Εκτύπωση
PDF

30 Μαρτίου 2021

Η Κίνα τιμωρεί αυστηρά τα αυστραλιανά κρασιά έως το 2025

 

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να επιβάλει δασμούς που κυμαίνονται από 116,2 έως 218,4% στα αυστραλιανά κρασιά για μια περίοδο πέντε ετών, στο τέλος της έρευνας που πραγματοποίησε για αντιντάμπινγκ.

Κεραυνός για την Αυστραλία, αφού αυτή η απόφαση επιδεινώνει εντελώς τις εμπορικές προοπτικές των αυστραλιανών κρασιών στην πρώην κύρια εξαγωγική τους αγορά. Η απόφαση ανακοινώθηκε στις 26 Μαρτίου από το Υπουργείο Εμπορίου, αφού η έρευνα αντιντάμπινγκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε "σχέση αιτίας-αποτελέσματος" μεταξύ του επιδοτούμενου αυστραλιανού κρασιού και της υλικής ζημίας που προκλήθηκε στην κινεζική βιομηχανία οίνου. Από τις 28 Μαρτίου, όλα τα αυστραλιανά κρασιά σε συσκευασίες των 2 λίτρων ή λιγότερο που εισέρχονται στην ηπειρωτική Κίνα υπόκεινται σε δασμούς που κυμαίνονται από 116,2% έως 218,4%, ανέφερε το υπουργείο. Τα χύδην κρασιά εξαιρούνται προς το παρόν.

Οι τιμωριακοί δασμοί θα ισχύουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια, έως το 2025, το ίδιο χρονικό πλαίσιο που έχει επιβάλει η Κίνα στο αυστραλιανό κριθάρι. Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Dan Tehan αρνήθηκε τις κατηγορίες και χαρακτήρισε τους δασμούς «αδικαιολόγητους», καθιστώντας αδύνατο τον ανταγωνισμό του αυστραλιανού κρασιού στην Κίνα. "Η απόφαση που έλαβε η κινεζική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά απογοητευτική και εντελώς αδικαιολόγητη", δήλωσε ο Tehan σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη το Σάββατο, αναφέροντας επίσης ότι η Αυστραλία θα μπορούσε να αμφισβητήσει την απόφαση για το κρασί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

 

Βοήθεια προώθησης

Στο πλαίσιο της λεπτομερούς έρευνας που δημοσίευσε το κινεζικό υπουργείο, εστίασε στον προϋπολογισμό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (32,5 εκατομμύρια ευρώ) για εξαγωγές που χορηγεί το Wine Australia ως πηγή της επιδότησης που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση. Από αυτόν τον προϋπολογισμό, διατέθηκαν 32 εκατομμύρια AUD (20,8 εκατομμύρια ευρώ) για την προώθηση των αυστραλιανών εξαγωγών προς την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο τέλος, οι ανακοινωθέντες δασμοί είναι υψηλότεροι από τα προκαταρκτικά ποσά αντιντάμπινγκ που ανακοινώθηκαν προηγουμένως, τα οποία διαμορφώθηκαν στο 212,1%. Το κινεζικό υπουργείο δήλωσε, ωστόσο, ότι οι προηγούμενοι δασμοί μεταξύ 6,3% και 6,4% θα καταργηθούν για να αποφευχθεί η διπλή φορολογία.

Πέρυσι, η Αυστραλία εξήγαγε κρασιά αξίας 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (747 εκατομμύρια ευρώ) στην Κίνα, τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της, αλλά οι προκαταρκτικοί δασμοί που επιβλήθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 σταμάτησαν ουσιαστικά τις εξαγωγές της. Τον Δεκέμβριο, οι εξαγωγές προς την Κίνα αφανίστηκαν ουσιαστικά. Η τιμή της μετοχής του μεγαλύτερου εξαγωγέα κρασιού στην Κίνα, της Treasury Wine Estates, της μητρικής εταιρείας Penfolds και Wolf Blass, έπεσε την Παρασκευή όταν ανακοινώθηκαν οι δασμοί. Ο αυστραλιανός γίγαντας υπόκειται σε ποσοστό δασμών 175,6%, το οποίο εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από αυτό που ισχύει για τους περισσότερους μικρούς Αυστραλούς παραγωγούς, οι οποίοι επιβαρύνονται με ποσοστό 218,4%. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι υψηλότερες από ποτέ, μετά από μια σειρά αντιποίνων που επιβάλλονται σε προϊόντα και από τις δύο χώρες. Πριν η Κίνα επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς, τα αυστραλιανά κρασιά κατείχαν περίπου 40% μερίδιο αγοράς, μπροστά από τη Γαλλία και τη Χιλή.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 261 επισκέπτες συνδεδεμένους