Εκτύπωση
PDF

17 Δεκεμβρίου 2020

Η κατανάλωση κρασιού μειώνεται μεταξύ των ηλικιωμένων


Οι ηλικιωμένοι ακόμα καταναλώνουν σημαντικά περισσότερο από τις νεότερες γενιές, όμως οι ηλικιωμένοι μειώνουν σημαντικά τις ποσότητες που καταναλώνουν, αντανακλώντας μια τάση μετριοπαθούς κατανάλωσης.

"Η αγάπη του κρασιού περιμένει συχνά τον αριθμό των ετών" συνοψίζει στην τελευταία μελέτη του, το Ερευνητικό Κέντρο Μελέτης και Παρατήρησης Συνθηκών Διαβίωσης (Credoc) για την ένωση Vin & Société, συγκρίνοντας έρευνες από το 2003 και το 2016 σε δείγμα 2.000 νοικοκυριών. "Ενώ μόνο το 25% μεταξύ 18-24 ετών καταναλώνουν κρασί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αυτό το μερίδιο αυξάνεται συνεχώς με την ηλικία. Από την ηλικία των 40 ετών και μετά, σχεδόν ένας στους δύο ενήλικες πίνει κρασί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το ποσοστό αυξάνεται πάνω από 60% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 75 ετών και άνω", αναφέρει η μελέτη, εκτιμώντας ότι "το κρασί επιβεβαιώνει έτσι την ιδιότητά του ως παραδοσιακού προϊόντος και την πολυπλοκότητά του: η εκτίμησή του φαίνεται να γίνεται πιο δυνατή με το χρόνο και με την εμπειρία".

Σύμφωνα με στοιχεία σχετικά με τη μέση ποσότητα κρασιού, οι νέες γενιές εξακολουθούν να καταναλώνουν λίγο (11 cl ανά περίσταση για ηλικίες 18-25 ετών το 2003 και το 2006), ενώ τα παλαιότερα στοιχεία εμφανίζουν υψηλότερες ποσότητες. Έτσι, οι μεταξύ 40-49 ετών το 2003 κατανάλωναν 25 cl / περιστασιακά, οι μεταξύ 50-59 ετών το 2016 κατανάλωναν 16 cl / περιστασιακά. Η καμπύλη κατανάλωσης κρασιού συνεχίζει να αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας, η δύναμή τους όμως με την πάροδο του χρόνου μοιάζει με ένα κύμα που διαβρώνεται καθώς εξελίσσεται στην ηλικία των καθημερινών καταναλωτών του οίνου.

 

"Μειωμένη κατανάλωση"

Ενώ οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ανοίγουν ένα μπουκάλι ή ένα BIB για μεσημεριανό γεύμα, οι νεότεροι καταναλωτές προτιμούν το δείπνο. «Αντανακλώντας τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, η μείωση της κατανάλωσης αφορά ολόκληρο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων. Οι ηλικιωμένοι προτιμούν τη μετριοπαθή κατανάλωση, ενώ οι νεότερες γενιές συνδέουν σχεδόν αποκλειστικά το κρασί με την ευχαρίστηση (γεύματα που διαρκούν πάνω από μία ώρα, μοιράζονται με πολλά άτομα), αποκλείοντας έτσι το κρασί από την καθημερινή τους κατανάλωση »επισημαίνει το Credoc.

Για τη βιομηχανία οίνου, το συμπέρασμα είναι ότι το λιγότερο που μπορεί να περιμένει είναι η γήρανση των νέων ώστε να ελπίζουν ότι θα καταναλώνουν περισσότερο. Οι νεότεροι πρέπει να αλλά να τοποθετηθούν σε νέους τρόπους κατανάλωσης.

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 221 επισκέπτες συνδεδεμένους