Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

8 Σεπτεμβρίου 2021

Η τάση επιβεβαιώνεται: -25%, ιστορικά χαμηλές αποδόσεις στη συγκομιδή του 2021 στη Γαλλία

 

Μετά από τους παγετούς, τις βροχές, ο γαλλικός αμπελώνας πέρασε στην κακή ανθοφορία και στην ξηρασία μέχρι τον τρύγο με κλιματικές συνθήκες που μειώσαν δραστικά το δυναμικό παραγωγής του. Μόνο το Cognac και η Savoie περιορίζουν τις ζημιές.

"Η παραγωγή κρασιού το 2021 θα ανέλθει σε σχεδόν 33 εκατομμύρια εκατόλιτρα, επίπεδο 29% χαμηλότερο από αυτό του 2020 και 25% χαμηλότερο από αυτό της μέσης συγκομιδής της τελευταίας πενταετίας" ανακοίνωσε στις 7 Σεπτεμβρίου η Στατιστική Υπηρεσία του Υπουργείου της Γεωργίας (SSP) της Γαλλίας. Τοποθετώντας τις νέες προβλέψεις της σε χαμηλό εύρος (μεταξύ 32,6 και 35,6 εκατ. Hl προβλέπονταν τον Αύγουστο), η διοίκηση υπενθυμίζει ότι αυτές οι εκτιμήσεις, που εγκρίθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη με προσοχή *. «Ιστορικά χαμηλή, χαμηλότερη από εκείνη του 1991 και του 2017 που επλήγη επίσης από έντονο παγετό την άνοιξη», η συγκομιδή του 2021 θα έχει «απόδοση κοντά σε εκείνη του 1977, το έτος που η συγκομιδή σταφυλιών μειώθηκε από έναν καταστροφικό παγετό και καλοκαιρινές βροχοπτώσεις ”.

Περιηγούμενο τον γαλλικό αμπελώνα, το SSP τονίζει ότι κανένας αμπελώνας δεν γλίτωσε από τις ιδιοτροπίες του καιρού. Ο ανοιξιάτικος παγετός επηρέασε τις πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών (όπως chardonnay, merlot και sauvignon) στην Bourgogne, το Bordeaux, την Champagne, το Centre-Loire, τη Jura, το Languedoc, την κοιλάδα του Rhone, στα νοτιοανατολικά… Μετά την άνθηση, η κακή της εξέλιξη μείωσε τις αποδόσεις στο Bordeaux, στο Centre-Loire, στο South-West, στη Rhône Valley, στην Provence ... Οι βροχοπτώσεις αυτό το καλοκαίρι τροφοδότησαν την μυκητιακή πίεση (περονόσπορος, ωίδιο, μαύρη σήψη ... ακόμη και βοτρύτη) προκαλώντας απώλειες καλλιεργειών στην Alsace, στο Beaujolais, στo Bordeaux, στην Bourgogne, στην Champagne, στην Jura, στo Savoie ... Λιγότερο το SSP αναφέρει, ότι η ξηρασία επηρέασε το χείλος της Μεσογείου «που περιόρισε τις αποδόσεις, ειδικά στο Roussillon» και την Κορσική.

 

Διαφορετικές καταστάσεις

Ιστορικά ετερογενείς, οι καταστάσεις ήταν τοπικά καταστροφικές. Όπως και στο Yonne, όπου καταστράφηκαν τα δύο τρίτα της σοδειάς, αναφέρει το SSP. Στην ευρύτερη της Bourgogne, προγραμματίζεται ημι-συγκομιδή για τον τρύγο του 2021. Στα νοτιοδυτικά, η Lantes και η Gers είναι τα τμήματα που επλήγησαν περισσότερο, με προγραμματισμένη μισή συγκομιδή. Στην Champagne, «η αγρονομική παραγωγή λέγεται ότι είναι η χαμηλότερη εδώ και 40 χρόνια, η οποία θα οδηγήσει στη χρήση αποθεμάτων κρασιού από τα προηγούμενα χρόνια» προσθέτει το υπουργείο.

Δοκιμασμένος, και ο αμπελώνας του Cognac φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα, ωστόσο, η πτώση του όγκου του κατά 1% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των πέντε ετών, του επιτρέπει να επιδιώξει τον τίτλο του πρώτου εθνικού παραγωγού σε όγκο του αμπελώνα. Η Savoy περιορίζει επίσης τη μείωση, με πτώση 3% στην παραγωγή της.

 

*: «Από τη φύση τους, αυτές οι προβλέψεις δεν μπορούν να λάβουν υπόψη γεγονότα που πιθανόν να συμβούν μετά από αυτήν την ημερομηνία και επηρεάζουν τη συγκομιδή», υποδεικνύει η διοίκηση.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 253 επισκέπτες συνδεδεμένους