Εκτύπωση
PDF

22 Μαρτίου 2021

Τα αιτήματα για ευρωπαϊκή βοήθεια ενόψει της κρίσης, πολλαπλασιάζονται

 

Οι επαγγελματίες και οι πολιτικοί σε αρκετές παραγωγές χώρες εντείνουν τις πρωτοβουλίες τους έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει τον αμπελοοινικό τομέα πέντε μήνες πριν από την επόμενη συγκομιδή.

 

Διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες

Την προηγούμενη Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Julien Denormandie και ο Ισπανός ομόλογός του Luis Planas υπέγραψαν δήλωση με στόχο την «ενίσχυση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της γεωργίας και των αγροτικών προϊόντων» στο πλαίσιο της γαλλο-ισπανικής συνόδου κορυφής. Με την ευκαιρία αυτή, οι δύο υπουργοί υπενθύμισαν "την προσήλωσή τους στην αγορά και τα εργαλεία διαχείρισης κρίσεων της κοινής οργάνωσης αγοράς, τα οποία έχουν δείξει και πάλι τη χρησιμότητά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω κορωνοϊού". Όσον αφορά τον αμπελοοινικό τομέα, επιβεβαιώνουν ότι το σύστημα των αδειών φύτευσης πρέπει να διατηρηθεί και μετά το 2030. Δήλωσαν επίσης την επιθυμία τους να «συνεργαστούν» στις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ, επιδιώκοντας την απλούστευση στις διοικητικές διαδικασίες, την ευελιξία στην εφαρμογή του μελλοντικού οικολογικού καθεστώτος και την διατήρηση, μεταξύ άλλων, της βιωσιμότητας των αγροκτημάτων Ταυτόχρονα, οι συνεταιρισμοί των δυο χωρών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ακουστούν οι φωνές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε επιστολή που απευθύνθηκε στον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Janusz Wojciechowski, οι τέσσερις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις τους στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία - Coopération Agricole, Alleanza delle Cooperative Italiane, CONFAGRI και Cooperativas Agro-alimentarias de España - επισήμαναν τις δυσκολίες που ο τομέας οίνου αντιμετωπίζει εδώ και ένα χρόνο λόγω των περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία. Ζητούν έναν έκτακτο προϋπολογισμό ισοδύναμο με τον ετήσιο προϋπολογισμό του προγράμματος στήριξης για τον αμπελοοινικό τομέα, "έτσι ώστε κάθε κράτος μέλος να μπορεί να εφαρμόσει επείγοντα μέτρα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες, ώστε να βελτιώσουν την κατάσταση της αγοράς και να εργαστούν με διαφημιστικά μέτρα για την τόνωση της ζήτησης και την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τομέα».

 

Αύξηση της παραγωγής, μείωση της κατανάλωσης στην Ισπανία

Από την πλευρά του, ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας ζήτησε να συζητηθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης έκτακτων κονδυλίων για τον αμπελοοινικό τομέα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 22 Μαρτίου. Να αναφερθεί ότι ο ισπανικός τομέας οίνου πρέπει να αντιμετωπίσει έναν συνδυασμό παραγόντων που επιδείνωσαν σημαντικά την κατάστασή του το 2020. Ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό της διαθεσιμότητας - απόσταξη κρίσης, πράσινη συγκομιδή, ενίσχυση αποθεματοποίησης - η συγκομιδή 2020 αυξημένη κατά 23% (σχεδόν 46 Mhl ) σε συνδυασμό με την πτώση των εξαγωγών κατά 6% (20,1 Mhl), την απότομη αύξηση των εισαγωγών (+82%) και τη μείωση της εθνικής κατανάλωσης (- 17,6%) αύξησαν τα αποθέματα και μείωσαν τις τιμές, ειδικά για τους generic οίνους. Από τις 31 Ιανουαρίου 2021, τα αποθέματα κρασιών ανέρχονταν σε 62,3 Mhl, καταγράφοντας αύξηση 7,9 Mhl σε διάστημα ενός έτους. Έτσι, οι επαγγελματίες και οι πολιτικοί απαιτούν απόσταξη κρίσης έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον 6 έως 7 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, "σε αξιοπρεπή τιμή". Σύμφωνα με τις δηλώσεις αρκετών γεωργικών οργανώσεων και επαγγελματιών, ο μόνος τρόπος για την ανακούφιση της κατάστασης του αμπελοοινικού τομέα με την έλευση της επόμενης σεζόν είναι η απόσυρση όσο το δυνατόν περισσότερων αποθεμάτων.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 33 επισκέπτες συνδεδεμένους