Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

13 Ιανουαρίου 2021

Μπορούμε να προβλέψουμε τις τάσεις της οινοποιίας το 2021;

 

Το κρασί έχει περίοπτη θέση στη ζωή των καταναλωτών από την έναρξη της κρίσης, και πρέπει να τη διατηρήσει, σύμφωνα με το Wine Intelligence, εφόσον άλλες περιοχές ενδιαφέροντος δεν γεμίζουν το τοπίο.

Πριν από ένα χρόνο, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το σενάριο που θα ξεδιπλωνόταν το 2020. Επομένως, είναι λογικό να θέλουμε να κάνουμε προβλέψεις για το νέο έτος; Απαντήσεις από το Wine Intelligence.

«Εάν μάθαμε κάτι το 2020, είναι ότι οι θεμελιώδεις τάσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών δεν εξαφανίζονται. Οι περιστάσεις είναι αυτές που απλώς τις επιδεινώνουν ή αλλιώς τις αναστέλλουν», υποστηρίζουν οι Βρετανοί αναλυτές. Η τάση για κατανάλωση premium κρασιών, η ανάπτυξη νέων συσκευασιών και η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εάν και η τάση κατανάλωσης «λιγότερο αλλά καλύτερα» έχει τεθεί προσωρινά σε αναστολή, αυξάνονται οι αγορές σε σούπερ μάρκετ, παρά τους οικονομικούς φόβους. Το Wine Intelligence προβλέπει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί με την πάροδο του χρόνου. Με μια προειδοποίηση: "Η μέση δαπάνη ανά φιάλη θα αυξηθεί, αλλά αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των φόρων επί του αλκοόλ". Πράγματι, οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα αλκοολούχα ποτά παραμένουν «εύκολος στόχος» για τις κυβερνήσεις που αναζητούν χρήματα στη μετα-Covid εποχή. Ταυτόχρονα, η ανάγκη διάθεσης του πλεονάζοντος αποθέματος οίνων σε ορισμένες χώρες παραγωγής θα μπορούσε να μετριάσει αυτόν τον δημοσιονομικό αντίκτυπο στους καταναλωτές.

Μια άλλη θεμελιώδης τάση που καθοδηγείται έντονα από την κρίση είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών συσκευασιών. Τα BIB, όπως γνωρίζουμε, έχουν κάνει σερφ σε αυτό το κύμα, αλλά και τα κουτιά αλουμινίου. Αναφερόμενος σε ένα "ad hoc" έτος 2020, όπου θα μπορούσαν να προκύψουν ευκαιρίες κατανάλωσης ή να εξατμιστούν σε μια στιγμή, το Wine Intelligence σημειώνει ότι αυτές οι μορφές συσκευασίας ανταποκρίνονται στις επιθυμίες για φορητότητα, έλεγχο των ποσοτήτων που καταναλώνονται και της εύκολης αποθήκευσης. Και τονίζει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, καθοδηγούμενη από "μια σειρά νέων εκκινήσεων που στοχεύουν στην παροχή καλύτερων και πιο λειτουργικών προϊόντων." Θα μπορούσαμε επίσης να προσθέσουμε, είναι φορείς ηθικών και περιβαλλοντικών αξιών διότι, όπως παρατηρεί ο Βρετανικός διανομέας Waitrose, οι καταναλωτές δεν ήταν ποτέ τόσο συνειδητοί, ούτε τόσο απαιτητικοί για εναλλακτικές συσκευασίες.

 

Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να εξελίσσεται

Μια άλλη θετική πτυχή της κρίσης αφορά τους στενότερους δεσμούς μεταξύ φορέων και καταναλωτών. Και εδώ, το Wine Intelligence αναφέρει ότι οι άμεσες και αυθεντικές σχέσεις που οι παραγωγοί μπόρεσαν να δημιουργήσουν με τους πελάτες τους θα συνεχιστούν. Προσοχή, ωστόσο, η συντήρηση των σχέσεων αυτών δεν θα είναι τόσο εύκολη το 2021 όσο το 2020. Ο ανταγωνισμός που προέρχεται από τους λιανοπωλητές και από τον τομέα της φιλοξενίας όσον αφορά τα μερίδια θα επανακάμψει μόλις αρθούν οι περιορισμοί λόγω Covid. Ομοίως, το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει ωφεληθεί πολύ από την κρίση, αλλά αύριο δεν θα είναι αρκετό να προσφέρουμε προϊόντα στο διαδίκτυο: "Η βασική πρόταση το 2021 δεν θα αφορά τόσο το εύρος τιμών όσο τις άμεσες τιμές. Το τρέχον παραδοσιακό μοντέλο ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο αποτελείται από την παραγγελία σήμερα και την παραλαβή της την επόμενη εβδομάδα, θα αντικατασταθεί από φορείς εκμετάλλευσης που είναι σε θέση να παραδώσουν παραγγελίες σήμερα», τονίζουν οι αναλυτές, επικαλούμενοι ανάγκες συνεργειών με τομείς σχετικών προϊόντων όπως της γαστρονομίας, για τη μείωση του εφοδιαστικού φορτίου και του κόστους της ταχείας παράδοσης.

Η τελευταία πρόβλεψη αφορά την άνοδο των "ανθρακούχων" με βάση το κρασί. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατηγορία των «σκληρών ανθρακούχων» - αλκοολούχων ποτών που παρασκευάζονται με ανθρακούχο νερό - έχει σημειώσει τριψήφια αύξηση στην αμερικανική αγορά τα τελευταία δύο χρόνια και αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2023 σύμφωνα με το IWSR. «Συνεπώς, πού βρίσκεται η αγορά ανθρακούχων με βάση το κρασί; Κατά τη γνώμη των αναλυτών, ακολουθεί. Ορισμένα προϊόντα υπάρχουν ήδη σε αυτήν την κατηγορία, αλλά αναμένεται ότι το 2021, οι οινοπαραγωγοί θα καταβάλουν συντονισμένη προσπάθεια να βρεθούν πάνω στο κύμα των «σκληρών ανθρακούχων».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 359 επισκέπτες συνδεδεμένους