Εκτύπωση
PDF

2 Ιουνίου 2021

+10% η παραγωγή οίνων της Νοτίου Αφρικής το 2021

 

Χάρη σε μια αρκετά δροσερή περίοδο και όψιμη συγκομιδή, οι οινοποιοί της Νοτίου Αφρικής είναι ικανοποιημένοι με την καλή συγκομιδή σε ποιότητα, αλλά και σε ποσότητα. Ενώ τα αποθέματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμπορία, η ζήτηση είναι ισχυρή για Sauvignon blanc.

 

Μόνο η συγκομιδή φαίνεται καλή στη Νότια Αφρική

«Η συγκομιδή ήταν καθυστερημένη και αργή, αλλά η αναμονή άξιζε τον κόπο. Οι λάτρεις του κρασιού θα μπορούν να απολαύσουν αξιοσημείωτα κρασιά από τον τρύγο του 2021 ", δήλωσε ο Conrad Schutte, επικεφαλής τεχνικών συμβουλών του επαγγελματικού οργανισμού Vinpro. Ο μάλλον δροσερός καιρός καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν καθυστέρησε τη συγκομιδή κατά περίπου δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, οι συνθήκες χωρίς πίεση επέτρεψαν επίσης στους καλλιεργητές να προβούν σε επιλογές, που είχαν σαν αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ποιότητας που θεωρείται εξαιρετική σε ολόκληρη τη χώρα. Χάρη στις καλές χειμερινές βροχοπτώσεις, οι αμπελουργοί είχαν πρόσβαση σε επαρκείς υδάτινους πόρους για να καλύψουν τις ανάγκες άρδευσης.

Αποτέλεσμα: οι αποδόσεις να είναι οι βέλτιστες, με τη συνολική παραγωγή να εκτιμάται τώρα από τον οργανισμό στατιστικών SAWIS σε 1,46 εκατομμύρια τόνους σταφυλιών ή 8,9% αυξημένες από ότι το 2020. Με μέσο ρυθμό ανάκτησης 778 λίτρα ανά τόνο σταφυλιών, η συγκομιδή αναμένεται να ανέλθει σε 11,36 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ένα εκατομμύριο περισσότερο από πέρυσι (+ 9,6%) Μια αφθονία που δημιούργησε προβλήματα αποθήκευσης. «Με τόσα πολλά αποθέματα ακόμα στις δεξαμενές κατά την έναρξη της συγκομιδής, τα κτήματα και τα οινοποιεία ανησυχούσαν για τις δυνατότητες οινοποίησης και αποθήκευσης όταν εισήχθη η νέα συγκομιδή. Πολλοί από αυτούς έχουν νοικιάσει επιπλέον αποθηκευτικό χώρο ή έχουν αποκαταστήσει παλαιές δεξαμενές», αναφέρει ο Rico Basson, γενικός διευθυντής της Vinpro. "Ωστόσο, το άνοιγμα της αγοράς σε συνδυασμό με την καθυστερημένη έναρξη της συγκομιδής κατέστησε δυνατό τον περιορισμό της πίεσης σε κάποιο βαθμό".

 

Ισχυρή ζήτηση για ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών

Ορισμένες εκμεταλλεύσεις είχαν συνάψει συμφωνίες με παραγωγούς χυμού σταφυλιών, οι οποίες συνέβαλαν στη μείωση του επιπέδου των αποθεμάτων. Αυτό, γνωρίζοντας ότι στο τέλος του 2020, η Vinpro υπολόγισε τον όγκο των αποθεμάτων κρασιού στα 650 εκατομμύρια λίτρα, μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει ακόμη συμβόλαια πώλησης. «Η αύξηση της συγκομιδής σταφυλιών θα απαιτήσει προσεκτικό σχεδιασμό εκ μέρους των οινοποιών και οινοποιείων για την εμπορία υφιστάμενων αποθεμάτων με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει ευκαιρίες για καινοτομία και ανάπτυξη υφιστάμενων και νέων αγορών», καταλήγει ο Rico Basson.

Την άποψή του συμμερίζεται, τουλάχιστον για ορισμένους τύπους κρασιών, ο διεθνής μεσίτης Ciatti. Σημείωσε ότι «η ζήτηση για ποιοτικό χύμα Sauvignon blanc από τη Νότια Αφρική είναι πολύ ισχυρή φέτος». Τα ποικιλιακά κρασιά είναι ακόμη πιο ελκυστικά καθώς η τοποθέτηση τιμών παραμένει σχεδόν σταθερή, προς το παρόν, παρά τη διεθνή πίεση, σημειώνει η Ciatti. Ο μεσίτης, ο οποίος περιγράφει την προσφορά της Νοτίου Αφρικής ως "μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών στον κόσμο", δεν αποκλείει την ανοδική τάση, εάν η ζήτηση παραμείνει τόσο ισχυρή. Προς το παρόν, δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης: οι εξαγωγές αυξήθηκαν συνολικά κατά 17% μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαρτίου 2021, μετά την άρση των κρατικών περιορισμών και παρά τις διοικητικές δυσκολίες που συνεχίζονται στις λιμενικές περιοχές της χώρας, και αλλού.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 40 επισκέπτες συνδεδεμένους