Εκτύπωση
PDF

29 Ιουλίου 2021 

Με την απόφαση του Υπ.Α.Α.Τρ. για την απόσταξη κρίσης:

  • Επιβραβεύονται όσοι εκμεταλλεύτηκαν την συγκυρία της πανδημίας και πλήρωσαν εξευτελιστικές τιμές στα σταφύλια οινοποιίας, οδηγώντας χιλιάδες αμπελουργούς στην απόγνωση
  • Ταυτόχρονα τιμωρούνται συνεταιρισμοί και ιδιώτες που συγκράτησαν τις τιμές στον παραγωγό


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση για τις αποφάσεις του ΥπΑΑΤρ που αφορούν την λήψη έκτακτων μέτρων στον αμπελοοινικό κλάδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19.

Συγκεκριμένα το ΔΣ της ΚΕΟΣΟΕ εκφράζει την πλήρη απογοήτευσή του, για την ανεπαρκή χρηματοδότηση του μεταποιητικού τομέα, μέσω των πρόσφατων μέτρων που ανακοινώθηκαν, αλλά κυρίως για την απουσία παντελούς στήριξης του πρωτογενούς τομέα του αμπελοοινικού κλάδου της χώρας, ο οποίος πλήττεται εδώ και ενάμισι χρόνο, συνεπεία κυρίως των απαγορεύσεων στην εστίαση και τον τουρισμό.

Η ΚΕΟΣΟΕ από τον Δεκέμβριο του 2020, υπέβαλλε τεκμηριωμένες προτάσεις για την διαφοροποίηση του μέτρου της Απόσταξης Κρίσης, αλλά και για τα υπόλοιπα μέτρα. Η Απόσταξη κρίσης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την αποσυμφόρηση των μεγάλων πλεονασμάτων οίνου και η ΚΕΟΣΟΕ πρότεινε την διαφοροποίηση των τιμών απόσταξης, ώστε τα οινοποιεία που κατέβαλλαν αξιοπρεπείς τιμές σταφυλιών με σκοπό τη στήριξη των αμπελουργών, να αποστάξουν με υψηλότερες τιμές τους πλεονάζοντες οίνους τους.

Αντ’ αυτού το ΥπΑΑΤρ ανακοίνωσε προϋπολογισμό για την Απόσταξη κρίσης κατά 64% μικρότερο από πέρυσι και όχι μόνο δεν διαφοροποίησε τις τιμές απόσταξης, αλλά τις μείωσε κατά 12,5% για τους οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, ορίζοντας ταυτόχρονα χαμηλό ανώτατο όγκο στους οίνους προς απόσταξη ανά οινοποιείο (800tn). Με την απόφαση αυτή το ΥπΑΑΤρ ευνοεί σκανδαλωδώς οινοποιεία που καταλήστεψαν το 2020 τους αμπελουργούς με τις εξευτελιστικές τιμές που κατέβαλλαν, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώθηκαν στα 0,13 €/kg σταφυλιού.

Οι αποφάσεις αυτές λειτουργούν τιμωρητικά για τα συνεταιριστικά οινοποιεία τα οποία στήριξαν τους αμπελουργούς με αξιοπρεπείς τιμές, αφού με τις τιμές απόσταξης οίνων που αποφάσισε το ΥΠΑΑΤ, οι συνεταιρισμοί μπορούν να αποστάξουν μόνο με ζημιά.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει αλυσιδωτές επιδράσεις και στον επερχόμενο τρυγητό, αφού οι συνεταιρισμοί με γεμάτες δεξαμενές και με δυσκολίες στην αγορά λόγω των υψηλών τιμών που κατέβαλλαν, αδυνατούν να επιτελέσουν τον πρωταρχικό τους ρόλο, που είναι η οικονομική στήριξη των μελών τους.

Χωρίς απάντηση έμειναν και οι εκκλήσεις της ΚΕΟΣΟΕ για οικονομική στήριξη των αμπελουργών, είτε μέσω του Μέτρου 21 του ΠΑΑ ,είτε μέσω της χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis).

Η στήριξη των αμπελουργών είναι επιτακτική και σήμερα, αφού το χαμηλό επίπεδο τιμών του 2020, δεν τους διασφάλισε εισόδημα τέτοιο που ούτε τις καλλιεργητικές φροντίδες μπόρεσαν να χρηματοδοτήσουν ,αλλά και επειδή τίποτα μέχρι σήμερα δεν προοιωνίζει την αλλαγή προς το καλύτερο, των παραγόντων που επηρεάζουν τον επερχόμενο τρυγητό.

Είναι αδιανόητο άλλοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που δεν έχουν πληγεί άμεσα, να χρηματοδοτούνται αφειδώς και ο γεωργικός τομέας και ειδικά η αμπελοκαλλιέργεια οινοσταφύλων, να μένει από επιλογή αβοήθητη, ενώ συνεχίζει να πλήττεται, από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Τέλος αναπάντητες έμειναν και οι εκκλήσεις της ΚΕΟΣΟΕ για χαμηλότοκη χρηματοδότηση του κλάδου, ώστε τα οινοποιεία να μπορέσουν να παραλάβουν την επερχόμενη παραγωγή. Το ίδιο ισχύει και για το Μέτρο της Αποθεματοποίησης οίνων, μέτρο που είναι πλέον ανέφικτο να χρηματοδοτηθεί ,με δεδομένο τον ισχνό προϋπολογισμό ,που ανακοινώθηκε για τον αμπελοοινικό τομέα.

Εν κατακλείδι τα 9.000.000 € που διατίθενται για Απόσταξη Κρίσης και τα 1.500.000 € που διετέθησαν για Πράσινο Τρύγο, αποτελούν ασπιρίνες για τον κλάδο ,ο οποίος τελικά χρηματοδότησε τα εν λόγω έκτακτα μέτρα .Ουσιαστικά τα 10.500.000€ που διατίθενται ,εκταμιεύθηκαν από τους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους που δικαιούται ο κλάδος μέσω του Εθνικού του Φακέλου για άλλα αναπτυξιακά μέτρα (Αναδιάρθρωση, Προώθηση, Επενδύσεις) ,από τα οποία παραιτήθηκε, ώστε να διευκολύνει το ΥπΑΑΤρ.

Το υπουργείο όφειλε και οφείλει να διαθέσει έκτακτους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό ,χρηματοδοτώντας και με εθνικούς πόρους τον αμπελοοινικό τομέα όπως προβλέπει και επιτρέπει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός ,αφού αυτή ήταν και η προϋπόθεση παραίτησης από ήδη εγκεκριμένα και συμβασιοποιημένα μέτρα φορέων του κλάδου και ιδιαίτερα της ΕΔΟΑΟ .

Έστω και την ύστατη στιγμή ένα σχεδόν μήνα πριν τον τρυγητό , καλούμε τον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, να παρέμβει και να στηρίξει ένα τομέα που αποτελεί τον καλλίτερο πρεσβευτή της πρωτογενούς παραγωγικής διαδικασίας της χώρας στο εξωτερικό.

 

 

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 92 επισκέπτες συνδεδεμένους