Εκτύπωση
PDF

3 Νοεμβρίου 2020

Η Napa και η Sonoma πληρώνουν βαρύ τίμημα από τις πυρκαγιές

 

Το Castello di Amorosa στην Calistoga υπολογίζεται ότι έπαθε ζημιά αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά το chateau παρέμεινε ανέπαφο.

Περίπου τριάντα κτήματα καταστράφηκαν πλήρως ή εν μέρει*, καθώς και εμφιλοχωρεί σημαντικός κίνδυνος γεύσης καπνού στα κρασιά από τον τρύγο του 2020 στην Καλιφόρνια.

Για άλλη μια φορά, η Καλιφόρνια και άλλες γειτονικές πολιτείες των ΗΠΑ υπέστησαν ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές φέτος. Πέντε από τις δέκα μεγαλύτερες πυρκαγιές στην πρόσφατη ιστορία της Καλιφόρνιας έλαβαν χώρα το 2020 και οι τελευταίες πέντε έπληξαν τους αμπελώνες. Αυτός είναι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στη μεγαλύτερη αμπελουργική πολιτεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και το κακό δεν έχει τελειωμό. Το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, οι πυροσβέστες της Καλιφόρνια δήλωσαν ότι περισσότεροι από 7.700 πυροσβέστες συνέχισαν να καταπολεμούν 20 πυρκαγιές που βρίσκονταν σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων 12 μεγάλων συμβάντων. Από τις αρχές του έτους, περισσότερες από 8.600 πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια εκτάρια στην Καλιφόρνια, καταστρέφοντας επίσης περίπου 9.200 κτίρια ενώ προκάλεσαν 31 θανάτους. Κατά ειρωνικό τρόπο, μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στη βιομηχανία οίνου αποκαλείται Glass Fire ή η γυάλινη φωτιά: από τις 27 Σεπτεμβρίου έχει καταστρέψει περίπου 27.000 εκτάρια στις κομητείες Napa και Sonoma. Κτήρια με prestige και κτίρια ηλικίας άνω των εκατό ετών έχουν καταστραφεί, καθώς και το περιεχόμενο των δεξαμενών και των κελαριών τους σε πολλές περιπτώσεις, ενώ τα ίδια τα αμπέλια φαίνεται να έχουν υποφέρει λιγότερο. Ωστόσο, η πιθανότητα να ανακαλύψουμε εκ νέου τη γεύση του καπνού στα κρασιά βρίσκεται στο απόγειό της, αφήνοντας στους παραγωγούς ένα ιδιαίτερα σκληρό δίλημμα: να οινοποιήσουν τα σταφύλια με τον κίνδυνο να απορρίψουν τα κρασιά μέσα σε λίγους μήνες, ή να εκτεθούν στην πιθανότητα απώλειας αγορών λόγω έλλειψης προϊόντων. Από την πλευρά των αγοραστών, ωστόσο, ο κίνδυνος γεύσης καπνού αφήνει μια διέξοδο για τους επιχειρηματίες των οποίων τα αποθέματα παρέμειναν υψηλά καθώς πλησίαζε η συγκομιδή.

Ωστόσο, οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματικοί οργανισμοί θέλουν να είναι αισιόδοξοι. «Η συγκομιδή του 2020 δεν έχει χαθεί», δήλωσε η Napa Valley Vintners στα μέσα του Οκτώβρη. "Ενημερωτικά, το 80% των οινοποιείων μας προχωρά με τη συγκομιδή του 2020. Φέτος, υποφέραμε τα πάντα και χειριστήκαμε την κατάσταση όσο το δυνατόν καλύτερα. Όπως έχουμε κάνει κάθε χρόνο για πάνω από 150 χρόνια». Ο διευθυντής του C. Mondavi & Family, Judd Wallenbrock, είναι εξίσου θετικός: «Το 2017 υπήρχε ένας δακτύλιος φωτιάς σε όλη την κοιλάδα με πολύ πιο έντονο καπνό από ό, τι φέτος και καταφέραμε να αναπτύξουμε υπέροχα κρασιά». Το ζήτημα που προκύπτει μακροπρόθεσμα είναι, φυσικά, η κλιματική αλλαγή και ο αντίκτυπός της στον αμπελώνα, στο πλαίσιο επιδεινωμένων πυρκαγιών. «Μεταξύ όλων των τομέων που γνωρίζω, η βιομηχανία του κρασιού είναι μια από τις πιο ισχυρές. Έχουμε περάσει από πανδημία, πυρκαγιές για αρκετά χρόνια, σεισμούς, πολέμους, οικονομικές κρίσεις και πάνω απ 'όλα, ποτοαπαγόρευση. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι όχι ότι μόνο θα επιβιώσουμε αλλά και ότι θα ευδοκιμήσουμε. Να σημειωθεί ότι οι ποικιλίες λευκού σταφυλιού και το Pinot Noir συγκομίστηκαν κυρίως πριν από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές και ότι οι κομητείες της Napa και της Sonoma, ενώ ήταν σημαντικές από άποψη εικόνας και ποιότητας, αντιπροσωπεύουν "μόνο" το 11% της παραγωγής της Καλιφόρνιας κατ 'όγκο.

 

* Τα ακόλουθα οινοποιεία είναι από τα πιο επηρεαζόμενα: Behrens Family Winery, Burgess Cellars, Dutch Henry Winery, Eeden Vineyards, Fairwinds Estate Winery, Flying Lady Winery & Estate, Hourglass Winery, Ritchie Creek Vineyard, Sherwin Family Vineyards, Spring Mountain Vineyards, Sterling Vineyards, Tofanelli Vineyards, Tuck Beckstoffer Vineyards, Newton Vineyard.

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 247 επισκέπτες συνδεδεμένους