Εκτύπωση
PDF

8 Φεβρουαρίου 2022

Ευρωπαϊκή τροπολογία για να για να βγει από τη συζήτηση κατά του καρκίνου, η χωρίς διάκριση αναφορά στο αλκοόλ

 

Στα μέσα Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει την έκθεση της ειδικής επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου (Beating Cancer, BECA).

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κείμενο που μελετά η ευρωβουλή δεν είναι άμεσα δεσμευτικό, αλλά θα χρησιμεύσει ως οδηγός για μελλοντικούς νόμους που θα δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εάν 73 ευρωβουλευτές υπογράψουν την τροπολογία του Ιταλού βουλευτή Herbert Dorfmann, η σύνοδος της ολομέλειας θα πρέπει να τοποθετηθεί σχετικά με την επικινδυνότητα της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών. Με χειρουργική ακρίβεια, η προτεινόμενη τροπολογία τροποποιεί οριακά την αρχική έκθεση για να χαρακτηρίσει τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ. Εκεί που το αρχικό κείμενο δαιμονοποιεί όλη την κατανάλωση αλκοόλ, είτε μέτρια είτε υπερβολική, ο Herbert Dorfmann εστιάζει στην καταπολέμηση της αλόγιστης χρήσης.

Η διατύπωση που «υπενθυμίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντας κινδύνου για πολλούς καρκίνους» θα μπορούσε να αναδιατυπωθεί σε «υπογραμμίζει ότι η επιβλαβής κατανάλωση είναι παράγοντας κινδύνου κ.λπ. Ομοίως, η υπενθύμιση της μελέτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που «αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την πρόληψη» θα γίνει «η αποχή είναι το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την πρόληψη». Πάνω απ 'όλα, το κείμενο δεν θα ζητά πλέον να επισημαίνονται οι φιάλες με «προειδοποιητικές δηλώσεις για την υγεία», αλλά με «πληροφορίες για μέτρια και υπεύθυνη κατανάλωση».

 

Τι θα ήταν τα γεύματά μας χωρίς ένα ποτήρι κρασί;

Ακολουθώντας στενά τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα, αυτή η έκθεση θα μπορούσε, ως έχει, να έχει άνευ προηγουμένου συνέπειες στην κατανάλωση και την παραγωγή κρασιού. Ο φόβος του αμπελοοινικού τομέα είναι να οδηγηθεί σε αποσύνδεση ο τομέας, που θεωρείται πηγή δηλητηρίου. Εξ ου και η υποστήριξη του κλάδου για αυτήν την τροπολογία, που πολεμά την ιδέα ότι κάθε κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής. «Ο στόχος μου στην έκθεση είναι να κάνω τη διαφορά μεταξύ της χρήσης και της κατάχρησης αλκοολούχων ποτών» δηλώνει ο ευρωβουλευτής Herbert Dorfmann. «Η κατανάλωση μπύρας, κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών είναι μέρος του πολιτισμού μας στην Ευρώπη, τονώνει την οικονομία, συχνά σε δύσκολες αγροτικές περιοχές με λίγες παραγωγικές εναλλακτικές λύσεις, και δημιουργεί μοναδικά τοπία που θαυμάζονται σε όλο τον κόσμο. Τι θα ήταν η Toscane, η Champagne, η Moselle ή το σπίτι μου χωρίς τα αμπέλια; Αυτές θα ήταν φτωχές και άσχημες περιοχές. Και τι θα ήταν τα γεύματα και τα δείπνα μας χωρίς ένα ποτήρι ποιοτικό κρασί; Μια πλήξη» επισημαίνει ο Ιταλός εκλεγμένος εκπρόσωπος από το Νότιο Τιρόλο.

Ο Herbert Dorfmann προσθέτει ότι «ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ είναι μια επικίνδυνη ουσία που μπορεί να προκαλέσει βλάβη και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου, δυστυχώς, του καρκίνου. Θέλω απλώς να υπογραμμίσω αυτήν την πραγματικότητα. Και είναι σαφές ότι, αν δεν είμαστε συγκεκριμένοι σε αυτό το θέμα, η έκθεση της Επιτροπής κινδυνεύει να γίνει το τέλειο πρόσχημα για όσους θέλουν να εμποδίσουν τη χρηματοδότηση που προορίζεται για την προώθηση των ποιοτικών κρασιών μας. Αυτό ισχύει ήδη: απλώς δείτε τις οδηγίες για τα έργα που είναι επιλέξιμα για προώθηση φέτος. Το δημοσιονομικό πλαίσιο για την προώθηση της γεωργίας, που θεσπίζεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακολουθεί θεματικές προτεραιότητες. Αυτή τη στιγμή προωθούνται η βιολογική γεωργία, η αειφόρος γεωργία και η καλή διαβίωση των ζώων, γεγονός που ανεβάζει τα ποσοστά των τομέων που καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στη χρήση κεφαλαίων προώθησης.

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 198 επισκέπτες συνδεδεμένους