλων, συρμάτων, κλπ.), τα υποβάλλουν στις κατά τόπους ΔΑΟΚ, αλλά δεν αποτελούν βάση πληρωμών, αφού η ενίσχυση της Αναδιάρθρωσης, πραγματοποιείται με κατ’ αποκοπή ποσά.

Δυο χρόνια τώρα, παρά τις συνεχείς αντιδράσεις και παρεμβάσεις της ΚΕΟΣΟΕ, η ελληνική Διοίκηση ταλαιπωρεί και καταλογίζει πρόστιμα στους αμπελουργούς για μια αντιμετώπιση που στερείται παντελώς λογικής.

Το θέμα επιτέλους αποσαφηνίζεται και πλέον είναι στην ευθύνη του ΥΠΑΑΤ να διευκρινίσει στην ΑΑΔΕ ότι λόγω της εσφαλμένης πρακτικής θεώρησης, τροποποιεί τις διατάξεις με βάση τις οποίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντιμετωπίζει (με παιδαριώδεις μεθόδους) την ουσία των ενισχύσεων.

Ακολουθεί η απάντηση της ΑΑΔΕ προς τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο:

Για να την δείτε πατήστε ΕΔΩ

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 246 επισκέπτες συνδεδεμένους