Εκτύπωση
PDF

4 Φεβρουαρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση Στ. Αραχωβίτη-Φ. Κουρεμπέ με το προεδρείο της ΚΕΟΣΟΕ


Συνάντηση στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ, μετά από πρόσκληση της οργάνωσης, είχε την Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου, ο Τομέαρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης και ο συντονιστής του Τμήματος Αγροτ. Πολιτικής του κόμματος Θ. Κουρεμπές με τον πρόεδρο Χ. Μάρκου και τον Δ/ντα Σύμβουλο Π. Κορδοπάτη.

Από τον πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ εκφράστηκαν οι μεγάλες ανησυχίες για την βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα, ο οποίος βάλλεται από τις συνεχόμενες κρίσεις. Τόσο η πανδημία όσο και η ακρίβεια απειλούν με κίνδυνο αναστολής κάθε καλλιεργητική φροντίδα. Καθημερινά καταγράφεται αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της κρίσης στην ενέργεια, τα αγροεφόδια, το νερό άρδευσης και τα καύσιμα. Παράλληλα, οι τιμές των σταφυλιών έχουν απολέσει μέχρι και 42% της τιμής τους στον παραγωγό σε σχέση με το 2019, καθιστώντας την καλλιέργεια ασύμφορη πλέον. Η οργάνωση θέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι κ.κ. Αραχωβίτης και Κουρεμπές επισήμαναν ότι θα πρέπει τώρα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, πριν είναι πολύ αργά, ώστε να ανακοπεί η τάση εγκατάλειψης της παραγωγής που διαφαίνεται πλέον έντονα. “Επανειλημμένα έχουμε επισημάνει τα προβλήματα και έχουμε προτείνει λύσεις. Δυστυχώς για τους ανθρώπους της παραγωγής, η Κυβέρνηση φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος του συνολικού προβλήματος και να λειτουργούν σαν κομματάρχες παλιάς κοπής: “κατόπιν ενεργειών μου”. Δεσμευτήκαμε ότι θα αναδείξουμε όλα τα ζητήματα του αμπελοοινικού κλάδου αλλά και θα προωθήσουμε τις λύσεις άμεσα και με κάθε μέσο που διαθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

• Σε άμεση προτεραιότητα η μείωση των ΕΦΚ στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα), όπως ήδη κάνουν πολλές χώρες της ΕΕ. Η επιστροφή του ΕΦΚ σε όλους τους αγρότες είναι πλέον ώριμη και αδήριτη ανάγκη.

• Ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας οινοστάφυλων στα μέτρα ενίσχυσης από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

• Άμεση επίλυση του θέματος της ενίσχυσης του μέτρου της Αναδιάρθρωσης που αντιμετωπίζεται ως εισοδηματική ενίσχυση κι όχι ως επένδυση.

• Ουσιαστικό και άμεσο έλεγχο της αγοράς για την προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις ελληνοποιήσεις.


Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 135 επισκέπτες συνδεδεμένους